Ma 22 óra 24 perckor kezdődik a csillagászati tavasz

Fotó: Csudai Sándor - Origo -
meteorológia tavasz csillagászati tavasz
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Hétfőn, március 20-án 22 óra 24 perckor kezdődik a csillagászati tavasz, ekkor következik be ugyanis a napéjegyenlőség - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat a honlapján, felhíva a figyelmet arra, hogy a tankönyvek ugyan március 21-ére datálják az eseményt, ez azonban eshet március 20-ára és 21-ére is.

Hozzátették: a napéjegyenlőség dátuma azért "csúszkál", mert egy földi év nem pontosan egész számú többszöröse a földi napnak, egészen pontosan 365 nap, 5 óra, 48 perc, 46 másodperc. Ez az oka annak, hogy be kellett vezetni a szökőnapot, ugyanis az eltérés négy év alatt már majdnem 24 órát tesz ki - jegyezték meg.

Kiemelték: emellett a Föld pályaparaméterei - excentricitása, a tavasz-pont helye, a forgástengely precessziója - szintén nem állandók, ezek azonban csak nagyon kis eltéréseket okoznak, a tavaszi napéjegyenlőség időpontja a Gergely-naptár 400 éves periódusa alatt is csak egy-két órát változik.
Hozzátették: utoljára 2011-ben esett a tavaszi napéjegyenlőség március 21-ére, 2048-ban pedig először fog március 19-én bekövetkezni.

Ma 22 óra 24 perckor kezdődik a csillagászati tavasz Fotó: Csudai Sándor - Origo

A meteorológiai szolgálat arról is írt, hogy a napéjegyenlőségkor az elnevezés ellenére nem egyenlő hosszúságú a nappal és az éjszaka.

Mint írták, ennek egyik oka, hogy a légköri refrakció (fénytörés) miatt az égitestek egy kicsivel magasabban látszanak a horizont felett, mint a valódi elhelyezkedésük, ez a nagyon kicsi eltérés a horizonton a legnagyobb, fél fok.

Ez azt jelenti, hogy a Nap néhány perccel előbb jelenik meg a horizonton napkeltekor, mint valójában. Ugyanígy, napnyugtakor látszólag ennyivel később nyugszik. Ez a jelenség néhány perccel növeli a nappalok hosszát - írták.

A másik ok pedig az, hogy a napéjegyenlőség napján a Nap geometriai középpontja az, ami 12 óráig tartózkodik a horizont felett, de a Napnak kiterjedése van, azaz egy körlap világít ránk, vagyis már akkor is látszik, amikor a középpontja még nem kelt fel, illetve még akkor is sugároz, amikor a középpontja már lenyugodott - írták.

Hozzátették: emiatt a napéjegyenlőségkor nincs nap-éj egyenlőség, sőt emiatt pontosan soha nincs napéjegyenlőség, de március 16-án és 17-én majdnem egyenlő a nappal és az éjszaka hossza.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.