Alkoholista lett a gyász miatt Liam Neeson – 10 érdekesség a 70 éves sztárról

színész Liam Neeson magazin születésnap
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Bokszolóként kezdte a pályafutását, 192 centisen sem volt elég magas egy szerephez, a Star Warsban szerepelve a forgatókönyvet sem olvasta el, és jóval 50 felett lett akciósztár. Ezekről, és még sok más érdekességről olvashatsz cikkünkben a 70. születésnapját ünneplő Liam Neeson kapcsán.

Rövidítve használja a nevét.

William John Neeson néven született 1952. június 7-én Észak-Írországban egy szakácsnő és egy iskolai gondnok gyermekeként. A Liam egyrészt a William rövidítése, de létezik önálló, ír eredetű keresztnévként is, a jelentése pedig „erős akaratú harcos".

Bokszolóként kezdte.

Fiatalon nagyon sokféle munkába belekóstolt. Dolgozott targoncásként, teherautó-sofőrként, építész asszisztensként, és amatőr bokszolóként is egész szép karriert futott be. Mielőtt pedig belevágott volna a színészkedésbe, tanár szeretett volna lenni.

Fiatalon az idősebb nőket szerette.

A karrierje első jelentősebb filmszerepét az Excalibur című lovagos filmben játszotta, és a forgatáson összejött a nála hét évvel idősebb Helen Mirrennel, akivel aztán négy éven alkottak egy párt. Amikor pedig Hollywoodba költözött, a nála tíz évvel idősebb Barbra Streisanddal kezdett két éven át tartó kapcsolatba.

192 centisen sem volt elég magas egy szerephez.

A herceg menyasszony szereplőválogatásán a rendező Rob Reiner alacsonynak titulálva megvetően elhajtotta, amikor Fezzik, az óriás szerepére jelentkezett. A 192 centi magas Neeson karrierje egyik legkellemetlenebb élményének nevezte az esetet. A szerepet végül a 224 centis André Roussimoff kapta meg.

Náciként figyelt fel rá Steven Spielberg.

A Felhők között a nap című filmben magas rangú nácit játszott, és ebben a szerepében figyelt fel rá Steven Spielberg, hogy aztán neki adja a 2. világháborús hős zsidómentő Oskar Schindler szerepét.

A Star Warsért olyat tett, mint egyetlen más filmjéért sem.

Óriási Star Wars rajongó volt világéletében, és amikor George Lucas hosszú évtizedek után felélesztette a szériát, Neeson mindenáron benne akart lenni a filmben. Így amikor felajánlottak neki egy szerepet a Baljós árnyakban, azt gyorsan elfogadta anékül, hogy akár a forgatókönyvet is elolvasta volna.

Tragikus körülmények között vesztette el a feleségét.

Először az Ellis Island sorozat forgatásán ismerkedett meg Natasha Richardsonnal, de csak évekkel később, a Nell, a remetelány című 1994-es film készítésekor szerettek egymásba, és még abban az évben összeházasodtak. 15 éven át voltak házasok, és Richardson egy szörnyű baleset következtében vesztette el az életét: síelés közben beütötte a fejét, és a kórházba szállítása után elhunyt.

Alkoholista lett a gyász miatt.

A felesége halála után az alkoholban keresett vigaszt, ami odáig fajult, hogy már napi két-három üveg bort is elfogyasztott. Ez egyre súlyosabb következményekhez vezetett, ezért aztán 2014-ben úgy döntött, hogy végleg felhagy bármilyen alkohol fogyasztásával.

A fiával filmben emlékeztek meg a halottjukról.

A Made in Italy című 2020-as filmben a fiával, Micheál Richardsonnal olyan apa-fiú párost játszottak, akik egy toszkánai villát készülnek eladni, ehhez azonban fel kell előbb újítaniuk a rég üresen álló épületet. Miközben pedig a munkálatok nyári kalanddá válnak, szembe kell nézniük a család harmadik tagjának, a halott anyának és feleségnek a hiányával is. Micheál Richardson az édesanyja emlékére vette fel művésznévnek a Richardsont a hivatalos születési neve, a Neeson helyett.

Ezentúl is akciófilmekben láthatod.

Korábban egyáltalán nem preferálta az akciófilmeket, az Elrabolva óriási sikere nyomán viszont jóval ötvenen felül lett akciósztár Neesonból, aki azóta le sem bír állni a hasonló műfajú mozik sorozatgyártásáról. Az idehaza áprilisban bemutatott Sötét múltban is ilyen szerepben láthattuk, és a nyár elején érkező Memory-ban is akciózni fog.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.