Kicsi volt, de a csatái nagyot szóltak: 217 évvel ezelőtt koronázta magát Franciaország császárává Bonaparte Napóleon

Forrás: APA-PictureDesk via AFP/Austrian Archives (AA) / Imagno / picturedesk.com/Austrian Archives (Aa) -
Napóleon Franciaország magazin franciák napóleoni háborúk
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Lehet vitatkozni, szeretni, nem szeretni, Napóleon mégiscsak Napóleon. Őt, még az is ismeri, aki azt gondolja, hogy nem. A világtörténelem egyik legnagyobb alakjáról beszélünk, Bonaparte Napóleonról, aki 217 évvel ezelőtt ezen napon,1804. december 2-án koronázta Franciaország császárává saját magát. Napóleon 16 esztendeig volt országának vezetője, melyből 9 éven át Európát is uralkodása alá vonta. Híre messzire elért, kiemelkedő tehetségű katona volt, akinek stratégiai zsenialitása felülmúlt minden elképzelést. A politikai vonalon brillírozott, ám a magánéletében ő is egy hétköznapian esendő, problémáival küszködő ember volt.

Napóleon élete és halála dióhéjban

Napóleon intézkedései, törvényei döntő hatást gyakoroltak a francia társadalom virágzására, fejlődésére. Leginkább közigazgatási, katonai, oktatási és jogi reformjaival számított úttörőnek, ám a VII. Piusz pápával kötött konkordátuma is korszakalkotónak számított.
A császár hírhedt seregei kicsivel több, mint egy évtized alatt majdnem az összes európai országgal hadban álltak, az is megesett, hogy ugyanabban az időben. Napóleon hódításai nem csupán a nők körében voltak ismeretesek, de szövetségeivel és szövetségeseivel együtt sikerült országa uralma alá vonni a kontinentális Európa nagy részét..

Napóleon-komplexusnak azt a tünetegyüttest nevezzük, mely leginkább az alacsony emberekre jellemző. A betegség nevét egyre inkább alkalmazzák olyanokra is, akiknek valamiféle kisebbrendűségi érzéssel küzdenek, és állandóan túlkompenzálnak az élet egyéb területein, azaz ott próbálnak meg sokkal jobban érvényesülni, hogy eltereljék mások figyelmét az őket oly nagyon zavaró hibájukról.

A Napóleon-komplexus a francia uralkodó termetére vezethető vissza, aki a maga 168 cm magasságával akkoriban mégsem számított törpének. Tény, hogy nem volt egy óriás - ám talán mintegy kompenzálásul - alacsony termetét hatalommal, hódítással, sikeres háborúkkal próbálta feledtetni. Akárcsak napjainkban a mélynövésű férfiak nagy autóikban, hogy intimebb részeikről már ne is beszéljünk.

Napóleon-komplexusnak azt a tünetegyüttest nevezzük, mely leginkább az alacsony emberekre jellemző Forrás: Roger-Viollet / Roger-Viollet via AFP

Napóleon koronái

Napóleon császár koronázására 1804. december 2-án, nem másutt, mint a a párizsi Notre Dame-ban került sor, VII. Piusz pápa jelenlétében. Ismert érdekesség, hogy az ünnepségre két külön koronát hoztak: a Római Birodalmat felidéző babérkoszorút és Nagy Károly koronájának másolatát. Bonaparte Napóleon arany babérkoszorúval lépett be a dómba, majd a teljes ceremónián a fején viselte azt. Ám, hogy a hivatalos koronázás is megtörténjen, mintegy jelképes gesztussal a saját feje fölé emelte Nagy Károly koronáját, ám soha nem helyezte a helyére.

Ezt követően feleségét, Joséphine-t is megkoronázta. Hogy az utókornak képi formában is fennmaradjon az esemény, a császár kedvenc festője, Jacques–Louis David hivatalosan is elismert festményén örökítette meg. 1805. május 26-án a milánói székesegyházban Napóleon Lombardia vaskoronájával Itália királyává koronázta magát. 1804. május 18-án kikiáltották a császárságot, és ugyanezen a napon, stílusosan előléptette marsallá 18 legkiválóbb tábornokát, a hadsereg hűségének biztosítása érdekében.

Napóleon császárrá koronázására 1804. december 2-án, nem másutt, mint a a párizsi Notre - Dame-ban került sor Forrás: APA-PictureDesk via AFP/Austrian Archives (AA) / Imagno / picturedesk.com/Austrian Archives (Aa)

A számkivetett


A fokozatosan felfelé törő pályaívet mégiscsak megtörte egy katasztrofális történés, mégpedig nem más, mint az 1812-es oroszországi invázió. Ha ez még nem lett volna elég, nem sokkal ezután követte a lipcsei vereség az előzőt, mellyel kezdetét vette egy baljós sorozat. 1814-ben a szövetséges hadseregek betörtek a Francia Császárság területére, lemondásra kényszerítve őt.
Ekkor került sor az ominózus száműzésre: otthonául a később sokakat megihlető Elba szigete szolgált. Napóleon szigeti kényszerpihenője után a következő évben vissza is tért, hogy száz napra újra magához ragadja a hatalmat.

1814-ben a szövetséges hadseregek betörtek a Francia Császárság területére, lemondásra kényszerítve ezzel őt Forrás: AFP

Waterloo


1815. június 18. Ezt a dátumot annak idején nagyon meg kellett tanulnunk a történelem órán. Aki nem tudta fejből felmondani a felelések során, egy „azonnal ülj le, egyes"- sel el lett intézve örökre. Történt ugyanis, hogy ezen a napon, végső vereséget szenvedett minden idők legnagyobb császára, Napóleon, a waterlooi csatában. És ezt a szomorú bukást, félve attól, hogy, mint a bumeráng visszatér újra a császár, még megfejelték a győztesek egy hatalmas pofonnal: Jó messzire száműzték, egyenesen Szent Ilona szigetére, ahol aztán az 1821-ben bekövetkezett haláláig, a britek felügyelete alatt élte mindennapjait.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.