Már a hazai mozik is játsszák az Angry Birds – A filmet, amely az egyik legismertebb és legnépszerűbb mobilos játék alapján készült, elsősorban persze a gyerekek számára. Mi pedig ennek apropóján összegyűjtöttünk egy nagy adag érdekességet — játékról és filmről egyaránt.

1. A „mérges madarak” nemzetisége finn: ugyanis a finnországi Rovio cég találta ki, fejlesztette és dobta piacra a játékot.

Forrás: giphy.com

2. A játékot először 2009 decemberében lehetett letölteni okostelefonra.

3. Az azóta eltelt években pedig a világ legnépszerűbb ingyenes mobiljátéka lett belőle: a különböző platformokra az eredeti Angry Birds-öt és különféle újabb változatait (amelyek nem mindegyike ingyenes) már több mint 3 milliárd(!) alkalommal töltötték le.

4. A legenda szerint azért lettek malacok a játékbeli ellenségek, akikre a mérges madarak vadásznak (pontosabban akik felett megpróbálják csúzliból kilőve összerombolni a védelmül szolgáló építményeket), mert a játék kitalálása idején épp sertéspestisjárvány keltett pánikot. 

Forrás: giphy.com

5. Az Angry Birds mára saját brand lett, így már a plüssfiguráktól elkezdve szakácskönyvön, üdítőitalokon, társasjátékokon át a pólókig mindenféle terméket választhatunk mérges madaras díszítéssel.

6. Léteznek Angry Birds-vidámparkok is, ahol élőben lövöldözhetünk madarakkal a zöld malacokra (és persze még sok minden másra is), többek között Finnországban, Kínában és Nagy-Britanniában.

7. A Forma-1-es csapat, a Lotus az egyik versenyen Angry Birds-díszítést festett a kocsijai orrára, a finn pilóta Heikki Kovalainen pedig Angry Birds-ös sisakban vezetett több alkalommal is.

Forrás: giphy.com

8. A játék alapján már készült mozgókép korábban is: animációs mesesorozat, amelyet 2013-ban mutattak be, és összesen 3 évadot ért meg.

9. A mozifilmes feldolgozás 2016 májusában került világszerte a nézők elé, és nálunk még egy héttel hamarabb is mutatták be, mint Amerikában.

10. Aki pedig kitalálta, hogy milyen sztorit lehet köríteni a játékfigurákhoz úgy, hogy az egy egész estés filmként is működjön, az a többek között a Simpson családdal is nevet szerzett Jon Vitti.

11. A film rendezői: Clay Kaytis és Fergal Reilly olyan filmeken dolgoztak korábban animátorként, mint a Rontó Ralph, a Jégvarázs vagy a Derült égből fasírt — rendezőként ugyanakkor ez az első munkájuk. 

Forrás: giphy.com

12. A film eredeti változatában olyan sztárok adták hangjukat a szereplőknek, mint Sean Penn, Peter Dinklage, Jason Sudeikis, Maya Rudolph, Danny McBride.

13. Nálunk természetesen szinkronosan vetítik a filmet a mozik, a főbb magyar hangok: Nagy Ervin, Schneider Zoltán, Kálloy Molnár Péter, Nádasi Veronika, Seder Gábor és Láng Balázs.

14. A Spanyolországban bemutatott verzióban az egyik szinkronhang maga Torrente, azaz Santiago Segura.

15. A filmhez igazán ütős dalokat használtak fel az alkotók: többek között a Black Sabbath, a Limp Bizkit, az Imagine Dragons, a Scorpions és Rick Astlay számait. 

Forrás: giphy.com

16. A filmhez az animációs szakemberek természetesen kicsit megváltoztatták a madarak külsejét: például a játékban funkciót egyáltalán nem kapó szárnyaik itt nagy szerephez jutottak, lényegében kézként gesztikulálnak és használják őket a karakterek.

17. Az Angry Birds – A film nem csekély összegből, összesen mintegy 73 millió dollárból készült, amihez hozzájön még egy 300 milliósra(!) becsült marketingköltség is, így igencsak szépen kell teljesítenie a mozipénztáraknál ahhoz, hogy ne legyen bukás.

18. A film finn-amerikai közös gyártásban, és természetesen 3D-ben készült, nagyrészt Kanadában.

19. Nem meglepő módon ez minden idők legdrágább finn filmje.

20. A Rovio cég a film készítése idején kénytelen volt elbocsátani több száz dolgozóját anyagi nehézségek miatt. Egyedül arról a részlegről nem küldtek el senkit, akik a mozifilmmel kapcsolatos feladatokon dolgoztak. 

Forrás: giphy.com

21. Az Angry Birds – A film eddig körülbelül 150 millió dollárnyi bevételt termelt világszerte, de még jó néhány nagy mozis piacon (például Kínában) csak most mutatják be, így minden esély megvan rá, hogy sikeres legyen — és akár folytatások is készüljenek hozzá.