Siri Hustvedt: a nő, aki sokkal több, mint az író, Paul Auster felesége

Forrás: Getty Images -
kortárs irodalom Siri Hustvedt irodalom magazin Paul Auster
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Siri Hustvedt tollából számos irodalmi alkotás született: hét regény, egy verseskötet és megannyi ismeretterjesztő mű szerzője. Mégis, sokan csak úgy emlegetik, mint „Paul Auster felesége". Miért?

Írói pályafutása során számos elismerést és díjat kapott. Éppen ezért indokolatlan, hogy milliós példányszámban eladott kötetei után is csak „valaki valakijeként" emlegetik. Érkezzen néhány érdekesség Siri Hustvedtről.

„Különösségeim nélkül talán nem lettem volna író"

Siri Hustvedt Northfieldben született 1955. február 19-én. Édesanyja, a norvég származású Ester Hustvedt francia oktatóként dolgozott, amerikai születésű édesapja, Lloyd Hustvedt norvég nyelvet és irodalmat tanított a St. Olafban. Siri már kislánykorában olyan intellektuális alapokat szerzett, amely nagyban befolyásolta későbbi pályaválasztásában. Igaz, gyerekként sok időt töltött Northfieldben, de édesanyjának köszönhetően 1959-ben ellátogathatott Norvégiába. Tíz évvel később lehetősége volt ott tanulni, majd a következő nyári időszakot Reykjavíkban, Izlandon tölthette.

Az Izlandon olvasott kötetek mind nagy hatással voltak rá, és azon a nyáron eldöntötte, hogy író lesz belőle.

Siri Hustvedt Forrás: Getty Images

Középiskolai évei alatt szintén rengeteget olvasott, és ekkor írta első irodalmi műveit is. Sokat gyakorolt, ám mindig túl szigorú és kritikus maradt önmagához. Huszonhárom éves volt, amikor először érezte azt, hogy tetszik neki a saját munkája. Ezt követően még megjelent néhány verse, de hosszú időre teljesen elakadt az alkotásban. Ekkor érkezett David Shapiro tanácsa: „Siri, amikor írói blokkot kapok, akkor automatikusan folytatom az írást." A professzor tanácsa elérte a kívánt hatást, ugyanis aznap este harminc oldalt írt, majd a következő három hónapot is szerkesztéssel és írással töltötte. Ha nincsenek ezek a tapasztalatai, akkor nem születik meg első meghatározó kötete, A bekötött szemek.

A kérdés, amely döntően hatott rá: Beckett vagy Burroughs?

Az írónő 1981-ben találkozott Paul Austerrel.

Egy lépcsőházban hangzott el az ominózus kérdés, melyet az író mogorván tett fel későbbi feleségének. Siri azt válaszolta: Beckett, s ezzel megpecsételték szövetségüket.

A következő évben, 1982-ben összeházasodtak és öt évvel később megszületett lányuk, Sophie. Ma, négy évtizeddel később is boldog házasságban élnek Brooklynban.

Siri Hustvedt és Paul Auster Forrás: Getty Images

A házaspár is mesébe illőnek találta a tündérmeséjüket

„Emlékszem, sok évvel ezelőtt vettük ezt a házat" – mondja Hustvedt sóvárogva. „Bementünk az ajtón, Paul rám nézett, és azt mondta: nem is rossz néhány költőtől. Mint egy fantáziakép egy regényíró megtestesült életéről, ahogy a kézirataikon dolgoznak, majd este megvacsoráznak, mielőtt elhelyezkednének az esti filmnézéshez– írta korábban a Guardian.

Ellenben az írónőt számtalanszor csak a férjével azonosították. A helyzetük nem volt egyszerű, hiszen szerzőházaspárként számos módon hatottak rájuk a társadalom sztereotípiái. Siri sokáig nem is kívánt ezzel a jelenséggel foglalkozni. Szerinte a megkülönböztetés ténye ad választ arra, hogy egy férfiírót miért olvasnak nők és férfiak egyforma arányban, míg egy női írónak miért inkább női olvasóközönsége van. A házasságukra ez nem hatott befolyásoló tényezőként, de mindkettőjüknek sokat kellett dolgozniuk azon, hogy minden kiegyensúlyozott maradjon.

„A férfi regényíró megkeményíti és méltóságteljessé teszi a róla való elképzelést, míg a női regényíró kétszer akkora büntetésben részesül, mint egy olyan nő, aki a munkáját nem hivatásként éli meg" – tette hozzá az írónő.

Forrás: Getty Images

Eredmények, mert Siri Hustvedt jóval több, mint egy írófeleség

Önmagában is elismerésre méltó, hogy pályafutása alatt hét regényt, számtalan verset, esszéket, novellákat, valamint rengeteg szakmai publikációt írt. A bekötött szemek című könyv egyik részéből a francia filmrendező, Claude Miller filmet készített. 2011-ben A Nyár férfiak nélkül-t Femina-díjra javasolták. 2015-ben a Lángoló világ című kötetét a Los Angeles Times szépirodalmi könyvdíjjal jutalmazta.

Az Oslói Egyetemtől 2014-ben tiszteletbeli doktori címet kapott, majd díszdoktori címmel tüntették ki a németországi Mainzi Egyetemen.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.