Pilát Gábor - Egy Férfi és egy Nő: Soha ne azt keresd a másikban, amit magadban kell megtalálnod

Forrás: Shutterstock -
Egy férfi és egy nő Pilát Gábor párkapcsolat szerelem
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Újra a Life.hu-n olvashatjátok Pilát Gábor gondolatait kapcsolatokról, szerelemről, barátságról és persze a szexről is. Most az Egy Férfi és egy Nő című könyvéből olvashattok el egy részletet.

Amikor valaki úgy lép be egy párkapcsolatba, hogy saját magát, azaz a belső békéjét nem találta meg, akkor nem fogja megengedni a párjának sem, hogy önmaga legyen, hiszen ezzel még önmagának sem volt megengedő. És minthogy a saját belső boldogságát még nem lelte meg, ezért az örömet a kapcsolatból fogja eredeztetni. Ebben a pillanatban viszont kiszolgáltatottá válik, ugyanis az öröm és a boldogság forrása egy magán kívül eső pont lesz, ami szinte bármikor megváltozhat, átalakulhat vagy megszűnhet. Így szükségszerű, hogy a kontrollt gyakorolja az illető, a szabadságot pedig korlátozza.

Amennyiben a társa egyedüllétre vágyik, azt fogja gondolni róla, hogy önző módon önállósodni akar, vagy ki akar lépni a kapcsolatból, de ezt könnyebb úgy megtennie, hogy előtte konfliktust generál. Pedig a párja csupán egy kis „énidőt" szeretne, amikor a saját hobbijának hódol, esetleg csak egyedül akar lenni, akár „semmittevésre" vágyik, és pusztán csak időt szeretne magával tölteni.

Soha ne azt keresd a másikban, amit magadban kell megtalálnod Forrás: Shutterstock

Ha nem hagyjuk meg, és nem tartjuk tiszteletben egymás énidejét, akkor a „mi" még egy ideig megmarad, azonban megszűnünk önálló identitásként létezni. Ezt a lelkünk, a belső énünk joggal fogja sérelmezni, és ha más módon nem tudja orvosolni a kialakult problémát, akkor egy olyan élethelyzetet produkál, ami véget is vethet a kapcsolatnak.
Ilyenkor megfogalmazódik, hogy: megkönnyebbültem. A megkönnyebbülést a béklyótól való megszabadulás érzése okozza, ami korábban gátolta a szabadságot.

Amennyiben az ego túl sok kötődést alakított ki a kapcsolatban, két dolog történhet. Az egyik, hogy nem jön létre a megszabadulás, az ember benne marad a korlátozó kapcsolatban, és a „mennék, de nem tudok" nyomasztó érzése miatt egyre nagyobb lesz a belső hasadása.
A másik lehetőség, hogy elszakad az őt korlátozó személytől, de a kialakult egostruktúra miatt egy újabb korlátozó kapcsolatban találja magát, és az egész kezdődik elölről. Ezért soha ne azt keresd a másikban, amit magadban kell megtalálnod, engedd meg a párodnak, hogy önmaga legyen, és önmagával is lehessen. És engedd meg magadnak is.

Véleményem szerint, sem a világ legjobb tematikájával megtartott előadás, sem könyv vagy bármilyen életvezetési, párkapcsolati tanácsadás sem fog átütő és stabil eredményt hozni, ha nincs meg az emberben a változtatás határozott szándéka és a megfelelő gyakorlatba történő átültetés.

Pilát Gábor, a Tabuk nélkül a párkapcsolatról Facebook-oldal megalapítója.

Olvass még többet Pilát Gábortól a Life.hu-n:




Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.