Egy mesefilmben bukkantak az elveszettnek hitt magyar festményre

Forrás: MTI/Kallos Bea -
Berény Róbert díszlet mesefilm aukció művészettörténész festmény Stuart Little, kisegér Magyarország elveszett millió
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Magyarországon először állították ki Berény Róbert sokáig elveszettnek hitt festményét, amely kalandos úton került elő egy amerikai film díszletei közül.

Mintegy 90 év után visszakerült Magyarországra Berény Róbert egyik főműve, az Alvó nő fekete vázával című festménye – írja az MTI.

Forrás: MTI/Kallos Bea

A kép hollétéről egészen 2009-ig nem lehetett tudni. Öt évvel ezelőtt Barki Gergely művészettörténész karácsonykor figyelt fel rá, amikor gyermekével a Stuart Little, kisegér című mesefilmet nézte a tévében. Mint kiderült, a 34 millió forint értékűre becsült festményt egy pasadenai kereskedésben vásárolták a készítők a filmhez.

Forrás: MTI/Kallos Bea

A Nyolcak csoport tagjának legfontosabb műveként számon tartott kép később néhány szappanoperában is „szerepelt," mielőtt a szakembernek sikerült beazonosítani és ötévnyi munkával hazahozni. A festményt december 13-án bocsátják aukcióra.

Káprázatos festményekké alakítja kétéves gyermeke rajzait egy anyahttp://www.life.hu/csalad/20140908-festmenyekke-alakitja-keteves-gyermeke-rajzait-egy-torontoi-anya-ruth-oosterman.htmlRuth Oosterman terhessége alatt alkotói válságban szenvedett, de amikor megszületett a kislánya, ő vált a boldog anya múzsájává. A duó ma gyönyörű mesterműveket alkot.CsaládOrigoA festőnő, aki a képein keresztül állt bosszúthttp://www.life.hu/sztarszerzok/takacs-nora/20130115-artemisia-gentileschi-az-elso-elismert-festono.htmlKifejezetten nagy csapda nem elsőnek lenni. Nincs olyan, hogy a nagy második szerelem vagy a mámorító második csók. Törekedni kell az első helyre, mert azzal jár a kiváltságos, elsőknek járó cím. Itt van például Artemisia Gentileschi, az első festőnő. Jobban hangzik, mint a második festőnő, nem?Takács NóraTévé elé kucorodós karácsonyi filmekhttp://www.life.hu/kult/20121218-a-lifehu-unnepi-teves-programajanloja-a-legjobb-karacsonyi-filmekkel.htmlTermészetesen nem múlhat el karácsony a Reszkessetek betörők vagy az Igazából szerelem nélkül. Így persze Kevint ismételten otthon felejti a családja, Hugh Grant pedig újra eltáncolja nekünk a jellegzetes miniszterelnök-táncát. Persze még számos más karácsonyi film vár ránk az ünnepek alatt. Íme a Life.hu karácsonyi tévés programajánlója.Kult

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.