Könyvek, amelyek kifacsarják a lelkedet, és nem hagynak semmilyen reményt

gyász Veszedelmes viszonyok Árvácska magazin könyvajánló Egy tiszta nő
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Már bőven benne járunk a tavaszban, zöldellnek a fák, süt a nap, és egy kis melegség költözött az emberi szívekbe. Tavasszal minden fény sokkal szebb, és mindenben ott van a megújulás és a remény érzése.

Mégis, ez a könyvajánló távolról sem ismeri a reményt vagy a megújulást. Olyan könyveket válogattunk össze, amelyekből hiányzik minden kedvesség, őszinteség és megértés. Olyan könyvek, amelyek kifacsarják az ember lelkét, és nem hagynak reményt arra, hogy egyszer majd valami jobb lesz. És pont azért, mert akár még valóságosak is lehetnének, duplán fájdalmasak.

És hogy akkor mégis miért ilyen könyveket gyűjtöttünk egy ennyire kellemes időszakhoz? Amellett, hogy ezek a könyvek őszintén fájnak, és megviselik az ember lelkét, mindegyik kora egyik meghatározó regénye, meghatározó írók tollából, és talán minden olvasót arra fognak sarkallni, hogy a művek elolvasása után egy kicsit több empátiával, kedvességgel és megértéssel forduljanak embertársaik felé.

Móricz Zsigmond - Árvácska

A könyv különlegessége, hogy valóságon alapul. Árvácskát Móricz nevelt lánya, Csibe története ihlette, akivel 1936 őszén találkozott a Ferenc József hídon, pontosan azon a napon, amikor a fiatal lány véget akart vetni az életének. Móricz pedig pont jókor volt jó helyen, így végül megmentette Csibét, és magához vette. Az Árvácska című könyv pedig Csibe történeteiből készült, és bár Móricznak hála az ő története végül pozitívan végződött, az Árvácska nem erről szól, hanem arról árva kislányról, aki a húszas-harmincas évek fordulóján az alföldi tanyavilágban kallódik.

A történet végtelenül szívszorító, azonban tipikusan olyan, amit képtelenség letenni. Az olvasó viszont utána még hosszú ideig magával viszi a borzalmakat, amelyeket Árvácskának át kellett élnie.

Móricz Zsigmond: Árvácska Forrás: Libri

Thomas Hardy - Egy tiszta nő

Thomas Hardy, az angol irodalom kiemelkedő írója nagy érzékenységgel írta meg Tess történetét. A fiatal lánynak hiába tiszta a lelke és nemes az egyénisége, életében mégis minden tönkremegy, ami csak tönkremehet egy ember életében, hiába küzd folyamatosan azért, hogy jobbá tegye sorsát.

A regény bepillantást enged a 19. századi nők nem épp felhőtlen életébe:.ahol az erőszak egyértelműen a nő hibája, ahol hiába marad valaki mindvégig tiszta, mégsem nyerhet a kor igazságtalanságaivel szemben.

Thomas Hardy: Egy tiszta nő Forrás: Lira

Németh László - Gyász

A regény, ahogy a címében is benne van, ténylegesen a gyászról, a gyász folyamatáról szól. A gyönyörű fiatalasszony elveszíti férjét a háborúban, és képtelen kitörni ebből az állapotából. Ez a gyász azonban nem férje elvesztésének szól, hanem egészen más oka van: a büszkeség. Ezt az érzést teljesen a magáévá teszi, szinte beleburkolózik, és kérdés, hogy valaha ki tud-e törni belőle.

A körülötte lévők felszínesek és érzéketlenek, így nincsenek segítségére abban, hogy visszataláljon magához, csak még mélyebbre taszítják. Végső soron azonban a főhős mégsem a körülmények áldozata, hanem csupán saját magáé.

Németh László: Gyász Forrás: Bookline

Choderlos de Laclos - Veszedelmes viszonyok

Laclos regénye a francia forradalom előtti években jelent meg, de kiadását sokáig tiltották, ráadásul az árusítását is büntették - ami a könyvet, főleg a kiadó előszavát olvasva nem is olyan meglepő.

Az író a 1700-as évek arisztokrácia erkölcstelen életét festette le. Unatkozó nemesek, akik jó dolgukban azt se tudják, mit kezdjenek magukkal, és szórakozásból tesznek tönkre más életeket. Amikor pedig azt gondolnád, hogy talán mégsem a velejükig romlottak, és elkezdenél szimpátiát érezni valamelyik karakter iránt, kiderül: csupán annyi történt, hogy téged is csúnyán belekevertek saját ármánykodásaikba, és becsaptak.

Choderlos de Laclos - Veszedelmes viszonyok Forrás: Lira

Ha kíváncsi vagy további lélekgyilkos könyvekre, itt találod az ajánlót, azonban, ha most inkább egy rövidebb lélegzetű olvasmányra lenne szükséged, ez a cikk kifejezetten neked szól.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.