Már 17 túlélőt mentett ki a HUNOR mentőcsapat Törökországban: éjt nappallá téve dolgoznak

Forrás: MTI/Kovács Tamás -
túlélő Török-szíriai földrengés Hunor mentőszervezet Törökország
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A HUNOR mentőcsapat tagjai erőn felül teljesítenek Törökországban: a magyarok éjt nappallá téve dolgoznak azon, hogy túlélőket keressenek, és hozzanak a felszínre a földrengés sújtotta területeken.

Ahogy arról korábban is beszámoltunk, három nappal ezelőtt több magyar csapat, köztük a HUNOR mentőosztag is Törökországba utazott a földrengés áldozatainak megsegítésére. A HUNOR összesen 55 taggal indult útnak: a tűzoltókon kívül katonaorvosok és a mentőszolgálat munkatársai is részt vesznek a keresésben, munkájukat pedig keresőkutyák is segítik.

Az Antakya városában lévő, porig rombolt épületekbe még a legjobb szakemberek is nehezen jutnak be, az idő pedig ellenük dolgozik. A csapat tagjai jól vannak: éjszakára sem állnak le a kutatással, ennek eredményeképp pedig

tizenhét túlélőt mentettek ki a romok alól, valamint huszonkilenc halottat hoztak felszínre, illetve több állatot is – macskát, kutyát és papagájt is – kimentettek.

Az általuk megtisztított területen rengeteg a törmelék, ezt a magyarok a maguk gyártotta, vizesballonokból kialakított vödrökkel szedik ki, így haladnak előre -írja a Blikk. Mivel többnyire nincs áram és víz, a magyar csapat bázisán egy aggregátor dolgozik azért, hogy a helyiek feltölthessék telefonjaikat, és elérjék szeretteiket a romok alatt.

Forrás: MTI/Kovács Tamás

Úgy tudni, a török alakulatok nagyra értékelik a magyarok szaktudását, és többször kértek már tőlük szakmai segítséget. Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője elmondta, hogy a HUNOR tagjai a saját testi épségükre fokozottan ügyelnek, és igyekeznek minél több pihenőt beiktatni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.