Kirk Douglas minden túlzás nélkül az egyik legnagyobb élő filmlegenda. Mintegy 100 filmjének alig negyedére büszke, pedig ha valaki, ő aztán tudott játszani. Sosem sikerült beskatulyázni, drámai hősöket és modern figurákat is teljes átéléssel alakított.

Kirk Douglas megdolgozott azért, hogy színész legyen: több mint 50 munkahelyen gürcölt azért, hogy fizetni tudja az Amerikai Színművészeti Akadémia tandíját, és ezzel megvalósítsa álmát. Akkor még biztos nem gondolta, hogy egy igazi legenda lesz belőle, de tehetsége, alázata és akaratereje meghozta a befektetett munka gyümölcsét.

Kirk Douglas 1949-ben A bajnok című filmbenForrás: Collection Christophel/© Screen Plays / Stanley Kramer Productions/Screen Plays / Stanley Kramer Pr

Filmes pályafutása 1946-ban indult be, 1949-ben pedig összeállt Burt Lancasterrel, akivel legendás párost alkottak: hét kasszasikert eredményezett a kettősük, köztük az Újra szól a hatlövetű című westernnel vagy a Hét májusi nap című politikai thrillerrel. Először 1950-ben jelölték Oscar-díjra A bajnok című film ökölvívójáért, de abban az évtizedben még kétszer pályázhatott az elismerésre. Határtalan tehetségét mutatta, hogy sosem tudták őt beskatulyázni. Játszhatott westernben, vagy éppen drámai hősként, ő mindig teljes odaadással formálta meg a karaktereket. Remek üzleti érzékét mutatja, hogy 1955 saját céget alapított, és megvette Ken Kesey Száll a kakukk fészkére című művének filmjogait.

Kirk Douglas a Spartacus című filmbenForrás: AFP

Érdeklődők hiányában azonban fiának adta. Az alkotás 9 Oscar-jelölést kapott, ebből ötöt díjra is váltott, ráadásul mindet a fő kategóriákban! A filmtörténetben ez mindössze még két filmnek sikerült! Kirk Douglas élete legfontosabb munkájának a négy Oscar-díjat nyert Spartacust tekinti, amelynek nemcsak szereplője, hanem producere is volt. Saját munkájához meglehetősen kritikusan áll, mintegy száz filmjének alig negyedére büszke, sokat pedig egyáltalán nem szeret. A 100 éves Kirk Douglas kora ellenére rendszeres internethasználó, és a hírességek között minden bizonnyal ő a legidősebb blogger.