Soma Mamagésa egy négyrészes rendezvénysort álmodott meg. Az elsőt a nőről, a másodikat a férfiról, aztán a gyermekről és végül Istenről. Jómagam A férfi & nő vágya, szerepe és árnyéka című előadás-sorozat második részébe csatlakoztam be, A férfiba, ahol megtudtam, mi az a hat alapvető dolog, ami hiányzik ma az urakból. Vagyis melyek azok a területek, ahol a nők elmentek mellettük, és ahol ők évek, évtizedek óta a fejüket vakargatják. 

1. A nők kiéheztek a tanulásra, tudásra

Világszinten jelenleg a felsőoktatásba jelentkezők 60%-a nő. Magyarországon ez a szám 64 százalék, vagyis csak 36% a férfiak aránya. Ráadásul a lányok jobb tanulók, és jobb eredménnyel is végeznek. Vagyis a mai nők azt látják, a férfiak nem dolgoznak, és nem is tepernek azért, hogy jobbak legyenek. 

Forrás: Thinkstock

Ha egy nő tanul, akkor az önérvényesítés is elkezd ébredezni benne, vagyis később szeretne a képesítésének megfelelően dolgozni. A mai nő tehát kiéhezett a tanulásra, de a munkára is. (Ehhez képest hiába vagyunk képzettebbek, sokkal nehezebb bekerülnünk felsővezetői pozíciókba, de ez már egy másik előadás és cikk témája.) 

2. A nők kiéheztek a szabadságra

A férfinak mindig minden megengedett volt, amit akart, míg a nőnek nagyon korlátozva volt a szabadsága. Egy időben még a nőverés és az erőszakolás is teljesen elfogadott volt. Ma statisztikailag a nők egyharmada abuzált. Ez egy ideje téma, de még mindig nem olyan támogatott módon, ahogy erre szükség lenne. 

Vagyis ma a nők azt látják, hogy a férfiaknak nagyon nehéz megemészteniük azt, hogy már nem alá-, hanem mellérendelt, egyenrangú lények vagyunk. Soma úgy látja, mintha 

a nő eddig önmagát a férfi alá rakta volna, ezzel tulajdonképpen emelve őt. Most viszont kihúzta magát alóla, és odarakta mellé, amitől a férfi kicsit megrogyott. Elgyengült, mert az ereje sok szempontból a nő erejéből való volt. 

Forrás: Thinkstock

3. Nem vagyunk egy szinten

Soma több mint 80 ezer Facebook-követőjének tette fel a kérdést, miként látják a férfiakat. 300 válasz érkezett a hölgyektől, ezekből választotta ki azt a megközelítést, amit a legtöbben említettek. „A mai megváltozott, szakmailag kibontakozó, tudatos, okos és mély gondolkodású nőket valahogy nem bírják kezelni a magyar férfiak, tisztelet a kivételnek. Lemaradtak tőlünk. Mintha valami, ami a nőket késszé kreálta, a férfiakat nem érintette volna.” 

Szilágyi Gyula szociológus, szexuálpszichológus korábban egy előadáson azt mondta, hogy egy olló kezdett kinyílni. „A nők érzelmileg fejlettebbek, kommunikatívabbak, igényesebbek, többet olvasnak, műveltebbek, jobban képzik magukat, jobban érdeklik őket a belső folyamatok, többet szeretnének tudni magukról, több időt fordítanak önismeretre, és jobban kifejezik az érzelmeiket” – mondta a szakértő, majd pedig széttárta a kezét, és így folytatta: 

Nem tudom, mi lesz ennek a vége. Azt látom, hogy a nők bolyonganak, párt keresnek, a férfiak pedig megijedtek, megrettentek, és kétségbe vannak esve.” 

Forrás: Thinkstock
Alapvető különbségek a nemek között:

"Magyarországon az úgynevezett midlife crisis elsősorban nem a nőket, hanem a férfiakat érinti. Az életközépi válság azt jelenti, hogy míg a 40-50-es nők mozognak, tanulnak, posztgraduálisra mennek, zumbázni járnak, kineziológushoz, családállításra, pszichodrámára, önismereti táborba, méhtisztító szertartásra mennek, motoroznak és a motoron nyársot sütnek, addig egy középkorú férfinek az egyik kezében távirányító van, a másikban sör.

És csodálkozunk, hogy Európában elsők vagyunk a férfiak korai halálozásában. Ma öt férfiből három lesz mindösszesen 65 esztendős. És ez borzasztó, mert a 65 éves még nem is számít öregnek" - véli Soma.

4. A nők kiéheztek a minőségi szexre

Soha semmilyen korban, semmilyen kultúrában nem volt elfogadott az, hogy a nő a saját szexualitását maximálisan érvényesítse, képviselje. A mai nő ezzel szemben kimondja és képviseli az érdekeit, ez azonban a férfiakra komoly nyomást helyez. 

Forrás: Dreamstime

A felértékelődött minőségi szexualitás a mai férfi egyik nagy pressziója. 

Vagyis a férfiak meg vannak szeppenve attól is, hogy a nők elkezdtek követelőzni. „Kinyílt a csipánk, kiéheztünk, és nem is kicsit.” 

Müller Péter:

"Nem tudom, tapasztaltad-e már, hogy a rossz szex és a rossz beszélgetés mögött mély rokonság van. Ott maradsz utána üresen, fáradtan, kihasználva."

5. A nők kiéheztek a minőségi kommunikációra

A nő mindig is sokkal könnyebben kifejezte az érzelmeit. Erre volt szocializálva, ráadásul a hozzáértők szerint nekünk mind a két agyféltekénkben van érzelemért felelős agyi terület, míg a férfiaknál csak a jobb oldaliban. Nekünk mind a két agyféltekénkben van beszédért felelős terület, náluk viszont csak a balban. Vagyis úgy vagyunk összerakva, hogy könnyebben beszéljünk jóformán bármiről. 

Nagyon komoly probléma van ma a férfiak kommunikációs képességével. Az önkifejezési képességükkel. 

Forrás: Thinkstock

Míg mi legszívesebben mindent kimondanánk, addig a férfi arra lett szocializálva, hogy attól férfias, ha mindent maga old meg. De ma már azt látjuk, hogy a férfi nem tudja maga megoldani. Ezért van az első helyen a szívinfarktus, aztán a prosztatarák, és ezért csak minden harmadik férfi lesz 65 éves. És ezek mind-mind jelek. 

6. A nők kiéheztek a munkamegosztásra

Nagyon nagy szerepük van az anyáknak abban, miként nevelik a fiaikat a közös munkamegosztásra. Erre ugyanis végtelenül ki vannak éhezve a nők. Mert nőtársaink mára nagyon elfáradtak a bentlakásos családi szerepben. Zsigerileg. És az elsárkányosodás is ebből ered. Egyszerűen át kell kondicionálni magunkat és a férfiakat egy másik látásmódra, arra, hogy teljesen egyenrangú legyen a családon belül a munkamegosztás. 

Mert ha ez nem történik meg, akkor egész egyszerűen nem fognak szülni a nők. 

"Ne zavard apádat, mert dolgozott"
Egy általános iskola alsós osztályában, ahol az a feladat, hogy le kell rajzolni a családot, ma a gyermekrajzok 80%-án az van, hogy apa a tévé előtt újságot olvas, anya a konyhában főz.

KONKLÚZIÓ

Mi az, ami mindebből segít minket kilábalni? Az egyik, hogy a nőben elképesztő teremtő, gyógyító erő van, amit újra vissza kell hozni. Mert ha a mai nő nem veszi elő azt az igazi megértő, nagyon puha lényét, akkor a férfi a felsorolt terhek alatt még jobban összeroppan. „De vigyázni kell, hogy közben ne legyél se az anyja, sem pedig a pszichiátere.” 

Forrás: Dreamstime

A férfi nagy feladata pedig az önmagával való őszinte szembenézés és az érzelmek kifejezni tudása. És hogy elinduljon egy valóban minőségi kommunikáció lélektől lélekig, ahol ki merünk lépni a ránk aggatott szerepekből és sztereotípiákból.