Amerikai Filmakadémia Michael J. Fox tiszteletbeli Oscar-díj
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Tiszteletbeli Oscar-díjat kapott a Parkinson-kórral küzdő Michael J. Fox, valamint Diane Warren dalszerző és két filmrendező, Euzhan Palcy és Peter Weir is. Az amerikai filmakadémia kormányzóinak díjait a hétvégén adták át Los Angelesben.

A 95. Oscar díjátadó gálát hónapokkal megelőző díjátadón megjelent a 61 éves Michael J. Fox (Vissza a jövőbe), aki a kilencvenes évek eleje óta küzd gyógyíthatatlan betegségével. A tiszteletbeli Oscar-szobrot, a Jean Hersholt Humanitárius Díjat Woody Harrelson adta át neki. Méltatásában felidézte Fox üstökösszerűen felívelő pályafutását, és hangsúlyozta, hogy Fox betegsége ellenére sem hagyta abba a munkát. "Sebezhető? Igen. Áldozat? Soha. Inspiráció? Mindig" - fogalmazott Harrelson.

Az amerikai filmakadémia a filmművészethez való nagyhatású hozzájárulásáért több film, köztük az Armageddon és a Pearl Harbor betétdaláért Oscarra jelölt 66 éves Diane Warrent, a 64 éves Euzhan Palcyt (A négerek utcája) és a 78 éves Peter Weirt is kitüntette a díjával. Weir korábban hat Oscar-jelölést kapott, mások mellett A kis szemtanú, a Holt költők társasága és a Zöld kártya című filmjeiért.
A díjátadón számos sztár vett részt, köztük Tom Hanks, Robert Downey Jr. és Jennifer Lawrence.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.