Újra a Life.hu-n olvashatjátok Pilát Gábor gondolatait kapcsolatokról, szerelemről, barátságról és persze a szexről is. Most az Egy Férfi és egy Nő című könyvéből olvashattok el egy részletet.

Ha volt már olyan érzésed, hogy a gyalogátkelőnél megnyomott gombnak a jelzőlámpa működésére semmilyen hatása nincs, akkor nem az érzékeid csaltak meg.

Napvilágra került, hogy a gyalogosok haladását meggyorsító kapcsolók mindössze tíz százaléka működik. Az automatizált forgalomirányítás egyszerűen nem engedi meg, hogy valaki saját igénye szerint változtassa meg a jelzőlámpák színét az utakon, felforgatva a közösségi közlekedés rendjét. Ezeknek a „placebo gomboknak" bevallottan, és be nem vallottan is mindössze annyi a feladatuk, hogy ráirányítsák a gyalogosok figyelmét a járműforgalomra, miközben megadják az irányítás illúzióját az embereknek.

Azt mondjuk erre, hogy ez becsapás és átverés, miközben amikor mi hűséget ígérünk, de csalunk, őszinteséget vállalunk, de nem mondunk igazat, az más. Arra sok mentséget találunk, és még az „amit nem lát a szem, azt nem fáj a szív" látszólagos bölcsessége is minket igazol.

Abban a kapcsolatban, ahol aggodalom, félelem, szorongás, neheztelés van jelen, ott legfeljebb a szeretet illúziója élForrás: Shutterstock

A szeretet azonban nem illúzió. Abban a kapcsolatban, ahol aggodalom, félelem, szorongás, neheztelés van jelen, ott legfeljebb a szeretet illúziója él, ami hamis alapokra építve tartja össze a kapcsolatot. Miért? Mert ez a célja. Az „összetartott kapcsolat", amit ha elér, dicsőséget érez. Ezzel szemben a szeretet nem vágyik a dicsőségére, neki az „összetartott kapcsolat" nem cél, hanem következmény, és ez óriási különbség.

A lelki békét sem a szeretet illúziója táplálja, hanem annak a valóságossága, hiszen a szeretet maga az egység, ami az ember természetes állapota. Lelke mélyén mindenki ide szeretne visszajutni, de van, aki a gyorsabb célba érés reményében igyekszik levágni az utat, és így a „Tudok egy könnyebb és rövidebb utat az erdőn át!" jelmondat lesz a veszte.

Véleményem szerint, sem a világ legjobb tematikájával megtartott előadás, sem könyv vagy bármilyen életvezetési, párkapcsolati tanácsadás sem fog átütő és stabil eredményt hozni, ha nincs meg az emberben a változtatás határozott szándéka és a megfelelő gyakorlatba történő átültetés.

Pilát Gábor, a Tabuk nélkül a párkapcsolatról Facebook-oldal megalapítója.