Dózsa György úti gázoló M. Richárd gondnokság alá helyezés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Úgy tűnik, megúszhatja a Dózsa György úti gázoló, aki két ember halálát okozta.

2017-ben történt az a baleset a Dózsa György úton, amiben két ember meghalt, hárman pedig súlyosan megsérültek. M. Richárd a megengedett 50 km/h maximális sebesség helyett 130-140 km/h-val ment, amikor szabálytalanul kifordult elé egy másik autó. A baleset miatti tárgyalás során alálos közúti baleset gondatlan okozásáért, garázdaságért és testi sértésért, elsőfokon négy év fegyházbüntetést szabtak ki M. Richárdra, akinek még hivatali vesztegetés és a járvány miatti korlátozás megszegéséért, valamint kábtószerfogyasztásért is felelnie kell.

M. Richárd, M. Richárd tárgyalása a Pesti Központi Kerületi Bíróságon, M. Richárd tárgyalás, 2019.09.19. Fotó: Polyák Attila - Origo

Családja, most megpróbálja gondnokság alá helyezni. Amennyiben ez sikerül, jóval enyhébb ítéletkre számíthat.

"Amennyiben ez egy védekezési taktika, az nagyon kétélű fegyver lehet. A gondnokság alá helyezésről ugyanis a polgári perben dönthet a bíróság egy felhasználhatónak ítélt magánszakértői vélemény alapján, de a büntetőeljárásban a bíróság szinte biztosan igazságügyi szakértőt rendel ki a cselekvőképtelenség megállapítására. És ha ez megtörténik, ennek a szakértőnek a véleménye lesz a döntő. Ahhoz, hogy valakinek a büntethetőségét kizárják vagy nyomatékosan enyhítő körülményt vegyenek figyelembe nála a büntetés kiszabásakor, az kell, hogy megállapítsák, hiányzik a belátási képessége, vagyis nem ismeri fel tettei következményeit és nem tud annak megfelelően cselekedni." - mondta a Blikknek dr. Kertész Gusztáv ügyvéd.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.