álomfejtés jóslás álomjóslás magazin Mezopotámia álom
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az álomfejtés a mai napig sok embernek mozgatja meg a fantáziáját, hát még az ókorban! Ma már inkább érdekességként tekintünk az álmaink megfejtését célzó álmoskönyvekre és a hasonló, sokszor okkultnak, vagy akár népiesnek bélyegzett álomfejtési módszerekre, azonban az ókoriak tényként kezelték, hogy az álmok rejtett és megfejthető üzeneteket tartalmaznak.

Így volt ez az ókori Mezopotámiában is, ahol az álomfejtésnek – mint általában mindennek – a jóslás volt a célja. Jósoltak a felszálló füst alakjából, vízre szórt liszt útjáról a vízfelszínen, betegségek tüneteiből, arcvonásokból, és igen, még álmokból is. A felsoroltak ugyanis mind alkalmasak arra, hogy azokban ómeneket – előjeleket – kutasson és találjon az erre specializálódott szakember, legalábbis eleink szerint.

Az ómenek keresése során minden esetben az volt a kérdés, hogy mi az, ami nem illik a képbe? Valószínűtlennek tűnő dolgokat kerestek, anomáliákat. Ómen volt, ha egy sakál a városba tévedt – hisz városba nem szoktak sakálok tévedni –, de ugyanígy előjelnek számított például, ha valaki házában fehér vagy bármilyen más színű macskát látott. A színtől, az állat ábrázatától, de akár a viselkedésétől is függhetett, hogy mi a jóslat.

Forrás: Shutterstock

Az álomjóslásnál sem volt ez másképp: a mezopotámiaiak néha egészen különös következtetésekre jutottak az álmaikkal kapcsolatban. A különböző álomfejtésre foganatosított kézikönyvek mindig „Ha..., akkor..." módszerrel adnak megoldást az álmok jelentésére, azaz ha a páciens ezt vagy azt álmodja, akkor ez meg az történik majd. Nehéz megtalálni a logikát ezekben az álmoskönyvekben, néha egészen kusza következtetésekre jutnak, és az is megeshet, hogy mai szemmel nézve egy-egy kijelentés egyenesen nevetségesnek tűnik.

Lássunk néhány mezopotámiai jóslatot!

Forrás: Shutterstock

Szóval, ha valamilyen úton-módon az ókori Mezopotámiába keverednél, és vagy olyan szerencsés, legalábbis álomfejtés szempontjából, hogy a pasik táborát erősíted, akkor ilyen módon kérhetsz magadnak akár egy hosszabb életet is...

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.