Kultúrcsemege - Ábrahám Edittel nassolunk

Fotó: RTL Klub/Sajtóklub -
a nap cikke lélek Ábrahám Edit sorozat színház könyv ajánló sors kezdet
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Milyen kulturális csemegét fogyasztott legutóbb, és mit ajánl nekünk? A Life.hu új sorozatában szakmabeliek ajánlanak könyveket, filmeket, előadásokat, zenéket.

Nemrég hírül adtuk, hogy a Barátok közt ikonikus szereplője, a kezdőcsapat tagja, Ábrahám Edit búcsút mondott a sorozatnak, és ezután már csak néha fog felbukkanni a Mátyás király téren. Most arról kérdeztük, milyen kulturális élményekkel töltődik fel a hatalmas igénybevételt jelentő napi rendszerességű munka lezárulása után.

Hogy érzed magad, milyen terveid vannak a közeljövőre nézve?

Közel 16 évig forgattam, hetente körülbelül 40 oldal szöveget kellett megtanulnom, átlagosan 20-25, de néha 32 jelenetem is volt - bizony, ez elég fárasztó, úgyhogy most azt érzem, fel kell töltődnöm. Ez persze nem jelent lustálkodást, mert az aktív pihenésben hiszek. Ezért azt találtam ki, hogy először is felfrissítem a nyelvtudásomat, már be is iratkoztam egy tanfolyamra, hetente kétszer három órában tanulok angolul. Régen folyékonyan beszéltem, de a munkám során nem használtam, ezért eléggé passzívvá vált a tudásom. Újrakezdő szintről szeretnék eljutni odáig, hogy társaságban megszólaljak, illetve folyamatosan csevegni tudjak. Egy titkos tervem is van ezzel: valamilyen külföldi produkcióban szívesen vállalnék el egy kisebb szerepet. Castingokra is el fogok járni, és ehhez fontos az angol. De talán még a nyelvvizsgát is megpróbálom a tanfolyam végén, az komoly kihívás lenne!

Fotó: RTL Klub/Barátok közt/ Klinszky Gábor

Jól sejtem, hogy a nyelvtanulás egy kicsit a szövegtanulást is pótolja?

Igen, fontos, hogy folyamatosan eddzük az agyunkat, a tanulás tulajdonképpen karbantartja az elmét. A heti forgatás nagyon pörgős munka, sok stresszel jár, úgy kell elképzelni, mintha minden héten egy-egy új darab premierje lenne - a színészkollégák pontosan tudják, milyen fizikai és szellemi megterhelést jelent mindez. Ahogy a sportot, úgy ezt sem szabad egyik pillanatról a másikra abbahagyni.

Az elmúlt hónapban álmodtál forgatással?

Érdekes, a forgatással nem. Színházi álmaim viszont vannak - többször előfordult, hogy azt álmodtam, benne vagyok a darabban, és a színpadon kellene állnom, de helyette a nézőtéren ülök, pedig én következem, és a szöveg sem jut eszembe… A sorozat előtt drámai színésznő voltam, talán azt súgják ezek az álmok, hogy ahhoz kellene visszatérnem, de konkrét tervem még nincs, csak gondolkodom, tervezgetek. Nem vagyok az a telefonálgatós típus, és társaságban sem nyomulok látványosan, úgy tartom, ha valaki rám gondol egy szereppel, akkor úgyis meg fog találni. Szívesen játszanék gyerekeknek is, hiszen nekik olyan jó érzés szépet mutatni, olyasmit, ami teli van szeretettel - sajnos mostanában csak keveset láthatnak ilyesmit a tévék műsorán. A családunkban éppen most nincs kisgyerek, talán ezért is hiányzik annyira a velük való találkozás. Ezt eddig még nem mondtam el, úgyhogy most először a Life.hu olvasóinak vallom be ezt a tervemet.

Milyen kulturális élmény ért mostanában, mire hívnád fel az olvasóink figyelmét?

Múlt héten a Pesti Színházban voltam a Vízkereszt, vagy amit akartok premierjén, az nagyon tetszett! A Vígszínház színészei a Színművészeti Egyetem negyedéves hallgatóival, a Marton László-osztállyal közösen állították színpadra Shakespeare klasszikusát - és én nagyon élveztem, hogy a klasszikus alapokat megtartva, modern köntösbe bújtatták az előadást, de mégsem erőltettek bele aktuális tartalmat. Én hiszek abban, hogy a darab mondanivalója úgyis átjön, ha nem aktualizáljuk. Nem kell Kovácsnénak átkeresztelni Olíviát ahhoz, hogy a közönség megértse a darabot. A nyelve is szeretetreméltóan veretes, Radnóti Miklós és Rónay György fordítását használták fel.

Fotó: RTL Klub/Sajtóklub

Tudni lehet rólad, hogy nagyon szeretsz olvasni is.

Igen, az a legkedvesebb elfoglaltságom. Most karácsonyra kaptam meg a Bara Margit életéről szóló szép képekkel illusztrált kötetet, ez lesz a következő, amit a kezembe veszek. Szeretem a lélekelemző, sorssal és a természetfelettivel foglalkozó könyveket is, mint amilyen Szepes Mária Vörös oroszlánja, vagy hogy a kedvencemet említsem, Thorwald Dethlefsen: A Sors, mint esély című könyvét. Ebből azt tanulhatja meg az ember, hogy ne ártson másnak, és abban is segít, hogy elfogadjuk önmagunkat és a sorsunkat, hiszen semmi sem történik véletlenül. Így tekintek egyébként arra is, hogy már nem forgatok a sorozatban, hiszen le kell zárni dolgokat ahhoz, hogy elkezdődhessen valami új.

Azért láthatunk még a Barátok köztben?

Igen, időpontot és gyakoriságot ugyan még nem tudok mondani, de időről időre vissza fogok térni. Nem ígérek semmit, de előfordulhat, hogy hamarosan újra felbukkanok.

16 év: Búcsúzik a Barátok közttől Ábrahám Edithttp://www.life.hu/legykepben/20140109-abraham-edit-16-ev-utan-bucsuzik-a-baratok-kozttol.htmlÍgy marad csinos Ábrahám Edithttp://www.life.hu/ez-zsir/20130620-baratok-kozt-ime-abraham-edit-szineszno-mertekletes-dietaja.htmlRégi szereplő tér vissza a Barátok köztbehttp://www.life.hu/szorakozz/20140115-illes-vanda-visszater-a-baratok-koztbe-ahol-eletmento-szerep-var-ra.htmlTönkrement a Barátok közt sztárjának kapcsolatahttp://www.life.hu/szeress/20140106-nyari-dia-a-baratok-kozt-hannaja-szakitott-pasijaval-daviddal-de-nem-az-x-faktoros-toth-marci.htmlKisfiút vár a Barátok közt színésznőjehttp://www.life.hu/anyaskodj/20140105-kisfiut-var-a-baratok-kozt-szinesznoje-batyai-eva-aki-mirat-alakitotta.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.