Szex és Isztambul - Sorozatok, amelyekről nem is hinnéd, hogy van török változatuk

Forrás: Wikipedia/Umutsuz Ev Kadınları -
Született feleségek televízió feldolgozás Egy rém rendes család adaptáció Monk, a flúgos nyomozó A Grace klinika Doktor House magazin török sorozat sorozatok
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A török Al Bundy is cipőt árul? A közel-keleti Doktor House is zsémbes és mogorva? Vajon kik lakhatnak az ankarai Lila akác közben? Elképzelni is nehéz, de szerencsére nem is kell ezen törni a fejünket, hiszen elég csak bekapcsolni a tévét!

Nem újdonság, hogy lemásolnak egy sikeres filmet vagy sorozatot. A világon mindenhol, köztük Magyarországon is készülnek adaptációk, a törökök azonban nagy üzemben gyártják ezeket a feldolgozásokat. Érthető, hogy ezt a tempót diktálják, mivel Ázsiától Európán át Amerikáig világszerte egymilliárd ember nézi a török drámákat. A közönség pedig ki van éhezve a török szívtiprók és modellszínészek legújabb szerelmi kalandjaira.

Meg se jelent egy új könyv, már el is adták a megfilmesítési jogát. Képregényekből ugyan évtizedek óta készülnek sorozatok, de ma már egy számítógépes- vagy társasjátékból is képesek egész estés mozifilmet csinálni. A másolás, az adaptáció viszont sokkal kézenfekvőbb és egyszerűbb megoldás, hiszen egy jól bevált receptet követve könnyű sikert elérni.

Húsz éve a másolás útján

A legelső török adaptáció 2001-ben került képernyőre. Az elmúlt két évtizedben olyan sorozatoknak is megszületett a török változata, amelyekről azt gondolnánk, lehetetlen más színészekkel sikerre vinni. Ki nézné a Doktor House-t Hugh Laurie nélkül? Érdekelne bárkit is A Grace klinika, ha nem Meredith Grey benne a főszereplő? Igen, méghozzá a törököket!

Összegyűjtöttünk néhány amerikai sorozatot, amelyről nem is hinnéd, hogy van török verziója!

Egy rém rendes család

Kevesen vannak, akik ne ismernék ezt a sorozatot, hiszen több mint húsz éve megszakítás nélkül látható a képernyőkön. Nem csak a törökök gondolták úgy, hogy érdemes lenne egy saját "rém rendes családot" forgatni, ezt bizonyítja, hogy tizenhárom országban – köztük hazánkban is – elkészült a feldolgozása. A török változat azonban csúfos kudarc lett. Az alacsony nézettség és a rossz kritikai fogadtatás miatt csupán 8 részt gyártottak belőle.

Evli ve Cocuklu Forrás: YouTube

Monk – A flúgos nyomozó

Nagy rajongás övezte egykor a kényszerbeteg nyomozót, aki fura szokásai ellenére mesteri módon oldotta meg a bűnügyeket. Mivel elképesztően sikeres volt, nem kerülte el a török producerek figyelmét sem. 2013 tavaszán mutatták be a Galip Dervist, a török Monkot, amely meglepően vegyes fogadtatásban részesült. A kritika nem rajongott a produkcióért, ellenben az interneten hatalmas követőtábora alakult a csetlő-botló figurának. Egészen sokáig, 56 epizódon keresztül volt képernyőn.

Galip Dervis Forrás: Facebook/Galip Dervis

Született feleségek

Ez az a sorozat, amiről tényleg nehéz elképzelni, hogy más környezetben is működni tudjon. Minden ízében amerikai, gondoljunk csak a főszereplő hölgykoszorúra, vagy az események központi helyszínére, a kertvárosra. Ezt sehol sem tudnák hitelesen lemásolni – gondolnánk. Mégis megpróbálták. A török mellett három latin-amerikai és egy nigériai verziója is létezik a Született feleségeknek. Ezek közül a török volt a legsikeresebb, annak ellenére, hogy az eredetihez képest kevesebb erotika és szexuális tartalom látható benne.

Umutsuz Ev Kadinlari Forrás: Wikipedia/Umutsuz Ev Kadınları

Doktor House

A Doktor House-ból adaptációt forgatni maga a lehetetlen küldetés. Ennek a sorozatnak ugyanis nem a története, hanem a főszereplője a lényeg. Ha ő nincs benne, az egész nem több egy átlagos orvosos drámánál. Nem véletlen, hogy csak ketten próbálták eddig lemásolni. Elsőként az oroszoknál, majd három éve a törököknél is felbukkant a helyi verzió. Érdekesség, hogy mindkettőből 50 epizód készült, ami nem nevezhető rossz teljesítménynek.

Hekimoglu Forrás: Karga Seven Pictures

A Grace klinika

Ha azt hinnénk, A Grace klinika nem működne Meredith Grey nélkül, nos, nézzük meg a török változatát. A Doktorlar alkotói ugyanis a női főszereplőt háttérbe szorítva másolták le a még ma is futó amerikai kórházas drámát. A történetet majdnem szó szerint átvették, a betegségeket és baleseteket pedig hozzáigazították a török hétköznapokhoz. Akárcsak a Született feleségek esetében, ebből a sorozatból is kikerültek a szexuális utalások. Négy évadot élt meg.

Doktorlar Forrás: Show

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.