Sosem tudott kilépni a szexszimbólum szerepéből: 53 évvel ezelőtt ölték meg Sharon Tate-et

gyilkosság Sharon Tate magazin Charles Manson Roman Polanski
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Sharon Tate minden bizonnyal örökre beírta magát a történelembe, azonban a tehetséges színésznőnek nem adatott meg az a "luxus", hogy munkássága miatt ismerje meg a nevét a világ. Roman Polanski felesége nyolc hónapos terhes volt, amikor Charles Manson szektájának néhány tagja brutálisan kivégezte.

Az emberi ésszel felfoghatatlan események, bár 1969-ben történtek, néhány évvel ezelőtt hónapokon keresztül mégis minden ismét Sharon Tate-ről szólt. Quentin Tarantino 2019-es filmje, a Volt egyszer egy... Hollywood felidézte az augusztus 9-én történteket, átírva a tragédiát, és mindenkinek megadva azt a sorsot, amit érdemelt volna.

Tate a halála előtt már több filmet tudhatott maga mögött, és még számtalan alakítás várt rá. Bár Hollywood szexszimbólumnak szánta, ő folyamatosan képezte magát, és minden vágya volt, hogy letehesse ezt a számára kényelmetlen szerepet. Nem akarta a neki kiosztott címkét elfogadni, hanem azért dolgozott, hogy a tehetsége miatt váljon elismertté és halhatatlanná. Az élet azonban kegyetlen játékot űzött vele. Bár a halhatatlanságot megkapta, ez elsősorban nem a munkásságának köszönhető, hanem annak, hogy Charles Manson bandája különös kegyetlenséggel végzett vele.

sharon tate Forrás: Origo

Sharon Tate Roman Polanski felesége volt, akit nyolc hónapos kismamaként ért a halál, ez azonban mit sem tesz hozzá igazi lényéhez. Hiába volt szépségkirálynő, színésznő, szexszimbólum, feleség és kismama: sokkal több rejlett benne, mint a tragikus vég, ami által igazi hollywoodi legendává vált.

A színésznő életének minden területét a környezetében élő férfiak tartották kontroll alatt, így nem volt könnyű számára, hogy kitörjön a ráaggatott szerepkörből, és megmutathassa a közönségnek az igazi énjét. Menedzsere, Martin Ransohoff élete minden területét az irányítása alá vonta, természetesen azt is, hogy milyen karaktereket játszhat el. Tate hiába vágyott komoly és tartalmas szerepekre, amelyek nem csak a külső adottságait helyezik előtérbe. Egy idő után már csak "szexi kis én"-ként hivatkozott magára, ezzel is utalva arra, hogy mennyire megvetette a szexszimbólum létet, és mennyire menekülni akart ettől.

Roman Polanski és Sharon Tate Forrás: Getty Images

Ha pedig nem a menedzsere, akkor rendező férje, Roman Polanski gyakorolt rá nyomást. Megszabta, hogy felesége milyen ruhákat vehet fel, és azt is, hogy hogyan sminkelheti magát (leginkább sehogy, mivel Polanski gyűlölte a sminket, így megtiltotta Tate-nek a viselését). Később pedig az is kiderült, hogy Polanski nem kívánt szexuális együttlétekre kényszerítette a színésznőt, például hármasokra, bárokban megismert random nőkkel. Sőt, amikor kiderült, hogy Tate gyermeket vár, Polanski először abortuszra akarta rávenni. Bár tegyük hozzá, hogy később már igyekezett mindent megtenni, hogy várandós felesége sose legyen egyedül, és ne szenvedjen hiányt semmiben.

A helyzet érdekessége, hogy Sharon Tate nővére teljesen máshogy emlékszik testvére és Polanski házasságára, mint ahogy azt a különféle teóriák lefestik. Szerinte Sharon és Roman házassága idilli volt, és a házaspár rajongásig imádta egymást. Bár a kapcsolatuk csupán PR-fogásként indult, és Polanski az első randevún nem volt hajlandó megszólalni, a kapcsolatuk idővel mégis átalakult valami őszintévé és méllyé.

Sharon Tate 26 éves volt, amikor távozott az élők sorából, rengeteg kérdőjelet hagyva maga után. Már sosem fog kiderülni, hogy elérhette volna-e az álmát, és sikerülhetett volna-e kitörnie a számára kényelmetlen szerepkörökből. Sosem fog kiderülni, hogy milyen volt a házassága Roman Polanskival, és mégis, a mai napig rengeteg embert mozgat meg a színésznő varázslatos lénye és az őt halhatatlanná tévő tragédia.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.