Ebéd helyett bűntudat: így dolgozik a Z generáció

munkamorál Z generáció munkahely munkahelyi környezet
A szakértők szerint a rövid munkahelyi szünetek nemcsak a testi-lelki egészségnek tesznek jót, hanem a koncentrációt és a munka hatékonyságát is jelentősen növelhetik. Ennek ellenére a Z generáció tagjai egyre gyakrabban hagyják ki az ebédszünetet.

A Z generáció egyre gyakrabban mond le az ebédszünetről a munkahelyén, de nem azért, mert ne lenne éhes, hanem mert bűntudatot érez amiatt, hogy időt szakít ki a munkából. Egy friss felmérés szerint sok fiatal dolgozó számára az étkezés már nem természetes része a munkanapnak, hanem olyan „luxus”, amelyet csak akkor engedhet meg magának, ha úgy érzi, belefér a teljesítményébe.

Így dolgozik a Z generáció a munkahelyén
Így dolgozik a Z generáció a munkahelyén
Forrás: E+

A Z generáció tagjainak közel fele nem ebédel a munkahelyén

Az ebédtrendeket vizsgáló, 2024-ben készült ezCater-jelentés szerint a Z generáció tagjainak 47 százaléka hetente legalább kétszer kihagyja az ebédet. Mindez annak ellenére történik, hogy a húszas éveikben járók fele az ebédidőt a munkanap legjobb részének tartja. A kutatás azt is kimutatta, hogy a fiatal munkavállalók négyszer nagyobb valószínűséggel éreznek bűntudatot egy ebédszünet miatt, mint a baby boomer generáció tagjai.

Minden a Covid-járvánnyal kezdődött

A megszakítás nélküli munkavégzés kultúrája a koronavírus-járvány idején erősödött meg igazán, amikor sok pályakezdő eleve távmunkában indította el a karrierjét, és fokozatosan eltűntek a munkanapot természetes módon tagoló szünetek. 

Egy még 2020-ban, a Freshly megbízásából készült kutatás szerint a home office-ban dolgozók 60 százaléka számolt be arról, hogy bűntudatot érez, ha munka közben megáll egy rövid pihenőre, attól tartva, hogy ezzel csökkenti a teljesítményét.

Ezek az érzések azóta sem múltak el. Egy 2024 februárjában, a Pacific Foods megbízásából készült OnePoll-felmérés szerint az Egyesült Államokban a klasszikus, 9-től 5-ig tartó munkarendben dolgozók többsége ma sem tart annyi szünetet a nap folyamán, amennyire valójában szüksége lenne. Mindez különösen ellentmondásos annak fényében, hogy a munkavállalók 87 százaléka szerint a szünetek elengedhetetlenek a személyes jóllét szempontjából.

A teljesítményt is ronthatja az ebéd kihagyása

Az egészségügyi szakértők is egyetértenek abban, hogy az ebéd kihagyása a munka rovására is mehet. Mia Syn dietetikus korábban úgy fogalmazott: bár sokak számára ellentmond a mai rohanó munkakultúrának, a kutatások szerint a szünetek tartása komoly előnyökkel jár:

  •  csökkentheti a stresszt,
  •  javíthatja a hangulatot,
  •  növelheti a koncentrációt
  • növelheti a munkateljesítményt.

Az ezCater felmérése is ezt támasztja alá:

a megkérdezett dolgozók 98 százaléka tisztában van azzal, hogy az ebédszünetek pozitívan hatnak a teljesítményre, a mentális frissességre és a közérzetre. 

Ennek ellenére mindössze 38 százalék mondta azt, hogy minden munkanapon feláll az íróasztalától ebédidőben.

Ezért nem szánnak időt az evésre a mai fiatalok

A kutatás során 5000 teljes munkaidős munkavállalót kérdeztek meg, hogy feltárják a jelenség okait. A válaszadók 23 százaléka attól tart, hogy nem marad elég ideje elvégezni a feladatait, ha szünetet tart, míg 19 százalékuk szerint egyszerűen túl sok megbeszélése van ahhoz, hogy nyugodtan ebédeljen.

A megoldás a munkaadók kezében van?

Az ezCater elemzői úgy vélik, a vállalatoknak aktív szerepet kellene vállalniuk abban, hogy a munkavállalók valóban megengedhessék maguknak a pihenést. A kutatás egyik meglepő eredménye szerint a hibrid munkarendben dolgozók 58 százaléka heti három napot is szívesen bejárna az irodába, ha a munkahelyük ingyenes étkezést biztosítana – írja a NY Post.

Kaushik Subramanian, az ezCater bevételi igazgatója szerint az ebédszüneteket túl gyakran áldozzák fel a szoros határidők oltárán, pedig ezek fontos szerepet játszhatnak abban, hogy a kollégák kapcsolódjanak egymáshoz és javuljon az általános munkahelyi közérzet. Úgy véli, a szervezetek tudatosan is ösztönözhetik a szünetek megtartását, például azzal, hogy étkezést biztosítanak a dolgozóknak, és ezzel egyértelművé teszik: a pihenés nem lustaság, hanem a hatékony munkavégzés része.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.