Keltsük életre a cserepes virágok királynőjét: így ápoljuk az orchideát

Thinkstock -
szobanövény Orchidea kertészkedés ápolás
Elsőre ijesztő látványt nyújt, amikor egészséges orchideánk hirtelen száradni, kókadozni kezd. Sipos József növényorvos elárul néhány trükköt, amivel könnyen életben tarthatjuk a cserepes virágok királynőjét.

Merítsük bele a vízbe

A száraz, kókadó levelek és kiszáradt talaj arra utalhat, hogy a növény kevés vizet kap. Inkább locsoljuk többször kevesebb állott, vagy esővízzel. Ha már a kiszáradás szélén van, tegyük 15-20 percre egy esővízzel teli edénybe, hagyjuk, hogy megszívja magát, majd öntsük le róla a felesleges vizet.

Megváltozott a színe

A túl sok víztől a levelek fonnyadttá válnak, míg a gyökere elhalhat. Ha a növény átlátszó, műanyag kaspóban van, könnyen ellenőrizhetjük a gyökérzet állapotát: ha a színe fehérről világosszürkére változik, akkor valószínűleg elindult a gyökérrothadás. Ilyenkor csak az átültetés segíthet.

Végre fellélegezhet!

Első lépésként vágjuk le a száraz, elhalt részeket, majd hagyjuk kis ideig száradni. Ezután ültessük át speciális, orchideák számára készített fenyőkéreg keverékbe vagy vörösfenyő aprószemű mulcsba.

Előzzük meg a fertőzést!

A levelek sárgulása a levélrothadás egyik jele lehet. Először vágjuk le a beteg leveleket, de ha ez nem segít, kezeljük a növényt gombaölő szerrel. Mivel ez egy nehezen visszafordítható betegség, nagyon fontos, hogy az öntözés során ne érje víz közvetlenül a leveleket. A poros leveleket sem szabad lepermetezni, csak óvatosan töröljük át nedves ruhával.

Az orchideára oda kell figyelni
Forrás: Forrás: Shutterstock

Esőerdő a szobában

A téli hónapokban gyakran száraz a levegő a fűtés miatt. Ilyenkor a növény levelei gyűröttek, szinte harmonikásak lesznek. Ezen könnyen segíthetünk, ha növeljük a páratartalmat a lakásban. Tegyünk a növény közelébe egy vízzel teli edényt, vagy rakjuk a cserepet egy kavicságyra, amit időnként permetezzünk meg vízzel.

Kapcsoljuk be a fűtést

Nem szereti sem a túl hideget, sem a túl meleget, ezért folyamatosan gondoskodjunk róla, hogy a hőmérséklet 20-25 fok között legyen. Ha ennél alacsonyabbra hűl a lakás, hajlamos lehet hirtelen ledobni a virágait.

Vigyük el az ablaktól

A bőséges virágzáshoz sok fényre van szüksége, így leginkább az ablak előtt vagy a párkányon érzi jól magát. Arra ügyeljünk, hogy nyáron a közvetlen napsütés megégetheti a leveleket, télen pedig egy kisebb huzattól is könnyen megfázik. Ilyenkor a levelek foltossá válnak, és csak a helyváltoztatás segíthet rajta.

Jóból is megárt a sok

Ha az orchidea nem virágzik, akkor valószínűleg nem jut kellő tápanyaghoz. Tavasztól őszig érdemes hígabb arányban, minden öntözéskor tápoldatozni, így tovább gyönyörködhetünk a virágaiban, de télen pihentessük a növényt, mert a túl sok tápanyag miatt is csökkenhet a virágzás.

A permetezés aranyat ér

Ha takácsatkákat vagy pajzstetveket találunk rajta, töröljük le mosogatószeres vízzel, vagy permetezzük le káliszappannal vagy rózsaolajjal. Néhány nap múlva érdemes ismét ellenőrizni a növényt, és ha szükséges, ismételjük meg a folyamatot - írja a Fanny.

Kerüld el a "gyakori hibát" a vitorlavirág öntözésekor, ha nem akarod végleg kipusztítani

A vitorlavirágok gyönyörű szobanövények, amelyek fényes zöld leveleikről és fehér virágaikról ismertek. Bár a vitorlavirágokat alacsony igényűnek tartják, fontos, hogy helyesen öntözzük ezt a szobanövényt, ha meg akarjuk őrizni őket olyan gyönyörűnek, amilyenek. Ezekre kell odafigyelnünk.


 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.