Hét magyar hős sorsfordító tette, melyek meghatározzák Magyarország történelmét

Forrás: Origo -
Duska László Szent István király Muhr Ottmár ezredes magyar történelem Szent László történelem Kászonyi Dániel Hunyadi János Dobó István
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Augusztus 20-án, az államalapítás ünnepén Magyarország történelmére emlékezünk és azokra a hősökre, akik sorsfordító tetteikkel megváltoztatták a magyar történelmet.

A hősök azok az emberek, akiknek sorsfordító tetteire mindig nagy büszkeséggel emlékezünk. Az Origo most összegyűjtötte azt a hét hőst és hőstettet, akik nélkül más irányt vett volna Magyarország történelme.

1. 1038 - az utód nélkül maradt Szent István király, halála előtt egy nappal Szűz Mária oltalmába ajánlotta a koronát és az országot.

A trónutódlás kérdése és a kereszténység elfogadása még belharcokhoz vezetett, életműve azonban maradandónak bizonyult, amit Magyarország több mint egy évezredes fennállása bizonyít.

Szent István király halála előtt egy nappal Szűz Mária oltalmába ajánlotta a koronát és az országot. Forrás: Origo

2. 1068 - Szent László legendája és a kerlési csata

A hagyomány szerint ekkor László megmentett egy lányt a pogány fogságból. A magyar királyi krónikákban is megörökítették László hőstettét. A középkor embere számára ez a küzdelem az eszményi keresztény király pogányság elleni küzdelmét szimbolizálta és ennek kapcsán vált Szent László a Magyar Királyság, szűkebb értelemben a székelyek és a királyság katonáinak védőszentjévé.

3. 1330 - Hédervári Dezső legendás önfeláldozása

A posadai csata 1330. november 9. és 13. között zajlott. A csapdába került, fáradt, éhes és kiszolgáltatott magyar sereg képes volt napokig tartani magát és kimenteni a királyt az öldöklésből, de óriási veszteségeket szenvedett. Tizenhárman elestek, köztük Hédervári Dezső is.

4. 1552, Eger - Dobó István Mária oltalmát kérve vette fel a harcot a sokszoros túlerőben lévő oszmán ostromsereggel

Dobó István várkapitány maradék nélkül tisztában volt a vár fontosságával, ezért számos – hatástalan – segélykérő levelet intézett az udvarhoz, és már hetekkel a török had érkezése előtt felkészült a várható támadásra, de így is csak alig több mint 2000 katonával rendelkezett. A rábízott várat hősiesen védelmezve végül fényes győzelmet aratott.

5. 1848-49 - Kászonyi Dániel kapitány, aki Bécs tiltása ellenére hazaszökött huszáraival

Batthyány kormánya igyekezett mindent megtenni annak érdekében, hogy a külhonban állomásoztatott magyar katonák hazatérhessenek, míg a bécsi udvar ezt lassítani, megakadályozni igyekezett. A forradalom eszméi iránt elkötelezett Kászonyi Dániel kapitány a bécsi udvartól érkezett tiltással szembeszegülve, a Koburg-huszárezredből egy század, a Nádor-huszárokból pedig kettő század élén kalandos körülmények között hazalovagolt, hogy huszáraival a magyar forradalom és szabadságharc oldalára álljon..

6. 1914 – A rendíthetetlen Muhr Ottmár huszár ezredes, aki megfordította a limanowi csata kimenetelét

Muhr ezredes és huszárai nem törődve az orosz túlerővel bátran felvették a harcot az előretörő cári csapatokkal, amelyeket gyilkos küzdelemben sikerült visszaszorítaniuk, meghiúsítva ezzel az orosz bekerítő hadműveletet.

7. 1943 - Duska László, aki szuronyrohammal nyitott utat bekerített bajtársainak

Január 17-én kezdődött meg a visszavonulás, ekkorra a magyar alakulatok többségét már bekerítették, a csapatok így "vándorló katlanokat" alkotva, harcolva, a bekerítésből újra és újra kitörve haladtak nyugatra. A visszavonulást magyar részről az 1. páncéloshadosztály sikeres elhárító harcai segítették. Duska László 1943. januárjában egységével szuronyrohammal áttörte az osztrogorszki gyűrűt és megnyitotta az utat a 13. könnyű hadosztály előtt. Az utolsó magyar alakulatok 1943. február 2-án jutottak ki a szovjet gyűrűből. A 2. magyar hadsereg vereséget szenvedett, de nem semmisült meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.