Tényleg elég a napi 6 óra alvás? Úgy tűnik, igen!

Forrás: Getty Images/iStockphoto/Bodza2 -
fáradtság alvás kialvatlanság
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Korábban még úgy tudtuk, hogy 8, de legalább 7 óra kell ahhoz, hogy kellően kipihentek legyünk. Ám a legújabb kutatások ezúttal más számmal rukkoltak elő.

Napjainkban szinte kőbe vésett alapszabálynak tűnik, hogy napi 8 órát kell aludni. Természetes körülmények között élő társaink azonban kevesebbel is beérik – állítják a Kaliforniai Egyetem munkatársai. Tanzániai és bolíviai törzseket vettek górcső alá, akik semmilyen modern eszközt nem használnak, így életmódjuk nagyjából az őseinkéhez hasonlítható. A szakértők karóra formájú aktivitásmérőkkel kísértek figyelemmel 94 felnőttet több mint ezer napig.

Forrás: Getty Images/iStockphoto/Bodza2

Bebizonyosodott, hogy a kísérletben résztvevők átlagosan 6 óra 25 percet alszanak, ami jóval kevesebb a mostanság elterjedt 8-nál.

A megfigyelt személyek így is jó egészségnek örvendtek, ráadásul kevesebb volt náluk az elhízott, a magas vérnyomásos és a szívbeteg. Állóképességük is jobbnak bizonyult.

„Ez az elvárás, hogy éjszakánként legalább 8 órát aludjunk. Ráadásul ha a technológiai vívmányok nem lennének, még többet akarnánk" – magyarázta a kutatást vezető Ghandi Yetish. „Mindig is arról szólt a fáma, hogy a modern életvitel időt vesz el az alvástól. Ez azonban tévhitnek bizonyult" – tette hozzá munkatársa, Jerome Siegel.

A tanulmány a Current Biology című szakfolyóiratban jelent meg. A természeti népek gyermekei egyébként 3 órával és 20 perccel napnyugta után tértek nyugovóra.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.