Kiderült! Ennyire fedi a valóságot A szürke ötven árnyalata

Forrás: UIP Dunafilm -
film szex könyv A szürke ötven árnyalata
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Bár a botrányos könyvsorozat és a film tartalmaz olyan elemeket, amelyek valóban a szadomazochista szubkultúrát jellemzik, de egy népszerű amerikai szex-szakíró szerint az írónő mégsem értette meg ennek a fajta szexualitásnak a pszichológiáját.

"A szürke ötven árnyalata című könyv és további részei, illetve a filmváltozat tartalmaz valós elemeket a BDSM (Bondage & Discipline [B&D], Domination & Submission [D&S], Sadism and Masochism [S&M] szavakból képzett rövidítés, magyarul korábban egyszerűen „szadomazochista”) szexualitást illetően, ám egyvalamiben nagyon téved" – mondta Michael Castleman, népszerű amerikai szex-szakíró a Psychology Today című lapnak.

Forrás: UIP Dunafilm

Kommunikáció

Mindenesetre Castleman a negatív kritika mellett kifejtette azt is, hogy pár dologban egyezik történet a valósággal, mint például a kommunikáció. Mielőtt Christian Grey és Anastasia Steele belemennének a BDSM kapcsolatba, megbeszélik, hogy ki mire vágyik, és hogy meddig mehetnek el. Ez jellemző a BDSM kapcsolatokra, mert a partnerek valóban megosztják egymással a tapasztalataikat, fantáziáikat.

Tiszteletben tartják egymás határait

Christian a domináns, de csak addig megy el, amíg Anastasia rábólint. Mindketten tisztában vannak a másik határaival, és tiszteletben is tartják őket.

A BDSM ugyanis játék, nem pedig bántalmazás.

Forrás: UIP Dunafilm

Biztonsági szó

A férfi egyeztet a nővel, miszerint használjanak egy biztonsági szót, ami megálljt parancsol. Castleman szerint ez valósághű megállapodás, bár paradoxon is, hiszen ezáltal, az "alárendelt" személy válik az aktus irányítójává.

Írásos szerződés

A felek írásban rögzítik, hogy milyen szabályok szerint játszanak. A szakember szerint nem mindenki köt szerződést, de gyakran előfordul.

Forrás: Origo

Bensőséges viszony

Anastasia részéről egyre intimebbé válik a kapcsolatuk. Valóban, a párok gyakran számolnak be arról, hogy egy átlagos együttléttel szemben a BDSM sokkal inkább elmélyíti a kapcsolatukat.

Az írnónő tévedett

"Ám sajnálatos módon az írónő nem informálódott kellőképpen a BDSM pszichológiájáról" – tette hozzá Castleman. Mivel a regény Christian viselkedését a gyermekkori bántalmazására vezeti vissza. Tehát, az írónő ugyanazokat a sztereotípiákat erősíti, amit a nagy átlag hisz:

az ilyen szexben kielégülést találók lelkileg sérültek, sőt patologikusak.

Az amerikai szex-szakíró a véleményét egy Hollandiában végzett kutatás eredményére építi, amiben a legnagyobb BDSM online fórum csaknem ezer résztvevője vett részt.

Forrás: UIP Dunafilm

A vizsgálat a személyiség számos jellemzőjére is rákérdezett: úgy, mint a szorongás, lelkiismeretesség, neurotikusság. Kiderült, hogy az effajta szexualitást kedvelők kevésbé voltak neurotikusak, mint a kontrollcsoport.

Bár extrovertáltabbak és nyitottabbak az új élményekre.

„A BDSM viszonyokban résztvevők autonómiával és lelkierővel rendelkező személyek, akik számára ez a fajta szexualitás a pihenés és a feltöltődés egyik formája és nem patologikus folyamatok kifejeződése” – nyilatkozták a holland kutatók.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.