A dőzsölés, a jólét, a bor mámora - Kezdődhet a mulatság!

Szabolcs László -
farsang flashmob színdarab Müpa mulatság
A fergeteges karneváli hangulatot az ország legnagyobb táncegyüttese, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes, a Honvéd Férfikar, a Virtus Dudazenekar, a Vujicsics Együttes, a Rézeleje Fanfárosok, és az Angyalföldi Vadrózsa Táncegyüttes gyerekcsoportjai biztosítják. A közel kétszáz fellépő virtuóz táncok és zene kíséretében február 11-én vasárnap, 19 órakor, a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben idézi fel a régi hagyományokat.

Farsangkor az emberek önfeledt mulatozással és különféle mágikus szokásokkal „temették el” a telet és hívogatták a várva várt tavaszt. A farsangi mulatságok csúcspontja a karnevál volt, vagy ahogyan magyarul mondják a farsangfarka; a farsangvasárnaptól húshagyókeddig tartó időszak. Ilyenkor nagy táncmulatságokat tartottak, ahol megengedett volt mindenféle farsangi kicsapongás, játék, paródia: vidámságban, jókedvben soha nem volt hiány. 

Az embernek van jó barátja, jó ismerőse, azt meghívja, bánatát, gondjait kicsukja az ajtón erre a kis időre, borát csapra üti, hadd folyjon; panaszát szélnek ereszti, hadd fogyjon; úgyis rövid a farsang, úgyis hosszú a böjt, mért ne vigadnánk, amikor lehet?

- ír Jókai Mór a tavaszváró, télbúcsúsztató ősi örömünnepről, a farsangról.

Farsangi flashmob az Allee Bevásárlóközpontban 
Forrás: Fotó: Szabolcs László

Csütörtök délután a Magyar Nemzeti Táncegyüttes egy flashmobbal lepte meg az Allee Bevásárlóközpont látogatóit. A helyszínen élőzene kíséretében busó- és egyéb jelmezbe bújt táncosok mókázással és tánccal hívták fel a vásárlók figyelmét a Farsangvasárnap – Karnevál a Müpában című előadásukra. A darab társrendezője Zs. Vince Zsuzsa, a rendező-koreográfusa Zsuráfszky Zoltán. 

A Müpában az évad együttese a Magyar Nemzeti Táncegyüttes, de ez jóval több egy megtisztelő címnél: a Zsuráfszky Zoltán Kossuth-díjas táncművész, koreográfus, a Nemzet Művésze és Zs. Vincze Zsuzsa szakmai vezető által irányított fiatal csapat évadhosszat nyűgözi le nézőit azzal, hogy kortól és témától függetlenül egyformán tudása legjavát nyújtja. A Végvárak, vitézek és az Éljen Petőfi! című előadások után itt a legújabb bemutató, a Farsangvasárnap. 

A Magyar Nemzeti Táncegyüttes ezúttal Konc király és Cibere vajda, vagyis a Farsangot és a Böjtöt megszemélyesítő két alak jelképes viadalára fűzi fel táncjátékát: a dőzsölés, a jólét, a bor mámora áll szemben az üres lábosokkal, a főtt krumplival és a cibere levessel. Farsang idején természetesen Konc király győz, így kezdődhet a mulatság!

A tréfás farsangi játékok garantálják a jókedvet
Forrás: Fotó: Szabolcs László

A farsangi szokásoknak állandó velejárója a féktelen mulatozás és nevetés; ebben sem lesz hiány: lesz itt somogyi „medveherélés”, ál-esküvő, bodrogközi „rabvágás”, kecskefarsangoló és dél-alföldi tréfás halottas játék, amely során az emberek kikacagják még a halált is.  

A műsorban elhangzó Csokonai Vitéz Mihály, Heltai Gáspár, Apor Péter, vagy akár Jókai idézetek mellett, eredeti népszokásaink mókás, sokszor obszcén szövegei, szilaj táncaink, színes, érdekes zenei világgal teremtenek valódi karneváli hangulatot. Ünnepeljük együtt a farsangot! 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.