Balkezesek: boszorkánysággal és sötét mágiával vádolták őket a középkorban

Forrás: AFP -
világnap magazin évforduló balkezesség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy amerikai szervezet kezdeményezésére 1992 óta ez a nap a balkezesek világnapja. A világon a balkezesek aránya jelenleg körülbelül 10-15 százalék lehet.

Mit is jelent balkezesnek lenni?

A balkezesség nem holmi megszokáson alapuló őrület, hanem biológiai ténymegállapítás. Ez annyit jelent, hogy a bal kezünket a jobbal szemben előnyben részesítjük. A balkezeseknél a jobb oldali agyfélteke a domináns, a jobbkezeseknél a bal oldali. Érdemes tudni, hogy igazából senki sem száz százalékban balkezes vagy száz százalékban jobbkezes. Mindkét agyfélteke működik és mindkét gondolkozási területen kiváló eredményeket lehet elérni, függetlenül attól, melyik dominál.

Ma van a balkezesek világnapja Forrás: Shutterstock

A kutatók a kőszerszámok hegyének vizsgálatából arra a megállapításra jutottak, hogy a neolitikum kori ősemberek fele még jobbára a bal kezét használta, viszont a fegyverek előretörésével a jobb kéz került előtérbe. Nagyon sokáig különböző módszerek bevetésével, olykor erőszakosan próbálták a balkezes gyerekeket átszoktatni a "szép kezükre". Rendszerint azt a kezünket használjuk többször, amellyel jobb eredményeket érhetünk el.

Néhány érdekes megállapítás:

A világ népességének körülbelül 10 százaléka balkezes. Érdekes ténymegállapítás, hogy a férfiak között egyébként több a balkezes, mint a nők körében. A történelem során a balkezesek sokszor a háttérbe szorultak. A középkorban a bal kézhez kötötték a boszorkányságot, valamint a mágiát. Aki gyakrabban használta a bal kezét, máris gyanús volt.

Boszorkánysággal és sötét mágiával vádolták a balkezeseket a középkorban Forrás: AFP

A mai napig nem illik bal kézzel kezet fogni. Ennek az oka kicsit meglepő, mivel a középkorban bal kézzel törölték ki az emberek a hátsójukat, miután szükségüket végezték. A bal kéz gyűrűsujján hordott jegygyűrű divatja a görögöktől és rómaiaktól származik, akik ezzel próbálták kiküszöbölni a bal kézhez fűződő negatív asszociációkat.

A kereszténységben a bal oldal az ördög oldala. Ennek az az oka, hogy az ítélet napján az átkozottak (a kecskék) balra kerülnek, míg az üdvözültek (akik ez esetben a bárányok) jobb oldalra.

Talán azt kevesen tudják, de Rafael Nadal teniszbajnok jobbkezes volt, mielőtt tudatosan tanulta volna meg profin használni a bal kezét, mivel a mentora szerint ez óriási előnyt jelent a pályán.

Rafael Nadal Forrás: Getty Images via AFP/2021 Getty Images/Mitchell Layton

A popkultúrában is voltak kísérletek a balkezesek hírnevének helyreállításának érdekében: a Simpsons animációs sorozat karaktere, Ned Flanders létrehozott egy boltot balkezesek részére. Itt minden termék kifejezetten balkezesek számára készült, hogy ne érezzék kirekesztve magukat.

A brit királyi családnak is van egy híres balkezese: konkrétan Vilmos hercegről van szó. Az etikettnek megfelelően kezet fogni persze ő is jobb kézzel szokott.

Vilmos herceg természetesen jobb kézzel fog kezet, de valójában balkezes Forrás: AFP/Money Sharma

Híres balkezesek: Julius Caesart, Napóleont, Michelangelót, Leonardo da Vincit, Holbeint, Dürert, Rafaellót, Beethovent, Mozartot, Paganinit, Jimi Hendrixet, Goethét, Nietzschét, Einsteint, Albert Schweitzert, a ma élők közül Bill Clintont, Paul McCartneyt, Stinget, Bob Dylant, Tom Cruise.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.