63 év után újra olvasható magyarul is a vészkorszak egyik legmegrázóbb könyve, egy kislány igaz története, aki semmi mást nem akart, csak élni, de könyörtelenül elpusztították. Olvasd el te is Zsolt Ágnes Éva lányom című könyvét.

Egy tizenhárom éves kislány, Heyman Éva vetette papírra ezeket a sorokat titkos naplójába 1944. május 30-án. Naplóját a legjobb barátjaként emlegette, és megosztotta vele minden félelmét: "Pedig, kis naplóm, én nem akarok meghalni, én még akkor is élni akarok, ha egyedül az egész körzetből csak én maradhatnék itt. Én egy pincében, vagy egy padláson, vagy bármilyen lyukban is kivárnám a háború végét, én, kis naplóm, még a kancsi csendőrtől, aki elvitte a lisztet tőlünk, még attól is hagynám magam megcsókolni, csak ne öljenek meg, csak hagyjanak élni!"

Heyman Éva
1931-ben született Nagyváradon. A család többé nem volt biztonságban, amikor a németek megszállták Magyarországot, az utcákat megtöltötte a brutalitás, az erőszak és a terror. Éva a nagyszüleivel élt, mivel szülei elváltak, és édesanyja, Ágnes újra férjhez ment Zsolt Béla íróhoz. Életük állandó veszélyben volt, mivel zsidók voltak. Végül Évát és nagyszüleit elfogták, és az auschwitzi haláltáborba deportálták őket 1944. június 2-án. 1944 októberében pusztították el őket.

Éva édesanyját, Zsolt Ágnest a szövetséges csapatok mentették ki Bergen-Belsenből 1945-ben. Hazament, hogy megtalálja kislányát, de lassan rá kellett ébrednie, hogy a gyermeke halott. Megtalálta és könyvként adta ki Éva naplóját, kiegészítve a lány életének tragikus végével, a gázkamrával, amelybe Jozef Mengele küldte Auschwitzban.

A gyermeket egy jólelkű orvosnő valójában rejtegette. Mengele nehézség nélkül rábukkant Évára, aki szerencsétlenségére megrühesedett, és mindkét lába kisebesedett. "No nézd csak", üvöltött Mengele, "még rühes is vagy, te béka. Mars fel az autóra!" Mengele sárgára festett teherautóval szállíttatta az emberanyagot krematóriumai számára. Évát szemtanúk szerint maga Mengele tuszkolta fel a halálautóra. Amitől 1941 óta félt, bekövetkezett: a tizenhárom éves Éva élete - Lengyelországban - véget ért.

Miután elrendezte lánya naplójának kiadását, a lelkileg teljesen összetört asszony öngyilkos lett. Az Éva lányom 1948 óta nem jelent meg magyarul, ez a páratlan irodalomtörténeti mementó, egy közép-európai Anna Frank-történet most 63 év után újra hozzáférhető a XXI. Század Kiadó gondozásában.

11 könyv, csak neked! - A szerkesztőség ajánlatahttp://www.life.hu/szorakozz/zenekonyv/20110414-11-konyv-csak-neked-a-szerkesztoseg-ajanlja.html A világirodalom legfelkavaróbb remekműveihttp://www.life.hu/szorakozz/zenekonyv/20110329-a-vilagirodalom-legfelkavarobb-remekmuvei.html 10 szuper könyv, amit érdemes elolvasnodhttp://www.life.hu/szorakozz/zenekonyv/20101219-10-szuper-konyv-ami-nem-hianyozhat-a-karacsonyfa-alol.html 5 letehetetlen könyvújdonság Tőlünk - Nekedhttp://www.life.hu/szorakozz/zenekonyv/20101102-5-letehetetlen-konyvujdonsag-tolunk-neked.html Vérpezsdítő könyvek buja éjszakákrahttp://www.life.hu/szorakozz/zenekonyv/20101102-verpezsdito-konyvek-buja-ejszakakra.html Könyvtippünk: Háborúk földjénhttp://www.life.hu/szorakozz/zenekonyv/20101111-napi-konyvtippunk-haboruk-foldjen.html