Válogatott sportoló is volt Bilbó és Dr. Watson alakítója - 10 érdekesség az 50 éves Martin Freemanről

Forrás: NurPhoto via AFP/Luca Carlino/NurPhoto/Luca Carlino -
film színész Martin Freeman
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Félszázadik születésnapját ünnepli korunk egyik legtöbbet foglalkoztatott brit színésze, akinek számos ikonikus szerep fűződik a nevéhez annak ellenére, hogy rendszerint csendes kisembereket játszik. Az alábbi 10 érdekességet pedig biztosan te sem tudtad Martin Freemanről.

Sztárok rokona.

Az édesapja tengerésztisztként dolgozott, az édesanyja pedig háziasszony volt, noha fiatal korában színésznő szeretett volna lenni. Ehelyett szült öt gyereket, és inkább bennük örökítette tovább a művészi ambícióit: a színész Martin mellett Tim Freeman a Frazier Chorus nevű popegyüttes tagjaként vált híressé, Jamie Freeman pedig zenész és designer lett. De még az unokatestvérük, Ben Norris is ismert standup komikussá vált.

Félszázadik születésnapját ünnepli korunk egyik legtöbbet foglalkoztatott brit színésze, Martin Freeman Forrás: NurPhoto via AFP/Luca Carlino/NurPhoto/Luca Carlino

Válogatott sportoló volt.

Kilenc és tizennégy éves kora között állandó tagja volt a brit fallabda utánpótlás-válogatottnak, és ígéretes sportkarrier állt előtte. Később azonban inkább a tanulmányaira és a színészkedésre koncentrált.

A pénztárcája miatt majdnem lecsúszott a Sherlockról.

A Sherlock szereplőválogatására rendkívül idegesen érkezett meg, mert útközben ellopták a pénztárcáját. Annyira rossz hangulatban csinálta végig a próbafelvételeket, hogy a producerek arra gondoltak, nem is érdekli igazán a szerep. Szerencsére adtak neki még egy esélyt, és bebizonyította, hogy ő a tökéletes Dr. Watson Benedict Cumberbatch Sherlockja mellett.

45 évesen szerzett jogsit.

Sokáig híres volt arról, hogy nem tud vezetni, ami a színészeknél pláne elég nagy hátrány – például a Sherlock forgatásán több jelenetben is Benedict Cumberbatch-nek kellett a volán mellé ülnie az eredetileg tervezett koreográfia helyett. Végül 2016-ban csak megszerezte a jogosítványát, a hírek szerint épp azért, hogy a StartUp című sorozatában ez már ne okozzon gondot.

Egy veterán brit színész a kedvenc partnere.

Noha közeli barátságot ápol olyan, vele egy generációba tartozó angol sztárszínészekkel is, mint Benedict Cumberbatch és Simon Pegg (utóbbi az egyik gyerekének keresztapja is), de a legtöbb produkcióban mégis Bill Nighy oldalán szerepelt. Például csak a 2004 és 2013 közötti időszakban hat közös filmet forgattak (Haláli hullák hajnala, Galaxis útikalauz stopposoknak, Vaskabátok, Rakoncátlan célpont, Igazából szerelem, Világvége).

A hobbit egész forgatását átszervezték miatta.

Noha Daniel Radcliffe, Shia LaBeouf, James McAvoy és Tobey Maguire is esélyes volt a fiatal Zsákos Bilbó szerepére, a rendező Peter Jackson kezdettől Martin Freemant szerette volna szerződtetni. Amikor pedig Freeman nemet mondott a Sherlockban vállalt kötelezettségei miatt, Jackson inkább átütemezte a sokszázmillió dolláros szuperprodukciót, csak hogy ráérjen a kiszemelt főszereplője.

Híres a torokköszörülése.

Közismert a szakmában arról, hogy a kamerák előtt megpróbálja minden egyes felvétel alkalmából másképp eljátszani a jelenetet. Továbbá arról is, hogy gyakran alkalmazott módszere a torokköszörülés, ami persze összefüggésben van azzal, hogy nagyon gyakran bizonytalan kisembereket játszik.

Igazi otthonülő típus.

Nemcsak a kamerák előtt játszik a legtöbbször hétköznapi fickókat, de a saját életében is az. Állítása szerint még sosem járt semmilyen fesztiválon, az ideális hétvégi buliprogram pedig neki az otthon maradás. A zenét viszont szereti, de a legjobban annak örülne, ha a zenekarok a házában lépnének fel.

2000 óta élt együtt a színésznő Amanda Abbingtonnal, akitől két gyermeke is született Forrás: AFP/Niklas Halle'n/Niklas Halle'n

Imád(na) rosszfiúkat játszani,

...de csak igazán ritkán teheti meg. „Egy színházi előadásban egyszer én játszottam az antagonistát, és az egyik kritikában azt írták, hogy Martin Freeman túl jóságos ahhoz, hogy rosszfiú legyen. Nos, a rosszfiúk sem mindig csak és kizárólag rosszak, nem igaz? Ha valaki úgy játssza őket, akkor rögtön hamisnak is érződik" – mondta erről a színész.

Nemrég lett szingli.

Sosem nősült meg, de 2000 óta élt együtt a színésznő Amanda Abbingtonnal, akitől két gyermeke is született, és akivel a közelmúltban ért véget a kapcsolatuk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.