Az ikes igék lassan kikopnak a nyelvünkből, de ha valaki izgul, talán többet is használ belőlük a kelleténél. Szabó Zsófi saját csapdájába esett: rabul ejtették az ikes igék!

Amint azt már a Celeb vagyok, ments ki innen! első körében senyvedő Szabó Zsófiról megírtuk: nem bírja, ha valaki műveletlenül beszél, és ennek egyik jele számára, ha valaki nem használja az ikes igékre vonatkozó ragozási sort (ilyenkor kell k helyett m-et mondani, amikor magunkról beszélünk, vagyis nem iszok, hanem iszom). Vágó István már ekkor türelemre intett - nem kell olyan szigorúnak lenni stiláris kérdésekben.

Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu

Aztán Zsófi hazatért a dzsungelből és szinte még jetlaggel küzdve, az X-Faktor élő adásában túlragozta a szavaz igét: "Aki szavazik... vagy szavaz, az is sok mindent nyerhet." Persze, előfordul az ilyesmi, pláne élőadásban, na de ha az ember egy héttel előtte botcsinálta nyelvésznek áll, akkor a néző derülni fog, ugyanis a Zsófi-féle "túlgenerálás" (túlragozás) legalább akkora stiláris szarvashiba, mint az ikes igékre jellemző ragozás mellőzése - amiért átkokat szórt dzsungeltársnője, Krasznai Tünde fejére.

A jelenség persze egyáltalán nem nyelvészeti kérdés, sokkal inkább kulturális - a szájkardozás körébe esik, annak a kérdése, ki mivel bántható. "Van rajta sapka? Nincs?? És rosszul ragozza az ikes igéket???"

A nyelv ugyanis folyamatosan változik, mert élő emberek használják - hozzátesznek, elvesznek belőle -, ez természetes változásokat eredményez. A változásokra többnyire az egyszerűsödés jellemző: így esnek "áldozatul" a kivételek: "Miért is biggyesztenék m betűt a szó végére, amikor máshol k-t kell?" és egy mozdulattal sutba vágja a felhasználó az ikes ragozási kivételeket.

Aki harcos nyelvvédőként lép fel, valójában azt mondja ezzel: "ne történjenek változások, minden maradjon ugyanolyan, mint régen" - és akkor ezt most képzeljük el, gyakorlati megvalósulásban. "Latjatuc feleim szümtükhel, mik vogymuk? Isa pour es chomuw vogymuk..." A nyelvünk nem halott, nem kell Halotti beszéd a sírja felett, ezért csak csínján a másik megítélésével a szavai alapján! Illetve arra érdemes odafigyelni, ki mit mond (ne legyen kirekesztő, uszító tartalmú gyűlöletbeszéd) - na de ahogyan mondja, ott hagyjuk meg az egyéni ízeket. Ha mindenki egyformán beszélne, sokkal unalmasabb lenne az életünk!