A Z generáció egyre gyakrabban mond le az ebédszünetről a munkahelyén, de nem azért, mert ne lenne éhes, hanem mert bűntudatot érez amiatt, hogy időt szakít ki a munkából. Egy friss felmérés szerint sok fiatal dolgozó számára az étkezés már nem természetes része a munkanapnak, hanem olyan „luxus”, amelyet csak akkor engedhet meg magának, ha úgy érzi, belefér a teljesítményébe.

Forrás: E+
A Z generáció tagjainak közel fele nem ebédel a munkahelyén
Az ebédtrendeket vizsgáló, 2024-ben készült ezCater-jelentés szerint a Z generáció tagjainak 47 százaléka hetente legalább kétszer kihagyja az ebédet. Mindez annak ellenére történik, hogy a húszas éveikben járók fele az ebédidőt a munkanap legjobb részének tartja. A kutatás azt is kimutatta, hogy a fiatal munkavállalók négyszer nagyobb valószínűséggel éreznek bűntudatot egy ebédszünet miatt, mint a baby boomer generáció tagjai.
Minden a Covid-járvánnyal kezdődött
A megszakítás nélküli munkavégzés kultúrája a koronavírus-járvány idején erősödött meg igazán, amikor sok pályakezdő eleve távmunkában indította el a karrierjét, és fokozatosan eltűntek a munkanapot természetes módon tagoló szünetek.
Egy még 2020-ban, a Freshly megbízásából készült kutatás szerint a home office-ban dolgozók 60 százaléka számolt be arról, hogy bűntudatot érez, ha munka közben megáll egy rövid pihenőre, attól tartva, hogy ezzel csökkenti a teljesítményét.
Ezek az érzések azóta sem múltak el. Egy 2024 februárjában, a Pacific Foods megbízásából készült OnePoll-felmérés szerint az Egyesült Államokban a klasszikus, 9-től 5-ig tartó munkarendben dolgozók többsége ma sem tart annyi szünetet a nap folyamán, amennyire valójában szüksége lenne. Mindez különösen ellentmondásos annak fényében, hogy a munkavállalók 87 százaléka szerint a szünetek elengedhetetlenek a személyes jóllét szempontjából.
A teljesítményt is ronthatja az ebéd kihagyása
Az egészségügyi szakértők is egyetértenek abban, hogy az ebéd kihagyása a munka rovására is mehet. Mia Syn dietetikus korábban úgy fogalmazott: bár sokak számára ellentmond a mai rohanó munkakultúrának, a kutatások szerint a szünetek tartása komoly előnyökkel jár:
- csökkentheti a stresszt,
- javíthatja a hangulatot,
- növelheti a koncentrációt
- növelheti a munkateljesítményt.
Az ezCater felmérése is ezt támasztja alá:
a megkérdezett dolgozók 98 százaléka tisztában van azzal, hogy az ebédszünetek pozitívan hatnak a teljesítményre, a mentális frissességre és a közérzetre.
Ennek ellenére mindössze 38 százalék mondta azt, hogy minden munkanapon feláll az íróasztalától ebédidőben.
Ezért nem szánnak időt az evésre a mai fiatalok
A kutatás során 5000 teljes munkaidős munkavállalót kérdeztek meg, hogy feltárják a jelenség okait. A válaszadók 23 százaléka attól tart, hogy nem marad elég ideje elvégezni a feladatait, ha szünetet tart, míg 19 százalékuk szerint egyszerűen túl sok megbeszélése van ahhoz, hogy nyugodtan ebédeljen.
A megoldás a munkaadók kezében van?
Az ezCater elemzői úgy vélik, a vállalatoknak aktív szerepet kellene vállalniuk abban, hogy a munkavállalók valóban megengedhessék maguknak a pihenést. A kutatás egyik meglepő eredménye szerint a hibrid munkarendben dolgozók 58 százaléka heti három napot is szívesen bejárna az irodába, ha a munkahelyük ingyenes étkezést biztosítana – írja a NY Post.
Kaushik Subramanian, az ezCater bevételi igazgatója szerint az ebédszüneteket túl gyakran áldozzák fel a szoros határidők oltárán, pedig ezek fontos szerepet játszhatnak abban, hogy a kollégák kapcsolódjanak egymáshoz és javuljon az általános munkahelyi közérzet. Úgy véli, a szervezetek tudatosan is ösztönözhetik a szünetek megtartását, például azzal, hogy étkezést biztosítanak a dolgozóknak, és ezzel egyértelművé teszik: a pihenés nem lustaság, hanem a hatékony munkavégzés része.


