Hoppon maradt A korona: egy díjat sem nyert a Golden Globe-on a II. Erzsébetről szóló sorozat

Forrás: Getty Images/WireImage/Stefania D'alessandro -
nyertes díjak királyi család A Korona Golden Globe-díj Golden Globe
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Magyar idő szerint január 11-én hajnalban rendezték a nyolcvanadik Golden Globe-díjátadót, melyről szinte senki sem távozhatott csalódottan.

A Golden Globe-on egyaránt díjazzák a filmeket és a sorozatokat, ezért az Oscar mögött a második legrangosabb eseménynek számít a szakmában. Az elmúlt években azonban a botrányai miatt figyelt fel a világ a díjátadóra, melyet több színész is bojkottált, visszadták szobrocskáikat és arra kérték kollégáikat, ők se adják nevüket a rendezvényhez.

A díjakról döntő grémiumban, a Hollywoodban regisztrált külföldi tudósítókból álló zsűriben sokáig egyetlen színes bőrű személy se volt, ám nem csak a rasszizmus vádjával, hanem az esetleges adócsalás gyanújával is meg kellett birkózniuk a szervezőknek. A botrányokat nagy átszervezés követte, és a gála idén ismét képernyőre kerülhetett a tévében.

Elizabeth Debicki brillírozott Dianaként, mégsem nyert díjat Forrás: Getty Images/WireImage/Stefania D'alessandro

A 2023-as Golden Globe díjazottjainak mezőnye elég sokszínű, és talán A koronát leszámítva, mely egyetlen jelölését sem tudta díjra váltani, senki sem távozhatott szomorúan. A Globe különlegessége, hogy majdnem minden díjat "kétszer" adnak át: egyrészt kihirdetik a legjobb drámai alkotásokat, majd ismeretik, hogy mely filmek és sorozatok lettek a vígjáték/musical kategória nyertesei.

A legjobb drámai film Steven Spielberg életrajzi ihletésű alkotása, A Fabelman család lett, míg a vígjátékok között Martin McDonagh A sziget szellemei című filmje lett az első. A színészek közül Austin Butler, Cate Blanchett, Colin Farrell, Michelle Yeoh, Ke Huy Quan, valamint Angela Bassett vehette át az arany szobrocskát.

A sorozatok mezőnyében a Sárkányok háza, az Abbott Általános Iskola és A fehér lótusz nyert, a színészek közül pedig Kevin Costnert, Zendayát, Jeremy Allen White-ot, Quinta Brunsont, Evan Peterst és mások mellett még Amanda Seyfriedet is díjazták az újságírók. A korona új főszereplői közül sem a II. Erzsébetet alakító Imelda Staunton, sem a Dianát megformáló Elizabeth Debicki nem tudta díjra váltani nominálását.

A díjazottak teljes listáját ide kattintva találod.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.