Meglehetősen ritka, hogy valakiről még életében filmet forgassanak, az meg szinte példátlan, hogy még halála előtt rendszeresen feltűnjön az alakja különböző színészek megformálásában a vásznon és a képernyőn. II. Erzsébet 63 éve uralkodik, és közben popkulturális jelenség lett – mi pedig most a Hercegnők éjszakája című friss film kapcsán összegyűjtöttük a legemlékezetesebb „szerepléseit”.

Mr. Bean (1990)

Szinte megszámlálhatatlan azon filmek, tévésorozatok, reklámok száma, amelyekben II. Erzsébet alakja csak egy-egy jelenet és poén kedvéért bukkant fel. Ezekben nyilván nem a személye maga volt a fontos, hanem hogy „az ott az angol uralkodó” – az angol uralkodó meg 63 éve úgy néz ki, mint ő. Néhány cím azok közül, amelyekben így jelenik meg II. Erzsébet: a Simpson család, Family Guy és Ki vagy, Doki? című sorozatok, az Austin Powers-, Csupasz pisztoly- és Johnny English-mozifilmek – de a kétségbevonhatatlan győztes ebben a műfajban Mr. Bean egyik klasszikus jelenete, amiben egy királynői kézfogásra várakozó inas áll a középpontban.

A királynő (2006)

Helen Mirren Oscar-díjat kapott azért, mert olyan élethűen formálta meg II. Erzsébetet ebben a filmben, hogy arra még az érintett is elismerően bólintott. A Diana hercegnő halála után játszódó történetben az angol királynőnek szembe kell néznie a monarchia válságával és az alattvalói szeretet megrendülésével, ráadásul egy fiatal és akaratos miniszterelnök, bizonyos Tony Blair is a nyakára jár – emiatt pedig uralkodása legnehezebb érzelmi döntéseit kell meghoznia.

The Queen (2009)

Ez az angol tévésorozat öt epizódban mesél II. Erzsébet életének öt kulcseseményéről, a műfaja pedig dokudráma, azaz egyaránt felhasznál archív felvételeket, narrációt és dramatizált, színészekkel felelevenített jeleneteket. Utóbbiak érdekessége, hogy az öt epizódban öt különböző színésznő játszotta a különböző korú II. Erzsébeteket.

A király beszéde (2010)

Ebben a történetben nem II. Erzsébet áll a középpontban, hanem az édesapja, aki szinte véletlenül lett király: a bátyja lemondott a trónról a szerelme kedvéért, így a második világháború hajnalán szakadt az uralkodás (és az ezzel járó beszédek) felelőssége VI. Györgyre. Akit a filmben a beszédtechnika-órák után vár otthon a családja, két tündéri kislánnyal: az egyikük a leendő királynő.

Forrás: Facebook/The King's Speech

The Audience (2013)

Helen Mirren már szinte szakértője a II. Erzsébet-alakításnak: ebben a színpadi műben, melyből moziban bemutatott verzió is készült, visszatért a számára díjakat hozó szerephez. Peter Morgan drámája arra a szokásra épül, amely szerint II. Erzsébet hetente találkozik az aktuális angol miniszterelnökkel egy beszélgetés erejéig – miniszterelnökből pedig tizenkettőt fogyasztott el eddig uralkodása alatt. Tizenkét elképzelt beszélgetés történelmi fordulópontok idején az angol királynő és a kormányfők között, Winston Churchilltől David Cameronig.

Forrás: www.theaudiencebroadway.com

Hercegnők éjszakája (2015)

Október 1-től játsszák a hazai mozik ezt a valós történeten alapuló, de azt kissé kibővítő angol filmet: a második világháború végét és a győzelmet ünneplő éjszakán ugyanis az akkor 19 éves Erzsébet és a húga engedélyt kapott, hogy inkognitóban együtt bulizzon az utcán a néppel – ám míg a valóságban éjfélre hazaértek, ebben a sztoriban megnézhetjük, mi minden történhetett volna velük, ha nem így tesznek.