Hűha! Elképesztő mennyiségű aranypénzt és drágakövet találtak a 300 éve elsüllyedt hajón

Forrás: Getty Images/iStockphoto/James Steidl -
drágakő hajó aranypénz elsüllyedt hajó
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Mintegy négymilliárd dollár értékű aranypénzt és drágakövet rejthet az az elsüllyedt spanyol vitorláshajó, amelynek maradványaira a minap bukkantak Kolumbia Karib-tengeri partjainál.

Juan Manuel Santos kolumbiai államfő a tengerparti Cartagenában szombaton tartott sajtótájékoztatóján államtitoknak nevezte a San José vitorláshajó pontos helyzetét és megtalálásának mikéntjét. A szakértők nemzetközi csoportjának segítségével fellelt hajó több mint 300 éve valahol Cartagenától délre, a Baru-félsziget partjainál süllyedt el.

A kép illusztráció Forrás: Getty Images/iStockphoto/James Steidl

Búvárrégészek még nem jártak a hajóroncsnál, de a haditengerészet vízalatti robotjai a tenger mélyén megvizsgálták a maradványokat és csodálatos fotókkal tértek vissza a hajó ágyúiról, amelyek a felvételek szerint igen jó állapotban őrződtek meg, és amelyek kétségtelenül tanúsítják, hogy a San Josét találták meg november 27-én.

A spanyol vitorlás 1708. június 8-án 600 emberrel a fedélzetén süllyedt el, amikor brit hadihajók elől menekült. Feltételezések szerint 11 millió darab aranypénzt és ékszert szállított a spanyol gyarmatokról. A kincs mai ára több milliárd dollárra rúg.

Hajózási szakemberek a San Josét az elsüllyedt spanyol gyarmati hajók "Szent Gráljának" tartják. Kolumbiában hamarosan elkezdődik annak a múzeumnak az építése, amely a páratlan kincsnek fog otthont adni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.