El tudod képzelni, hogy egy előadás rettegést váltson ki belőled? Hogy szórakozás helyett összezavarodj és kiborulj? Hétköznapi szavakkal így lehet leírni azokat a reakciókat, amiket egy autista ember esetleg átélhet, ha színházba megy. De ha jól felkészítik rá, akkor ugyanúgy élvezheti, mint te meg én.

Egy különleges színházi estére invitálnak április 4-én a Cseperedő Alapítvány munkatársai és a Centrál Színház művészei. A világnap alkalmából autistákat és hozzátartozóikat hívták meg A kutya különös esete az éjszakában című előadásra, amely egy autista fiú önállósodásáról (is) szól. A fiút Kovács Krisztián alakítja, aki a 15 éves, Asperger-szindrómás srác szerepében minden eddig megjelent kritika és a nézők szerint is zseniális.

Forrás: Centrál Színház

Autisták számára különleges kihívást jelent egy színházi előadás - hiszen állapotukból következően nehezen alkalmazkodnak a váratlan helyzetekhez, ezért az alapítvány szakemberei előre megnézték az előadást. Bejelölték az erős fény- és hanghatásokat, az érzelmileg megterhelő jeleneteket. Ezeket előre átbeszélték a színházba érkezőkkel. A színház honlapján pedig ugyancsak a tanácsaik alapján plusz információkat helyeztek el. A szereplő színészek képei és a darab története mellé fölkerült egy hangfile, amelyen a színdarabban hallható hangeffektusok hallgathatók meg. Hallgasd meg te is!

Az est különlegességei közé tartozik a csendszoba - egy kisebb próbaterem az épületen belül. Ez azért kell, hogy ha a nézők közül valakinek megterhelő lenne az előadás, visszahúzódhasson pihenni. És ezzel még mindig nem értek véget a gondoskodó változtatások. A darabban előkerül egy matematikai feladvány, amit az átlagnéző vagy megért, vagy nem, de utóbbi esetben egy kézlegyintéssel elintézi, hogy nem érti és kész. Az autisták nem ilyenek: adott esetben nem tudnak továbblépni és legyinteni, vagy éppenhogy értik a példát - mert sok esetben vonzódnak a matematikához -, ezért tudni szeretnék, mi a megoldása. Nos, a feladvány megoldása kinyomtatva mindig hozzáférhető az előadás után az előcsarnokban, de erre most az előadásban is felhívják a figyelmet.

Egy szomorú statisztika szerint hazánkban legalább 100.000 ember él kisebb-nagyobb fokú autizmussal, ezért feltétlenül nézd meg a Centrál Színház előadását, A kutya különös esete az éjszakábant, hiszen rengeteg dolgot megtudhatsz belőle kihívással küszködő embertársainkról - elmélyült szórakozást kívánunk!

Megmutatnád magad 650 néző előtt estéről estére, mint Gryllus Dorka, Simon Kornél vagy Szente Vajk? Akkor felvételizz a Pesti Magyar Színiakadémiára színész vagy színpadi táncos szakra, és teljesítsd ki önmagad! Részletek itt!