Puskás: "Szinte önkívületi állapotban voltunk" - Így született meg az Aranycsapat

helsinki olimpia Puskás Ferenc olimpia Aranycsapat aranyérem
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Amennyiben a magyar válogatott történetének legnevezetesebb meccseit rangsoroljuk, akkor mindenképp az 1952-es találkozót kell elsőnek említenünk, hiszen nemcsak az olimpiai bajnoki cím miatt van jelentősége, hanem, mert ekkor született meg az Aranycsapat.

Az 1952-es, Helsinkiben megrendezett nyári olimpia különleges jelentőségű a magyar sport szemszögéből, hiszen Magyarország a valaha volt legjobb olimpiai szereplését akkor érte el : 16 aranyéremmel, tíz ezüsttel és 16 bronzéremmel tért haza, az éremtáblázaton pedig a harmadik helyre került.

Több szempontból is különleges és sikeres volt a finnországi olimpia, ám a magyar futball szempontjából volt igazán lényeges: Helsinkiben született meg gyakorlatilag az Aranycsapat.

Két találkozó kivételével valamennyi meccset júliusban játszották az 1952-es olimpia labdarúgó tornáján. A bronz- és az aranyéremért augusztusban csatáztak, és a magyar válogatott másodikán az utóbbiért szállt harcba. A jugoszlávok elleni döntő előtt a magyar táborban már szinte mindenki biztosra vette, hogy az addigra már 14 aranyéremnél járó küldöttség az Olimpiai Stadionban újabb első hellyel gazdagodik majd.

Nem is kellett csalódniuk, hiszen a klasszikus formációtól csak egy poszton eltérő, Grosics Gyula – Buzánszky Jenő, Lóránt Gyula, Lantos Mihály – Bozsik József, Zakariás József – Hidegkuti Nándor, Kocsis Sándor, Palotás Péter, Puskás Ferenc, Czibor Zoltán összetételű csapat kétgólos győzelmet aratott.

Az Aranycsapat
első sor: Lantos Mihály, Puskás Ferenc, Grosics Gyula hátsó sor: Lóránt Gyula, Buzánszky Jenő, Hidegkuti Nándor, Kocsis Sándor, Zakariás József, Czibor Zoltán, Bozsik József, Budai II. László Forrás: Fortepan / Erky-Nagy Tibor

A döntőben 70 ezer néző volt a helyszínen; korábban még egyetlen finnországi futballmeccsen sem volt jelen ekkora tömeg. Az első félidő a beszámolók szerint mozgalmas játékot hozott, gólt azonban nem. Pedig a 36. percben Kocsissal szemben szabálytalankodtak, ezért tizenegyest kapott Sebes Gusztáv csapata. Ekkor Puskás Ferenc állt a labda mögé, de a jugoszláv kapus védeni tudott.

Nem ment olyan könnyen a gólszerzés - csak a 71. percben sikerült betalálni a kapuba. Akkor Czibor hozta fel a labdát, közben Puskás a balösszekötő helyén vágtatott előre. Czibor magasan átívelt a jugoszláv védők felett Puskás elé, Beara kapus kifutott a kapujából, rávetette magát a labdára, ami azonban kicsúszott a kezéből. Puskás elcsípte, elhúzta a kapus mellett, és hét méterről a hálóba lőtte. A 88. percben eldőlt a meccs. Puskás a 16-oson belül kapta a labdát, hátragurított a 16-os sarkán lévő Czibornak, aki félmagasan a jobb alsó sarokba bombázott.

Magyarország tehát 2:0-ra megnyerte az 1952-es olimpia futballtornáját, ezzel gyakorlatilag megszületett az az Aranycsapat, amely évekig a világ legjobbja volt.

Puskás Ferenc Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/usage worldwide/Zentralbild

A döntő után a Népsport a következőképp értékelte a magyar válogatott teljesítményét:

„Mindent egybevetve, a magyar csapat győzelme teljesen megérdemelt, és ha csatársorunk – különösen a jobbszárny – nyugodtabban játszott volna, a győzelem aránya lényegesen nagyobb lett volna. A jugoszlávok a magyar csapat nagyobb tudását főleg keménységgel és gyorsasággal igyekeztek ellensúlyozni, de időnként jó összjátékot is mutattak. Erőnlét szempontjából a magyar csapat igen jól vizsgázott. A nagyiramú mérkőzés utolsó negyedórájában még erősíteni is tudott és ekkor teljesen beszorította ellenfelét. A magyar csapat a nagy tét miatt óvatosabban kezdett, s így nem tudta csillogtatni igazi tudását. A II. félidőben már lényegesen jobb játékot mutatott és megérdemelten szerezte meg az olimpiai bajnoki címet."

A közönség önfeledten ünnepelte a hősöket, Puskás Ferenc így emlékezett a fogadtatásra:

"Gyönyörű volt az út hazafelé Helsinkiből. Vonattal utaztunk, együtt a többi sportolóval. Miután elhagytuk Prágát, a magyar határ felé közeledve,egyre gyakrabban állt meg a vonat. Ezrek és ezrek ünnepeltek minket, amerre csak haladtunk. A Keleti pályaudvaron hihetetlen látvány fogadott bennünket. Körülbelül százezer ember tolongott a környező utcákban és ünnepelt. A pártvezetők is ott vártak minket, a gyorsan elkészült emelvényekről beszédek hangzottak el és zúgott a taps, amint csak feltűnt valamelyikünk arca a vonatablakban. Szinte önkívületi állapotban voltunk: élveztük az önfeledt ünneplést, magával ragadott bennünket a felszabadult boldogság! Ez volt az első nagy győzelmünk!"

Igazán büszkék lehetünk Puskásékra, hiszen ez volt a magyar válogatott történetének első olimpiai bajnoki címe, és mint korábban már említettük, ekkor lett a csapatból Aranycsapat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.