Így tartsd életben a kreativitásod mindennap

Portrait,Of,Happy,Pretty,Artist,Woman,With,Hands,Painted,In
KristiStudio/Shutterstock - KristiStudio
tudatosság hétköznapok komfortzóna tippek
Kreativitás. Ez a kulcs a világot megváltoztató ötletekhez, a művészetek megalkotásához és az élet teljességéhez. De hogyan tarthatjuk életben ezt a fontos képességet mindennap? Ahhoz, hogy a kreativitásunk virágozzon, gondoskodnunk kell róla, mint egy kertész a virágokról.

A kreativitás nem egy személyiség jegy és nem gének által meghatározott. A 21. században a kreativitásra érdemes folyamatként tekinteni. De vajon hogyan dobhatjuk fel a szürke hétköznapokat? Dr. Makai Gábor klinikai szakpszichológussal és életvezetési tanácsadóval beszélgettünk. 

Az alkotási folyamat eredménye utal a kreatív elme működésére, a kreatív gondolkodásra. Dr. Makai Gábor szerint alapvetően mindenki tud kreatív lenni.  

Ez nem egy különleges adottság, mindannyian létre tudunk hozni új dolgokat 

– magyarázta a szakértő. 

Ha egy folyamatként tekintünk erre, mindig meg kell állnunk egy kicsit 

  • Meg kell tudnunk fogalmazni egy adott problémát 
  • Össze kell gyűjtenünk az információkat, ami a problémához kapcsolódik 
  • Majd egyfajta várakozás, elmélkedés és a további információ gyűjtésének a szakasza következik 
  • Ezt követi a megvilágosodás szakasza, az AHA élmény  
  • A végrehajtásnak a szakasza következik utána 
  • Végül a kreatív ötlet igazolása 

Ami a legfontosabb, hogy merjünk gondolkodni és a saját határainkat átlépni. Lépjünk ki a komfortzónából és a sémaszerű életből.  

–Sok esetben a megszokottság, a sémák által vezérelt gondolkodás szab határt a kreativitásnak. Nyissunk ki bizonyos fiókokat, amiket eddig zárva tartottunk – emelte ki Gábor. 

Horizontal,Image,Of,A,Pretty,Female,Artist,Sitting,On,The
Forrás:  Yuricazac/Shutterstock

Tippek, hogy életben tartsuk a kreatív tüzet 

  • Legyünk kíváncsiak a világra, kérdezzünk és érdeklődjünk, amennyit csak tudunk. Szembesüljünk a kihívásokkal, és próbáljunk meg új megoldásokat találni rájuk. 
  • Kerüljünk ki a komfortzónánkból: A kreativitás nem mindig kényelmes. Gyakran új területeken kell kísérletezni, új dolgokat kell megtanulni, és kockázatot kell vállalni. Ne féljünk kimozdulni a megszokottból, próbáljunk ki új dolgokat 
  • Gyakorlat teszi a mestert: Ahhoz, hogy a kreativitásunkat fejlesszük, gyakorolnunk kell. Legyen szó írásról, rajzolásról, zenélésről vagy bármilyen más tevékenységről, rendszeresen foglalkozzunk vele. A rendszeresség és az elkötelezettség segíteni fog fejlődni. 
  • Legyünk nyitottak az új tapasztalatokra: Az új tapasztalatok, helyek és emberek inspirálhatnak minket. Ne zárjuk ki magunkat a világ elől. Menjünk el új helyekre, találkozzunk új emberekkel, és kóstoljunk meg új dolgokat. Hazafele másik utat válasszunk. Legyünk nyitottak az új ingerekre. Ezek az élmények segíthetnek új ötletek megfogalmazásában és a kreativitás folyamatos táplálásában. 

A kreativitás mindennapi életünk fontos része lehet, ha hajlandóak vagyunk folyamatosan táplálni és fejleszteni. Ne féljünk kihívások elé állni, lépjünk ki a komfortzónánkból, és merítsünk ihletet mindennapi tapasztalatainkból. 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.