Minden idők leghíresebb nyomozója a világháború ellen

film mozi szórakozás program Sherlock Holmes
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A rezignáltan pipázó, kockás sapkás Sherlock Holmes képét már az első részben elfelejthettük, Guy Ritchie a folytatásban pedig még magasabbra emeli a téteket. Sherlock Holmes 2. - Árnyjáték, kritika.

Guy Ritchie az ezredforduló környékén az egyik legmenőbb rendezőnek számított: A Ravasz, az Agy és két füstölgő puskacsővel és a Blöffel berobbanó korábbi kliprendező nagy feltűnést keltett a világ filmiparában a lendületes, sziporkázó stílusával, és Tarantino mellett emlegették a nevét a kor legmeghatározóbb filmesei között. Aztán valami megtört, Guy Ritchie feleségül vette Madonnát (talán van összefüggés a kettő között...?), rendezett neki egy borzasztó nyálas filmet Hullámhegy címmel, a karrierje pedig mélyrepülésbe kezdett. Mint tudjuk, Madonnával most már nincs együtt a brit rendező, kezd is magára találni, és a régi stílusához visszanyúlva készít újabb akcióvígjátékokat - hisz szinte minden filmje annak mondható.

Warner Bros.
Warner Bros.



Ez viszont korántsem jelenti azt, hogy Guy Ritchie újra a kortárs rendezők élvonalába tartozna, főleg mivel nem úgy tűnik, hogy meg tud újulni. A karrierje felélesztésekor egyszerűen visszanyúlt a régi filmkészítési módszereihez, és azóta azt tolja, ami hol egészen stílusos darabokat (Spíler), hol buktákat (Revolver), hol tisztes iparosmunkákat (Sherlock Holmes) eredményez - de akkora figyelmet kiváltó, újító mozikat már egyet sem, mint a pályája kezdetén. Ritchie még mindig a gyorsítós-lassítós, klipes vágásokra építő pörgést favorizálja, a vicces beszólásokat erőlteti, kimerevíti időnként a képet, a rosszfiúk humoros oldalán kívül keveset mutat a szereplőiből - ez pedig nagyon menő volt 2000-ben, de már nem menő 2012-ben. Viszont egy tisztességgel megcsinált, működő, az átlagnál izgalmasabb, a maga felületességében szórakoztató popcorn-mozihoz bőven elég - mint amilyen a Sherlock Holmes 2.

Warner Bros.
Warner Bros.



Miután az első részben megteremtette és elfogadtatta Guy Ritchie az újfajta, harcművész és cseppet sem gentlemanlike Sherlock Holmes figurát, a második részben már jóval kevesebbet törődött a karakterekkel - ami csak azért kár, mert az előző film legemlékezetesebb pillanatait pont a Sherlock Holmes és Dr. Watson közötti viszony taglalása eredményezte. Helyette viszont most kapunk egy jóval nagyobb szabású és látványosabb történetet, amely James Bond-mozikra emlékeztetően országokon ível át, és amelyben Sherlock Holmes szembekerül a legnagyobb ellenfelével, Moriarty professzorral.

Tippünk: Nézd meg a film előzetesét!







Warner Bros.
Warner Bros.


Kiknek ajánljuk?

- akik egy vicces és pörgős, kellemesen szórakoztató filmre vágynak
- a most is stílusos és laza Robert Downey Jr. rajongóinak
- akik szeretik az alternatív történelmi sztorikat

Kiknek nem ajánljuk?

- akik Guy Ritchie-től valami eredetit és újat várnának
- akik többre vágynak egy popcorn-mozinál
- akik a hagyományos Sherlock Holmes-figurát szeretik


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.