Mikor érkezik el az első fűnyírás ideje? Szakértő osztotta meg a pontos dátumot

fűnyírás, kerétszkedés, fű, gyep
Shutterstock - MNStudio
tavasz fűnyírás kertészkedés
A téli hónapok végéhez érve sokan már a meleg nyári éjszakákra és a hosszabb nappalokra gondolnak. A kertészeket azonban egy kérdés foglalkoztat: mikor érkezik el a tél utáni első fűnyírás ideje?

A tél végéhez érve sokan tervezik már a szabadtéri programokat és álmodoznak a meleg, nyári éjszakákról. A kert szerelmeseit azonban még nem ezek foglalkoztatják, hanem az, hogy mikor érkezik el az első fűnyírás ideje. Erre ugyanis télen még akkor sincs lehetőség, ha nem fagyos a talaj: akkor sem szabad füvet nyírni, ha nagyon nedves a föld. 

És hiába érezzük már a tavasz szelét, ezt a műveletet nem szabad siettetni, ha túl korán vágunk bele, kárt tehetünk a talajban. 

A fű akkor kezd el újra nőni, amikor a talaj hőmérséklete legalább 6 Celsius-fokos. Fontos azonban folyamatosan figyelemmel kísérni a helyi éghajlatot és a körülményeket, ezek a tényezők határozzák meg ugyanis, hogy mikor kezdhetjük el nyírni a gyepet. Annyi biztos, hogy erre már márciusban sort keríthetünk. Egy felmérés szerint sokan a március 18-át választják az első fűnyírás napjának. Mielőtt lenyírjuk, mindenképpen vizsgáljuk meg, hogy nem bújt-e el benne olyan állat, amelyben kárt tehetünk. Különösen a sünök szeretnek a hosszú fűben összegömbölyödni - írja az Express.

Keltsük életre a cserepes virágok királynőjét: így ápoljuk az orchideát

Elsőre ijesztő látványt nyújt, amikor egészséges orchideánk hirtelen száradni, kókadozni kezd. Sipos József növényorvos elárul néhány trükköt, amivel könnyen életben tarthatjuk a cserepes virágok királynőjét. Íme, a tanácsai.


 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.