Különleges arcél, megannyi szeplő és brit akcentus: Eddie Redmayne-lázban ég a filmvilág

Oscar-díj Amanda Seyfried színész Carey Mulligan Cara Delevinge Burberry A mindenség elmélete Golden Globe-díj A nyomorultak Stephen Hawking Eddie Redmayne
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A katedrális-rajongók természetesen már betéve tudták, ki az az Eddie Redmayne, még jóval azelőtt, hogy az akkor alig 30 éves brit A nyomorultakban először dalra fakadt volna Hugh Jackman és Russel Crowe oldalán. Azóta két év telt el, Redmayne két sikergyanús filmet csapott oda (Jupiter felemelkedése, A mindenség elmélete), begyűjtött egy Golden Globe-szobrot, és most az Oscar-díjért megy. De vajon ki ez a srác és mit akar tőlünk?

Eddie, aki történetesen január 6-án töltötte be a 33 életévét, Londonban látta meg a napvilágot, művészettörténetből diplomázott Cambridge-ben, ilyen arccal nem csoda, hogy a Burberrynek modellkedett, most pedig úgy tűnik, a legjobb férfi főszereplő kategóriában bezsebeli a világ legnagyobb filmes elismerését. Ennek apropóján összegyűjtöttünk mindent, amit tudni érdemes Eddie-ről.

Eddie Redmayne a Critics' Choice Movie Awardson január 15-én Forrás: AFP/Michael Buckner

I. Vilmos herceg iskolatársa volt

Úgy tudjuk, a 33 éves Eddie a nemzetközi hírű magániskolában, az Eton College középiskolában koptatta a padokat, éppen ott, ahol Vilmos herceg is. A kizárólag fiútanulóknak alapított, független magánsuli Berkshire-ben, Windsorhoz közel található, a tandíj pedig a Wikipedia szerint évente 23.688 font. A világ egyik leghíresebb iskolájaként is nyilvántartott intézmény egyébként öregdiákjairól is ismert, rengeteg híres tanítványuk volt, többek között 19 brit miniszterelnök.

II. Modellmosollyal is hódít

Redmayne több ízben szerepelt a Burberry kampányaiban, igen, pont ott, ahol Beckhamék középső kisfia, Romeo is. 2008-ban Alex Pettyferrel forgattak együtt, 2012-ben pedig Cara Delevigne-nel szerepelt egy közös reklámfilmben, ami igencsak romantikusra sikeredett. Eddie a mosolyával, Cara pedig végtelen lábaival hozott létre egy olyan meghitt világot, melyben ők ketten übertrendik, hiperboldogok, és persze nagyon szépek.

Mindemellett 2012 szeptemberében felkerült a Vanity Fair legjobban öltözöttek nemzetközi listájára is.

III. Csajozgatott ugyan, de immáron házas

Korábbi, Taylor Swift párkapcsolati bukásait felvonultató cikkünkből kiderül, hogy 2011-ben Eddie is megfordult a szépséges énekesnő életében és ágyában, sajnos azonban a románcuk igencsak rövidre sikeredett. (A lány valószínűleg nyomorultabbul érezte magát ettől, mint a szexi sztár.) Még ugyanebben az évben a paparazzók a brit szívtiprót Carey Mulligannel látták együtt andalogni, majd pedig 2012-ben összeboronálták a burberrys közös munka kapcsán már említett Delevingne-nel is. Abban az esztendőben együtt járt még Clemence Poesy színésznővel, 2013-ban pedig Amanda Seyfrieddel melegedett össze, vélhetően A nyomorultak munkálatai során.

Eddie és felesége, Hannah Bagshawe Forrás: AFP/Jason Kempin

Mindezeken felül, az Eddie magánéletével foglalkozó külföldi oldalak szerint a színész 2012 óta alkot egy párt Hannah Bagshawe-val, kisebb-nagyobb megszakításokkal. Hannah és Eddie románca még középiskolás korukhoz vezethető vissza (Eton College?), hiszen legelőször 15 évesen találkoztak. A suli elvégzése után azonban nem tartották a kapcsolatot, de 2012-ben újra összehozta őket a sors. 2014. december 15-én kedvencünk végül feleségül vette Bagshawe-t, de hogy milyen szerepük volt a felsorolt hölgyeknek Eddie életében, máig sem tisztázott.

IV. Lelkiismeretesen készült Hawking szerepére

Redmayne borzasztó lelkiismeretesen készült Stephen Hawking tökéletes megformálására. Úgy hírlik, többször személyesen is felkereste a professzort, aki tanítgatta őt és tanácsokkal látta el. Külön tanulmányozta Hawking sorstársait, és koreográfus is segítette a felkészülését, hogy a speciális mozgást és beszédet is tökéletesen elsajátíthassa.

A mindenség elméletét január 22-én mutatják be a magyar mozik. Forrás: AFP/Justin Tallis

A kritikusok már most az egekig magasztalják a filmet és persze a mozi sztárját, Eddie-t is. Sokan gondolatban már neki is adományozták azt a bizonyos Oscar-szobrot, vagyis Steve Carell, Bradley Cooper, Benedict Cumberbatch és Michael Keaton igencsak kemény ellenfelet kapott a fiatal tehetség személyében.

Vízer Balázs, PORT.hu:

Nem akarunk gonoszak lenni, de az Oscar-versenyben mindig óriási előnnyel indultak a különböző fogyatékosságokat feldolgozó életrajzi filmek, és ez a Stephen Hawking életéről szóló brit munkára is igaz.

V. A Golden Globe már az övé

A januári Golden Globe-gála bizony tartogatott meglepetéseket, például azt, hogy a legjobb drámai színész Redmayne lett. Ez ugyanis állítólag egy szörnyen unalmas választás volt egy olyan mezőnyben, ahol az élete csúcsformáját hozó Jake Gyllenhaal és egyébként Benedict Cumberbatch is a jelöltek között volt. Nemcsak Eddie miatt örülhettek még a Stephen Hawking életrajzi film alkotói, hiszen a legjobb filmzene díját is nekik adták.

Eddie Redmayne Oscar-esélyessége tehát igencsak megosztja a filmszakértőket és a rajongókat. Szerencsére a magyar mozikban január 22-től mi is megtekinthetjük ezt az alkotást, és magunk is ítéletet mondhatunk róla. Addig pedig szorítunk legújabb szerelmünkért!

Szerinted megnyeri Eddie Redmayne a legjobb férfi főszereplőnek járó Oscar-díjat A mindenség elméletével?

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.