5 klasszikus regény, amelyet mindenképpen el kellene olvasnod

Thomas Mann Emily Brontë olvasás regény magazin Oscar Wilde Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij Lev Tolsztoj
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Vannak olyan művek, amelyek - bármekkora könyvmolyok is vagyunk- bár évről évre betervezzük őket, és a könyvespolcunkon is megtalálhatók, valahogy mindig lemaradnak az olvasmányaink listájáról. Most öt klasszikus regényhez szeretnénk meghozni a kedvedet egy-egy idézettel.

Thomas Mann: A varázshegy

Thomas Mann A varázshegye az irodalmárberkeken túl nagyon megosztó regény. Olvasói vagy odavannak érte vagy végtelenül unalmasnak találják. A monumentális, közel ezer oldalas regény a század elején játszódik egy davosi tüdőszanatóriumban. Ide utazik fel a fiatal Hans Castorp unokabátyja látogatására s a tervezett három hét helyett hét esztendőt tölt Berghofban. A varázshegy dinamikájának egyik fő szervezőereje az idővel való játék, és ennek, valamit az apró események részletes leírásának köszönhetően az ember szinte úgy érzi, ő maga is a szanatórium lakója és mindegyikük személyes ismerőse. Szinte halljuk egy-egy ember köhögését, és magunk előtt látjuk Madame Chauchat vörös kontyát, tarkóját és "kirgiz" tekintetét. Thomas Mann műve az idő, vagyis inkább az idő relativitásának regénye, ami néha repül, máskor csak vánszorog. Ha elkapod a fonalat, A Varázshegyről a jövőben csak szuperlatívuszokban fogsz beszélni és barátaidnak is ajánlani fogod.

Thomas Mann: A varázshegy Forrás: Gabo Könyvkiadó

Lev Tolsztoj: Anna Karenina

Sok regény szól a házasságtörésről, mind közül azt egyik legismeretbb és legnagyobb hatású Tolsztoj Anna Kareninája. Thomas Mann egyenesen a világirodalom legnagyobb társadalmi regényének nevezte. Bár a megírása óta eltelt százötven év, Anna szerelmét, meghurcoltatását és végtelen csalódását ma is a magunkénak érezhetjük. Az Anna Karenina első mondatát sokszor, sokan idézték, így biztosan te is találkoztál már vele.

Lev Tolsztoj: Anna Karenina Forrás: Európa Könyvkiadó

Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij: Bűn és bűnhődés

A Bűn és bűnhődés Dosztojevszkij legművészibb gonddal szerkesztett alkotása, hidegrázós, idegeket felborzoló, nehéz olvasmány, nincs, akire ne lenne hatással.Talán ezzel magyarázható, hogy - bár más remekműveket is írt - világszerte ez lett életműve legismertebb darabja. A páratlan lélekábrázolás, az emberi jellemek szuggesztív erejű rajza a Bűn és bűnhődést a „detektívregényből" minden idők egyik legmegrázóbb lélekrajzregényévé emeli át.

Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij: Bűn és bűnhődés Forrás: Európa Könyvkiadó

Emily Brontë: Üvöltő szelek

A korabeli kritika értetlenül fogadta ezt az akkor „rendhagyó" regényt, Emily Brontë egyetlen prózai alkotását, amely azóta kérdés nélkül bevonult a világiodalom nagyjai közé. Gyűlölet és szerelem együttélését, egymást erősítő-romboló hatását Emily Brontë előtt talán senki, azóta is csak kevés alkotó érzékeltette ilyen elemi erővel. Ez az egyszerre évtizedeket felölelő családregény, szívet tépő szerelmi történet bárkinél betalálhat, a szereplőket pedig egyszerre szerethetjük és gyűlölhetjük is.

Emily Brontë: Üvöltő szelek Forrás: Európa Könyvkiadó

Oscar Wilde: Dorian Gray arcképe

Dorian Grayről egészen biztosan már mindenki hallott és nem csak azért, mert a világirodalom egyik legismertebb karaktere, hanem azért is mert regényéből nagyon gyakran idéznek. Oscar Wilde klasszikus regényének hőse, a gazdag, angyali arcú és naiv fiatalember, Dorian Gray megszállottja annak a gondolatnak, hogy örökké fiatal és szép maradjon, s ezért még akár a lelkét is eladná. Hamarosan cinikus barátja, Lord Henry Wotton befolyása alá kerül, és átadja magát az önző élvezeteknek, miközben kívánsága is teljesül, csak a róla készült kép öregszik, ő maga nem, így a festett képet gondosan elzárva tartja háza egy titkos helyiségében...

Oscar Wilde: Dorian Gray arcképe Forrás: Lazi Könyvkiadó Kft.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.