Koronavírus: ezt a vakcinát javasolják második oltásként AstraZeneca után

Forrás: MTI/Balázs Attila -
második oltás vakcina COVID-19 mRNS AstraZeneca koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) fokozottan fertőzőképes delta változatának terjedése miatt érdemes a hírvivő RNS-re (mRNS) alapuló vakcinák közül választani második oltást Németországban mindenkinél, aki első adagként AstraZeneca-féle oltást kapott - javasolta csütörtöki állásfoglalásában az úgynevezett állandó oltási bizottság (STIKO).

A szövetségi kormány munkáját a fertőző betegségek elleni védekezés ügyében ajánlásokkal segítő szakértői testület szerint az adenovírus-vektor alapú AstraZeneca és egy mRNS alapú vakcina - vagyis a Moderna vagy a Pfizer/BioNTech-féle oltás - keverése sokkal erőteljesebb immunválaszt vált ki, mint két adag AstraZeneca oltás. A két adag beadása között négy hetet kell várni.

Ezt az úgynevezett heterogén oltási sémát eddig csak a hatvan éven alattiaknak javasolták, az új ajánlásban viszont életkortól függetlenül mindenkinek. Ezt a megoldást alkalmazták például Angela Merkel kancellárnál, aki az AstraZeneca készítménye után Moderna-féle vakcinát kapott második oltásként. A STIKO ajánlásában kiemelte, hogy a második adagot feltétlenül be kell adatni, mert egy oltás nem biztosít kellő védelmet a vírus okozta betegséggel (Covid-19) szemben, ha a delta variáns okozza a fertőzést.

Németországban az AstraZeneca-, a Moderna- és a Pfizer/BioNTech-féle készítmény mellett az egydózisú Janssen-féle vakcinát is használják az oltási kampányban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.