A gazdi adatait a kutyába töltik?

Forrás: Dreamstime -
kutya állat állatvédelmi hét macska gazdi chip
A háziállatok egyedi azonosítása érdekében évek óta kötelező az úgynevezett microchip, melyet az állatorvosok ültetnek be a kutya, macska vagy egyéb állat nyakbőre alá.

A chip egy speciális eszközzel, a chipleolvasóval ellenőrizhető, az adatokat viszont nem közvetlenül rajta, hanem a hozzá tartozó számhoz rendelt, online adatbázisban tárolják. Ez azt jelenti, hogy amikor egy állat egyedi azonosítóját leolvassák, csak annak száma válik hozzáférhetővé, de a mögötte lévő adatok eléréséhez speciális, jellemzően az állatorvosokat megillető jogok kellenek. Ők azok, akik a nyilvántartó adatbázisba – www.petvetdata.hu – lépve nemcsak az állathoz rendelt főbb adatokat, hanem a személyesebb információkat is láthatják, így a gazdi nevét és elérhetőségét.

Forrás: Dreamstime

A microchip azonban nemcsak az állat és a gazda közötti kapcsolatot hivatott megteremteni, bár ez az előnye is hatalmas, hanem a chipszámhoz rendelten az egyes oltások, a kutya előéletével kapcsolatos egyéb adatok is nyilvántarthatók, illetve az önkormányzatokat is segíti az ebösszeírási feladataik végrehajtásában egy ilyen, a kutyákat egyértelműen azonosíthatóvá tevő rendszer.

Fontos tudni, hogy amikor az utcán kutyát találunk, az egyedi azonosító ellenőrzése a legelső feladat, hiszen így sokszor rövid úton előkeríthető a gazda is. Azon azonban, ha a talált jószágban a leolvasó nem talál chipet, még a kötelezővé tétel után évekkel sem szabad meglepődni, a gazdák jelentős része továbbra sem tartja fontosnak az egyedi azonosítást. Mivel hivatalosan oltani sem lehet olyan állatot, amelyik nem azonosítható, illetve még ha fizikailag be is adják neki a vakcinát, akkor sem minősül oltottnak, így joggal merül fel a kérdés, hogy hol bújtatják el azt a rengeteg állatot, akik továbbra is rendszeren kívüliek maradtak...

Nélkülük sehová! Corgijaival pózol a kutyaimádó Erzsébet királynőhttp://www.life.hu/kult/20160601-ii-erzsebet-kiralyno-corgi-kutyaival-pozol-a-vanity-fair-magazin-cimlapjan.htmlA köztudottan nagy állatbarát Erzsébet királynő a Vanity Fair címlapján kapott helyet imádott corgijaival együtt. KultOrigoMajdnem kutya lett a Büdös macskából a Jóbarátokbanhttp://www.life.hu/kult/20160331-a-jobaratok-budos-macskaja-kutya-lett-volna-a-keszitok-most-vallottak.htmlA Jóbarátokban elhangzó Büdös macska a tévétörténet ikonikus dala, más lett volna azonban, ha a szövegíró eredeti elképzelése valósul meg. KultOrigoÍgy lehetsz még felelősségteljesebb kutyatartóhttp://www.life.hu/kult/20150923-kulturalis-programajanlo-szeptember-24-27.htmlNem kell kutatónak lenni ahhoz, hogy rájöjj, hogyan lehetsz még felelősebb kutyatartó. De ha mégis kutató szeretnél lenni, irány a Kutatók Éjszakája. Ha inkább az életminőségeden javítanál, sportolnál, vagy valami igencsak Szemrevalóra vágysz, a Life.hu tippjeivel ezeket is megvalósíthatod. KultThinkstockA 101 kiskutya egyik jelenete ihlette meg a jegyespárt - Cuki fotók! http://www.life.hu/kult/20150916-101-kiskutya-ihlette-a-szerelmesek-eljegyzesi-fotoit.htmlKi ne imádná a Disney egyik legnagyobb klasszikusát, melyben édes dalmatakölykök szaladgálnak a képernyőn. Az 1961-es rajzfilm a mai napig megihleti a szerelmeseket. KultOrigoÍgy nyert új értelmet a kutyapóráz http://www.life.hu/kult/20140804-a-szurke-otven-arnyalata-filmadaptacio-elozetesenek-parodiaja-kutyakkal.htmlKét cuki golden retviever bújt Anastasia Steele és Christian Grey bőrébe egy paródia kedvéért.KultOrigoA kutya és a macska tanítási módszereihttp://www.life.hu/kult/20140122-vicces-video-a-kutya-es-a-macska-tanitasi-modszereirol-a-kutya-humanus-a-macska-nem-huzza-az-idot.htmlA kutya és a macska két teljesen ellentétes egyéniség. Jól mutatja ezt az a vicces videó, amelyben kölykeiket tanítják a lépcsőn közlekedni.Kult

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.