Star Wars-fanok! Íme, a magyar Han Solo - Csernák Jánossal beszélgettünk

szinkron Star Wars Csernák János film színész Star Wars: Az ébredő Erő Han Solo Harrison Ford Disney
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A rajongóknak már nem kell sokat várniuk, hiszen december 18-án új résszel tér vissza a legendás űropera. Bár a legtöbben már a hajukat tépik minden kis tévéspot láttán, mégis sokan ellátogattak az Országos Star Wars-találkozóra, hátha csurran-cseppen még valami kis információ a filmről. Volt itt fénykarddal szaladgáló óvodás, Darth Vader-jelmezben fotózkodó apuka, de még egy teljesen filmhűen összerakott R2-D2 is. A tömeg azonban egy valakit várt nagyon: a Csubakka oldalán érkező Csernák Jánost. 

A színész már a kezdetektől végigkísérte a Csillagok háborúja trilógiát. Az évek alatt olyan hollywoodi sztároknak adta a hangját, mint Liam Neeson vagy Richard Gere. Persze mind közül a legismertebb Harrison Ford, akivel mondhatni összeforrtak a közel 30 év együtt töltött munka során. Han Solo karaktere így nem újdonság számára, és elmondása szerint már alig várta, hogy újra a filmtörténelem egyik legnagyobb kultuszfilmjében dolgozhasson.

Egyértelmű volt, hogy újra te kapod a szerepet?

Ezt inkább nyílt titoknak mondanám. Abban a szerencsés helyzetben voltam - mert én ezt annak tartom - hogy nem is jöhetett szóba más személy, mert a közönség visszakövetelt volna engem. Nagyon boldog voltam, és persze rögtön igent is mondtam a felkérésre. A saját honlapomon jelentettem be a jó hírt, mellé pedig egy vicces videót is csatoltam, melyben az általam elszavalt József Attila: Ha nem leszel... című verset keverték az eredeti szöveg alá.

30 évvel ezelőtt hogyan ismerkedtél meg először a Star Wars világával?

Amikor 1984-ben megkaptam a munkát, álmomban sem gondoltam volna, hogy ilyen nagyszerű produkcióban vehetek részt. Szinte azonnal beleszerettem az egészbe. Az alapszinkron-szereplők közül már csak ketten vagyunk: én és az egyik szenátor.

Ez egy csodálatos film, és emlékszem, hogy amikor először láttam, teljesen a hatása alá kerültem, sőt, mások is, mert a többi nézővel együtt muzsikáltuk a vetítés után, hogy az "Erő velünk van"...

Milyen érzés volt újra belebújni Han Solo karakterébe ennyi év után?

Fantasztikus! Ő egy örök túlélő és szerintem egy filmtörténeti ikon. Annyi pozitív visszajelzést kaptam a rajongóktól ez alatt a 30 év alatt, hogy egyrészt hálás vagyok érte, másrészt mindig arra törekedtem, hogy minél jobban meg tudjam őt hangilag formálni. Minden munkámat úgy végzem, mintha ez lenne az utolsó.

Mit szeretsz a legjobban benne?

Van egy olyan sajátos egyénisége, amivel én remekül tudok azonosulni. Ez pedig nem más, mint a humor. Akármit is mond, biztosan van mögötte egy olyan plusz, amit nagyon kedvel a közönség, főleg a hölgyek.

Fotó: Dobi Viktória

Őszintén! Lehet csajozni egy ilyen híres hollywoodi sztár hangjával? Harrison Ford mégis csak egy férfiideál sok nő számára - főleg amikor fiatal volt.

Régen használtam, igen, de ezzel nem szeretnék kérkedni senki előtt. A hangomat természetesen rögtön felismerik, ez alapból egy jó beszélgetési alapot nyújt. Bár hiába az egész, ettől még nem nyílik ki olyan könnyen az a bizonyos "ajtó."

Sűrűn leszólítanak az utcán a rajongók? Nem szoktak ilyenkor egy rögtönzött mini show-t kérni?

Legtöbbször arra kérnek, hogy improvizáljak, és mondjam el a kedvenc szövegemet bármelyik Star Warsból, vagy Indiana Jones-filmből. Ilyenkor ott állok, és kicsit meg vagyok lőve, mert nem könnyű egy vadidegen előtt néhány másodperc alatt összedobni egy műsort.

Volt már olyan szituáció az életedben, amikor valahogy kihúztad magad a pácból az ismertséged segítségével?

Általában rendőri igazoltatáskor szokott ebből vicces helyzet kerekedni.

Egyszer éppen hazafelé mentem, amikor megállított egy járőr, és igazoltatott. Nézte a papírjaimat, majd rákérdezett, hogy én vagyok-e a színész. Mondtam neki, hogy igen. Erre rávágta, hogy ő imádja a Csillagok háborúját, én pedig azonnal tudtam, hogy inkább csevegés lesz ebből, mintsem büntetés.

Külsőre is nagy a hasonlóság. Ez tudatos döntés a szinkronrendezőktől, hogy olyan embert választanak, akiről rögtön beugrik számunkra az eredeti színész?

Általában igen, bár hiába vagy kiköpött mása bárkinek is, ha nincs meg az a hang, amire szükség van a szerephez. Ilyen esetben szinte biztos, hogy nem téged választanak.

Fotó: Johann photo

Milyen visszajelzéseket kaptatok külföldről a Star Wars hazai szinkronjával kapcsolatban?

Nagyok sok magyar van Amerikában, főleg a filmstúdiókban. Már a mostani rész munkálatai után is visszajeleztek, hogy nagyon jó, amit csinálunk, és tetszenek nekik a kiválasztott szinkronhangok.

Tegyük fel, hogy a Csillagok háborújának világa valóságos. Az erő sötét oldalát, vagy inkább a jófiúk táborát választanád?

Én mindig a jókhoz csatlakoznék. Persze, a negatív figurák bizonyos esetekben érdekesebbek, azonban például Han Solo karakterénél nem. Ő egy annyira komplex alak, hogy nem tudnám máshová sorolni. Mikor a Birodalom visszavág ikonikus jelenetében lefagyasztották, állandóan róla volt szó, hogy mikor enged már fel a mirelit, és tér vissza.

Az emberek vágynak a hős karakterekre, akik megtestesítik a jót, és valamilyen szinten azonosulni tudnak vele.

Van még hova fejlődnie véleményed szerint ennek a filmnek? Csúnyán fogok fogalmazni... Ez egy újjászületés, vagy lehúzunk még egy bőrt a dologról?

Amikor a Disney megvásárolta a LucasFilmet és bejelentette az új Star Wars-részt, rajongók milliói kezdtek el pánikolni, hogy végérvényesen tönkrevágták a franchise-t. Szerintem alaptalanul, hiszen a látottak alapján igenis jó kezekbe került ez az egész. Szerintem, amíg egy olyan ikonikus karakter, mint Harrison Ford igent mond a folytatásra, addig nem lesz gond. Ez természetesen a többi színészre is igaz. Már megvan a saját kedvencem az új részből, de hogy ki, az egyelőre titok.

Mit árulhatsz el Az ébredő erőről? És persze a nagy kérdés: meghal Han Solo, avagy sem?

Én már tudom, hogy mi fog történni, de bármennyire is szeretném, nem árulhatom el. Van egy nagyon szigorú titoktartási szerződésünk az amerikai stúdióval, ami nagyon megköti a kezemet. Annyit mondhatok, hogy lesz döbbenet rendesen.

/1511/Orsz_2015111894738

Érdekel a szinkron szakma? Itt mindent megtalálsz!

Ha érdekelnek a kulisszatitkok, és a magyar szinkron készítésének világa, kattints a Magyarszinkron.hu-ra, ahol számos érdekességet találhatsz a témával kapcsolatban. Már két fantasztikus színésszel készült interjút is olvahatsz nálunk! Dolmány Attila - a Family Guy gyilkos csecsemője - és Zámbori Soma - Hollywood szívtipróinak magyar hangja - őszintén meséltek a szinkron szakma titkairól a Life.hu-nak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.