Így ne teszteld soha a párod hűségét!

film mozi szórakozás program
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Chloe - A kísértés iskolája a magyar címe Liam Neeson és Julianne Moore (eredetileg csak Chloe címen futó) filmjének, noha főhőse nem a kísértés, hanem a féltékenység terén kap leckét. Kritika.  

Noha a cím az egyik szereplő, az Amanda Seyfried (Mamma Mia!, Levelek Júliának) által megformált fiatal luxusprostituált nevét viseli, és ez annyiban jogos is, hogy a filmben a cselekmény fordulatait Chloe határozza meg, mégsem ő a főszereplő.

www.sonyclassics.com
www.sonyclassics.com

Hanem a középkorú doktornő, Catherine (Julianne Moore érzékeny alakításában), aki egy gyanús este miatt elkezd kételkedni a sármosan öregedő férje (Liam Neeson) hűségében, és hogy bizonyosságot nyerjen, felfogadja Chloet: próbálja meg elcsábítani a férfit, hadd derüljön ki, hogyan reagál egy gyönyörű fiatal lány közeledésére. Miközben pedig Chloe lépésről lépésre beszámol Catherine-nak a férje elcsábításáról, a két nő között is valamilyen furcsa, erotikától sem mentes kapcsolat alakul ki.

www.sonyclassics.com
www.sonyclassics.com



Nemcsak azért Catherine ennek a filmnek a főszereplője, mert végig vele haladunk a történet során, és mi is mindig ugyanannyit tudunk, mint ő (kivéve a film végén egy-egy ponton, de ott meg is bomlik az elbeszélés egysége). Sokkal inkább azért, mert az ő kétségeiről, vágyairól szól a film, amelyeknek Chloe aztán csak katalizátorává lesz. A film első kétharmada egy erős párkapcsolati dráma a féltékenységről és az öregedésről, erős jelenetekkel és igencsak erotikus hangulattal.


www.sonyclassics.com
www.sonyclassics.com



A korábban virtigli szerzői filmeket jegyző Atom Egoyan rendezőnek (Exotica, Eljövendő szép napok) ez a második műfaji mozija Hollywoodban a 2005-ös Az igazság fogságában után, és noha a régi filmjeinek ötletessége, eredetisége felől nézve visszaesés a Chloe - A kísértés iskolája, a rendező atmoszférateremtő képessége és vizuális sokszínűsége még így is magasan az álomgyári átlag fölé emeli.

www.sonyclassics.com
www.sonyclassics.com


A gondok akkor jönnek, amikor egy kiszámítható nagy fordulat után a film új irányt vesz, és párkapcsolati drámából erotikus thrillerré próbál átvedleni. Ez pedig nem áll jól neki, a korábban rezdülésekből felépített finomságokhoz nem illik ily harsányság, a thriller-elemek is elcsépeltek, a finálé pedig kimondottan blődre sikerült.

www.sonyclassics.com
www.sonyclassics.com



Felemás élmény tehát a Chloe - A kísértés iskolája, melynek kapcsán két érdekes információt még feltétlenül érdemes megemlíteni. Az egyik, hogy a film valójában remake, a Nathalie... című francia (szintén parádés szereposztású) film amerikai változata, és pont a cselekmény második felében tér el jelentősebben az eredetitől. A másik, hogy Liam Neeson felesége, Natasha Richardson a film forgatásának idején szenvedett súlyos síbalesetet, amibe néhány nappal később bele is halt.

www.sonyclassics.com
www.sonyclassics.com

A felesége mellé rohanó színész annak halála után néhány nappal visszatért a forgatásra, és befejezte az elmaradt jeleneteit. Ilyen szemmel is érdemes nézni a filmet.

Kiknek ajánljuk?

- akik gondolkoztak már valaha azon, hogy próbára teszik a párjuk hűségét
- akik kedvelik a fülledt hangulatú filmeket
- akik kíváncsiak egy szexjelenetre Julianne Moore és Amanda Seyfried között.

Kiknek nem ajánljuk?

- akik úgysem hisznek a hűségben hosszú távon
- akik inkább izgalmas, mint izgató filmre vágynak
- akik nem párkapcsolati problémákat nézni, hanem azokat elfelejteni mennek moziba.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.