Most töltötte be jubileumi születésnapját Nicolas Cage, aki az egyedi kisugárzásával és szuggesztív tekintetével számos különféle szerepet és filmet tudott már emlékezetessé tenni — és noha a karrierje az utóbbi években inkább a félresikerült szerepválasztásokról híres, így is csak nagyon nehezen tudtuk leszűkíteni a legemlékezetesebb alakításait összegyűjtő toplistánkat.

H. I. McDunnough – Arizonai ördögfióka (1987)

A legendás hollywoodi rendező, Francis Ford Coppola (A Keresztapa, Apokalipszis most) unokaöccse már tizenévesen játszott kisebb filmszerepekben — nem meglepő módon például a nagybácsi és az ismerősei filmjeiben. Persze gyorsan bizonyította, hogy saját jogán is tehetséges és sokra hivatott filmszínész, és a nyolcvanas évek végére már főszerepeket játszott olyan, később korszakossá váló rendezőknél, mint David Lynch (Veszett a világ) vagy a Coen testvérek:

Ben Sanderson – Las Vegas, végállomás (1995)

A csúcsra is hamar feljutott Nicolas Cage, hisz mindössze 32 éves volt, amikor az Oscar-gálán átvehette a legjobb férfi főszereplőnek járó díjat a Las Vegasba utazó, öngyilkos szándékú, alkoholista író szerepéért ebben a megrázó filmben. Ezt a bravúrt pedig azóta sem sikerült megismételnie, noha néhányszor már újra közel állt hozzá.

Castor Troy – Ál/arc (1997)

A kilencvenes évek második felében Nicolas Cage-nek akadt egy masszív akciószínészi korszaka is, amit olyan mozik fémjeleztek, mint A szikla, a Con Air vagy az Ál/arc. Utóbbi ráadásul a műfaj valaha volt legkiemelkedőbb darabjainak egyike, amiben a születésnaposunk igazából két szerepet is eljátszott, hiszen a sztori szerint arcot cseréltek John Travoltával, így változott, mikor melyikük a jó- és a rosszfiú.

Charlie Kaufman/Donald Kaufman – Adaptáció (2002)

A már említett Oscar-díjhoz akkor járt ismét nagyon közel Cage, amikor jelölték az Adaptáció kettős szerepéért: Charlie Kaufman önéletrajzi ihletésű agymenésében egy ikerpár mindkét tagját ő játszotta. Akik közül az egyik önbizalomhiánnyal és alkotói válsággal küzdő forgatókönyvíró, a másik pedig egy nagydumás, léha életművész.

Johnny Blaze – A szellemlovas-filmek (2007)

Igen, tudjuk, hogy A szellemlovasnál és folytatásánál sokkal jobb filmekben is játszott Nicolas Cage. Ugyanakkor az is köztudott róla, hogy imádja ezt a képregénykaraktert, és mindent megtett érte, hogy ő játszhassa el a filmverzióban — még egy hülye parókát is bevállalt érte. És igen, azért is szerepel ez a tétel a listánkon, mert így képviseli azt a töménytelen mennyiségű olcsó, gyenge színvonalú fércművet is, amiket a pályája során (főleg az utóbbi tíz évben) Cage szintén bevállalt, sok esetben béna frizurák kíséretében.

Terence McDonagh – Mocskos zsaru – New Orleans utcáin (2009)

Már az eredeti Mocskos zsaru is egy emlékezetesen szuggesztív alakítást hozott Harvey Keiteltől, amikor pedig Werner Herzog teljesen újragondolta a történetet Nicolas Cage főszereplésével, egy teljesen másképp elszállt és őrült figura lett az a bizonyos lejtőn lévő rossz zsaru az új filmben. Amikor pedig elszállt és őrült figurákat kell játszani, Nicolas Cage mindig elemében van.

Red Miller – Mandy (2018)

Említettük, hogy az utóbbi években leginkább megdöbbentő mennyiségű és megdöbbentően rossz érzékkel/ízléssel kiválasztott filmek jellemzik Nicolas Cage karrierjét, de ezek között azért 1-2 évente még most is akad egy-egy gyöngyszem. Ilyen a Mandy is, ami hazánkban csak házimozis kiadásban jelent meg, és ami még Nicolas Cage-hez mérten is kattant filmes hullámvasút, de egyben lenyűgöző élmény is.