Glenn Close 70 éves: egy nagy karrier legemlékezetesebb szerepei

film mozi Glenn Close karrier
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Sosem volt tipikus hollywoodi színésznő, de különleges annál inkább, és nem is a tipikus szerepek találták meg, hanem a különlegesek: a kerek születésnapját ünneplő Glenn Close karrierje talán ennek köszönhetően is bővelkedik az emlékezetes alakításokban. Mi pedig összegyűjtöttük a kedvenceinket tőle.

Jenny Fields - Garp szerint a világ (1982)

A szüleinek köszönhetően gyermekkora nagy részét egy kommunában töltötte Glenn Close, így az egyetem és a színészkedés számára az ebből való kitörést is jelentette. És így fordulhatott elő az is, hogy egészen későn kezdődött a hivatásos színészi karrierje: a színpadon 27, a kamerák előtt 35 évesen. Az első filmszerepét a Garp szerint a világban játszotta, méghozzá Robin Williams anyját alakítva, miközben csak négy évvel volt idősebb nála.

Alex Forrest - Végzetes vonzerő (1987)

A nyolcvanas években jóformán minden filmszerepéért Oscarra jelölték Glenn Close-t, de egyszer sem kapta meg a díjat, azóta sem (összesen hat jelölésnél tart, amivel csúcstartó). Természetesen a Végzetes vonzerő után is hivatalos volt a gálára a Michael Douglasszel alkalmi kalandba keveredő, majd őt a végletekig zaklató Alex Forrest megformálásáért. Meglepő módon viszont ez volt az első olyan szerepe, amiben domináns és manipulatív nőt játszott - később ez vált a védjegyévé.

Merteuil márkiné - Veszedelmes viszonyok (1988)

Karrierje talán leghíresebb szerepében hidegszívű, számító márkinéként játszott emberek érzéseivel és vágyaival a John Malkovich alakította Vicomte tettestársaként – hogy aztán kettejük legmerészebb akciójába beletörjön a bicskájuk. Mert végül mindenkiről kiderül, hogy vannak érzései és vágyai, ezt pedig Glenn Close-nál senki sem tudja jobban érzékeltetni a hideg felszín alatt.

Szörnyella de Frász - 101 kiskutya (1996) és 102 kiskutya (2000)

Karrierje első, rendkívül sikeres szakasza után Glenn Close-nak kicsit újra ki kellett találnia magát a kilencvenes években, és ennek egyik állomása lett az a szerep, amit mintha neki találtak volna ki: a 101 kiskutya élő szereplős verziójának főgonosza, az excentrikus külsejű és viselkedésű, cuki kiskutyák ellen mesterkedő Szörnyella bőrébe bújva egy Disney-filmben is brillírozni tudott.

Patty Hewes - A hatalom hálójában (2007–2012)

Az ezredforduló után a tévésorozatok elképesztő felfutása és minőségbeli ugrása azt eredményezte, hogy rengeteg korábbi filmsztár kipróbálta magát a kisképernyőn. Így tett Glenn Close is, aki több sorozatban is játszott fontos epizódszerepet, de volt egy, ami teljesen rá épült: A hatalom hálójában című szériában olyan rideg, intrikus ügyvédnőt alakított, aki közben jó célokért küzd, a szegények oldalán a hatalmasok ellen.

Albert Nobbs – Albert Nobbs (2011)

Glenn Close sosem volt szépségideál, és noha a szexepiljét ettől függetlenül senki sem vonta kétségbe, a vonásait gyakran titulálták férfiasnak. Ebben a (szintén Oscar-jelölést hozó) filmjében pont azt használta ki: a 19. századi Írországban játszódó történetben egy olyan elegáns szállodai inast alakít, aki férfiként él, de valójában nő.

Dr. Caroline Caldwell - Kiéhezettek (2016)

A tavalyi év egyik legeredetibb filmje a zombis zsánert értelmezte újra, Glenn Close hathatós közreműködésével: ő játszotta azt a kutatóorvost, aki az emberiséget élőhalottá változtató kórokozó ellenszerén dolgozik, méghozzá fertőzött (és így emberi húsra éhes), de nem átváltozott gyerekeken kísérletezve. Mások az ártatlan gyereket szeretnék látni bennük, ő viszont csak és kizárólag a célt tartja fontosnak, így sokáig főgonosznak hisszük – és mint végül kiderül, valamiképp neki lesz igaza.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.