A görkorcsolya nem csupán a gyerekek „játékszere", felnőttek lábán is gyakran lehet látni, akik egyaránt használják közlekedési - és sporteszközként, valamint szabadidős tevékenységként. A görkoris életérzés azonban ennél sokkal többről szól, amit jól bizonyít egy új civil kezdeményezés is. A Lifestyle Roller Skating Budapest azzal a céllal jött létre, hogy programokat szervezzen a kétsoros görkorcsolyát használók számára: közös gurulásokat, melyeken a résztvevők együtt hódolhatnak a szenvedélyüknek.

A kétsoros görkorcsolyázásnak itthon nincs kultúrája, pedig technikailag sokkal több lehetőség rejlik benne, mint a legtöbb egysoros társában. Megfelelő keménységű kerékkel városi gurulásra éppúgy alkalmas lehet, mint félcsőben ugrálásra, vagy korláton csúszásra, sőt táncolásra fordulékonysága okán ez az ajánlottabb eszköz. Hazánkban legtöbbször mégis inkább gyerekek lábán lehet látni, a felnőttek főként egysoros görkorcsolyát választana, és azzal tanulnak meg gurulni.

A Lifestyle Roller Skating Budapest tagjaival a Hősök terén is találkozhatszForrás: Novák Dániel

A kétsoros görkorcsolya szerelmesei egyedül tempóban nem tudnák felvenni a versenyt az egysoros görkorcsolyával haladókkal, csakhogy előbbi nem is a sebességről, vagy a teljesítményorientált szemléletről szól: kétsoros görkorival gurulni inkább egyfajta életérzés.

Forrás: Szabó Gábor
„Gyerekként volt utoljára görkorcsolya a lábamon – persze kétsoros – amit imádtam, majd sajnos kinőttem. Évekig éltem abban a hitben, hogy ilyet felnőtt méretben nem is gyártanak, aztán mikor kiderült, hogy mégis, intenzíven vágyódni kezdtem egy után. Tavaly nyáron aztán elhatároztam, hogy megtanulok rendesen görkorcsolyázni – fordulni, ugrani, előre-hátra koszorúzni - és akkor döbbentem rá, hogy ehhez Budapesten sem oktatási intézményt, se közösséget nem találni. Maradtak tehát a külföldi Youtube videók és az autodidakta módon történő tanulás a Margit szigeten, sok-sok elszánt gyakorlással töltött órával. Örülök, hogy ma már létezik olyan közösség kétsoros görkorisok számára, ahol segíthetünk egymásnak a fejlődésben, miközben szuper programokon veszünk részt" - Viki (36), alapító tag.

A Lifestyle Roller Skating Budapest csoport idén jött létre, amikor egy kora nyári este megfogalmazódott az igény, hogy legyen egy hely, ahol a kétsorossal gurulók programokat tudnak magunknak szervezni, amire meghívhatják azokat az ismerőseiket, akik szívesen osztoznának ebben az élményben.

Aznap este hárman gurultunk a Margitszigeten. Ma már több mint 50 fősre duzzadt a csoport, amiből kb. 5-10 fő szokott részt venni egy-egy meghirdetett eseményen – mesélte Viki, a csoport egyik alapítója, aki nem csupán a görkorcsolyázást élvezi a társasággal, hanem a közösségi élettel kapcsolatos szervezési feladatokban is nagy örömét leli. Júliával alig két hónap alatt építették fel azt a közösséget, melyhez folyamatosan érkeznek a csatlakozási kérelmek.

A csoport elsősorban közösség, ahol a csoporttagok ismerik, kedvelik egymást, s bár a bővülés állandó, a cél az, hogy a kis csoportra jellemző személyesség megmaradjon, és a görkorcsolyázás apropóján a közösségi élet teret adhasson baráti kapcsolatok kialakulásának.  

A tagok az élet legkülönbözőbb területeiről érkeznek: van közöttük grafikus, pszichológus, tetováló művész, orvos, pedagógus, pénzügyi szakember, nyelvtanár, fotóművész – számos szakma képviselője, akiket összeköt a gurulás iránti közös szenvedély.

A képre kattintva galéria nyílik!

Fotó: Szabó Gábor

A csoport nyitott és elfogadó, így bárkit szívesen látnak, akinek van kedve a csoporttal gurulni és részt venni az aktív közösségi életben, legyen bár egysoros görkori, vagy épp deszka a lába alatt. Korhatár sincsen, hiszen szülők a gyermekeikkel éppúgy fel-felbukkannak egy-egy guruláson, mint felsőoktatásban résztvevő diákok. A közhiedelemmel ellentétben pedig nem csak nők választják a kétsoros görkorcsolyát, bár a csoportban egyelőre magasabb az egysoros görkorcsolyával guruló férfiak aránya.

Olyan szuper látni, mikor jól érzik magukat a résztvevők! Már vannak, akik azért kérik a csoportba való felvételt, mert hallották, milyen klassz a társaság, és nem akarnak lemaradni a következő közös gurulásunkról – mondta büszkén Viki.

A kezdőket is szívesen látják  

Az igényekre reagálva a csoport idén szeptemberben elindította a kétsoros görkorcsolyára optimalizált oktatást, ahol a teljesen kezdőket segítik az elindulás, lassítás, megállás, fordulás alapjainak elsajátításában. Ezt a jövőben skate dance oktatással bővítenék, mely külföldön már nagy népszerűségnek örvend.

A csoportban változó technikai szinten állnak a tagok, ezért a programok szervezésekor figyelnek arra, hogy a teljesen kezdők is találjanak maguknak nyitott lehetőségeket, ugyanakkor a haladók is megélhessék a kihívást. Büszkék arra, hogy a legtöbbet mindig egymástól tanulják, épp ezért együtt örülnek egymás technikai fejlődésének.

Forrás: Szabó Gábor
„A csoport létrehozásakor mindössze az volt a célunk, hogy jó társasággal gurulhassunk együtt. Én azonban különösen örülök annak, hogy látom, akarva-akaratlanul milyen fejlődésen mentünk keresztül rövidke 2 hónapos pályafutásunk alatt.
Az első városban gurulás alkalmával még a korlátba kapaszkodva jöttünk le a Szabadság hídról, ma azonban már az Árpád hídról a Margitszigetre vezető lejtő se okoz gondot.
Nagyon büszke vagyok azokra a tagokra, akik kitartóan járnak, és majdnem minden guruláson részt vesznek, mivel ilyenkor egymást is ösztönözzük a további fejlődésre, valamint új célok kitűzésére.
A gurulásaink ettől függetlenül nem a teljesítményről szólnak: sokat nevetünk, viccelődünk, beszélgetünk egymással. Mindig remek a hangulat! Az emberek szeretnek részt venni az eseményeinken, és mi is élvezzük, amikor együtt lehetünk" - Júlia (27), alapító tag.

Nem titkolt vágyunk a kétsoros görkorcsolyázás népszerűsítése. Ma még nagy feltűnést keltünk a városban, amikor megjelenünk rövidnadrágban és térdzokniban. Sokan megállítanak az utcán, kérdezgetnek, vagy épp elérhetőséget kérnek, mert csatlakozni szeretnének. Látjuk tehát az igényt, és reméljük, egyre többen mernek majd belevágni a görkorcsolyázásnak ebbe a formájába – mondja mosolyogva Viki.

Lapozz és ismerd meg a „kemény mag" véleményét, élményeit!