Fájdalommal jár a szex? A hüvelyszárazság lehet az oka

Forrás: Shutterstock -
cikatridina2019 szex fájdalom hüvelyszárazság
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Több oka is lehet annak, ha fájdalmat érzünk az intim együttlét közben. Érdemes utánajárni, hogy mi okozza a panaszokat, mert szerencsére a legtöbb esetben viszonylag rövid időn belül megszüntethető a probléma.

Sok nő érez fájdalmat közösülés közben vagy közvetlenül az aktus után. Számos oka lehet ennek, jó hír, hogy a kiváltó okot figyelembe véve többnyire gyorsan megszüntethetők a panaszok. Abban az esetben, ha a fájdalom lelki okokra vezethető vissza, érdemes önvizsgálatot tartanunk és átgondolni, mi lehet a probléma forrása. Fontos megvizsgálunk a körülményeket, átgondolni, hogy korábban is éreztünk-e már hasonlót vagy ez a jelenség csak az aktuális párunkkal való együttlétekhez köthető. Figyeljük meg azt is, hogy a fájdalom rendszeresen jelentkezik-e vagy csak bizonyos helyzetekhez, helyszínekhez, pozíciókhoz köthető. Amennyiben pszichés eredetű okok állnak a háttérben, érdemes pszichológus segítségét kérni. Ne ijedjünk meg: ez esetben hosszabb időt igényel majd a kiváltó okok feltérképezése és a megoldás megtalálása, mintha orvosi probléma állna fenn. Mi ezúttal a leggyakoribb orvosi problémákat vettük górcső alá.

Sok nő érez fájdalmat közösülés közben vagy közvetlenül az aktus után Forrás: Shutterstock

1. Szűk hüvely

Nehezebben megy a behatolás? Mindeközben erős, feszítő fájdalmat érzel? A fájdalom intenzitása attól függően változik, hogy mennyi időt töltöttetek el az egymásra való ráhangolódásra. Ha így van, valószínűleg szűkebb a hüvelyed az átlagosnál vagy éppen a partnered méretei nem hétköznapiak... Jó hír, hogy a hüvely rugalmas, könnyedén tágul – így minél több időt adtok magatoknak az aktus előtti ráhangolódásra, vagyis a testi-lelki előkészítésre, annál könnyebben fog menni a behatolás is. Ez azért is fontos, mert ellenkező esetben sérülések, felmaródások keletkezhetnek a hüvelyben, ami a fájdalom mellett fogékonyabbá tehet az intim fertőzésekre is.

2. Hüvelygyulladás, fertőzés

Hüvelygyulladás bármikor, bárkinél kialakulhat a nem megfelelő intim higiénia okán vagy abban az esetben, ha felborul a hüvely pH-egyensúlya – például a gyakori irrigálószerek vagy intim mosakodógélek használatának következtében. Jellemző ilyenkor a megszokottól eltérő mennyiségű, minőségű, szagú hüvelyváladék, melyet égő, csípő, viszkető érzés is kísérhet. Amennyiben felborul a hüvely pH-értéke, a szervezet fogékonyabbá válik a baktériumokkal, vírusokkal szemben, de könnyedén kialakulhat például gombás fertőzés is. Ilyen esetben mindenképpen forduljunk orvoshoz, mert egyáltalán nem mindegy, hogyan, milyen módon kezeljük az egyes fertőzéseket.

Hüvelygyulladás bárkinél kialakulhat a nem megfelelő intim higiénia okán, vagy ha felborul a hüvely pH-egyensúlya Forrás: Shutterstock

3. Gátseb

Legtöbbször természetes módon való szülés következménye, hogy sérül a végbélnyílás és a hüvely közötti szakasz. Szakadás, vágás esetén ezt még a szülőágyon összevarrják az orvosok, ám ez a seb gyakran a szülés után több hónappal is érzékeny lehet. Amennyiben nálad is ez a probléma áll fenn, használjatok síkosítót az együttlétekhez addig, amíg teljesen meg nem gyógyulsz odalent. A gátseb gyógyulását egyébként körömvirágkrémmel is elő lehet segíteni, illetve különböző illóolajos fürdőkkel, de ezek alkalmazásához mindenképpen kérd ki az orvosod véleményét is.

4. Hüvelyszárazság

A hüvely fala a hormonháztartás felborulásának következtében elvékonyodik, nedvességet veszít, csökken a nyálkahártya feszessége, ezáltal viszkethet, húzódhat, és a behatolás is fájdalmas lehet. A hüvelyszárazság leggyakrabban a menopauza idejére tehető, de nem kizárólag ekkor fordulhat elő. Recept nélkül kapható ösztrogéntartalmú krémek kúraszerű használatával karban tartható a hüvely, megszüntetve a problémát. Súlyosabb esetben hormonterápiát javasolnak majd az orvosok, de jó, ha tudod, hogy ma már intim lézeres kezelésekkel is viszonylag gyorsan gyógyítható ez a probléma. Enyhébb esetekre számos, különböző összetételű, hormonmentes, hidratáló és ápoló készítmény is rendelkezésre áll.

A hüvelyszárazság következtében a hüvely viszkethet, húzódhat, és a behatolás is fájdalmas lehet Forrás: Shutterstock

5. Húgyúti fertőzés, felfázás

A hólyaghurutot vagy más néven felfázást baktériumok okozzák, sok esetben a szexuális együttlétekkel összefüggésben. Megjelenésével egyidejűleg fájdalmassá válhat a vizeletürítés, alhasi fájdalmak is jelentkezhetnek. Ha hajlamosak vagyunk a húgyúti fertőzésekre, figyeljünk oda arra, hogy az együttlétek előtt és után kellő mennyiségű folyadékot igyunk, és szex után közvetlenül látogassuk meg a mosdót, hogy a hólyagban, húgycsőben ragadt baktériumokat kimossuk a szervezetünkből a vizeletünkkel együtt. A tőzegáfonyát vagy medveszőlőlevelet tartalmazó készítményeket érdemes ilyenkor bevetni, ezzel is elősegítve a mihamarabbi gyógyulást.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.