Szily Nóra: Az X-Faktor nagy önismereti tréning

interjú mentor Szily Nóra döntő X-Faktor 2013 lélekmentor
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az X-Faktor lélekmentora, Szily Nóra évek óta támogatja a versenyzőket a felkészülési folyamat során. Így volt ez idén is. Munkájára, empátiájára, bölcs tanácsaira hatalmas szükség van, hiszen az énekesek egy merőben más élethelyzetbe csöppennek, mint amit korábban a civil életükben megszoktak.

A Life.hu-n az egész hétvége az X-Faktor jegyében telik. Bejutunk a kulisszák mögé, megmutatunk eddig soha nem látott zugokat, beszélgetünk a versenyzőkkel és a mentorokkal. Újságírónknak mesélt a versenyzőkkel való viszonyáról Szily Nóra, aki nem tagadja, nagyon megszerette az énekeseket, a beszélgetések alatt igazán közel került hozzájuk. "Minden vasárnap elpityeredem, bárki is esik ki, nagyon nehéz távolságot tartanom" - kezdte a lélekmentor.

Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu

"Bár idén csak a műsor felétől kapcsolódtam be a munkába, a szívem szakad meg mindenkiért. Csodás emberek egytől egyig, nagyon tisztelem őket, és jó érzés, hogy a bizalmukba avatnak. Persze nem mindenki nyílik meg egyformán, ez habitus, temperamentum kérdése, talán Dórát, Ádámot és Ákost tudnám kiemelni, akik különösen beavattak vívódásaikba, örömeikbe, és abba a belső folyamatba, amit hétről hétre átélnek" - mesélte Nóra. "Hiszen akármeddig is jutnak a versenyben, ez egy hatalmas önismereti tréning számukra. Az ismertség által újra kell pozicionálniuk saját magukat is, új személyiségjegyek is a felszínre kerülnek, és tudják, a végeredménytől függetlenül, ez az az élmény, amit az unokáiknak is elmesélhetnek: néhány hétre vagy hónapra valóra vált tündérmese" - tette hozzá a szakember.

Kukkants be az X-Faktor kulisszái mögé a Life.hu-val! Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu

Kíváncsiak voltunk arra, hogy konkrétan milyen problémákkal fordulnak a versenyzők Nórához, ám a lélekmentor leszögezte, amit az énekesek rábíznak, az kettőjük között marad. Arról azonban szívesen beszélt, hogy egy szuperprodukcióba való bekerüléskor milyen kihívásokkal kell szembenézniük a résztvevőknek. "Egy tehetségkutató műsor minden öröme mellett hatalmas terheket rak a fiatalok vállára. Amennyit ők itt hétről hétre dolgoznak, az nem mindennapi, de a fáradtság és a teljesítménykényszer mellett meg kell birkózniuk az ismertséggel, a szeretteik távollétével, és be kell illeszkedniük egy új társaságba is. Gyakran előfordul, hogy a túlzott szorongást kell oldani egy-egy stresszoldó gyakorlattal” - sorolta Nóra.

"Gyakran beszélgetünk arról, hogy miként működik a média, egy showműsor. Fontos, hogy az, amit előadnak, ne csak a stúdióban, de a képernyő előtt ülő nézőknek is átjöjjön. Fontos, hogy tudják megtölteni tartalommal azt, amit előadnak, gyakran a konkrét versenydal kapcsán beszéletünk arról, hogy milyen élményt tudnak hozzá kapcsolni, hogy az hiteles legyen. Minél fiatalabb egy versenyző, ez annál nehezebb lehet, hiszen kevesebb tapasztalat van mögöttük. Ilyenkor megpróbálunk előhívni egy történetet, amivel azonosulni tud" - mesélt a lelki munkafolyamatról a pszichológus, aki ma is megörül, ha egy korábbi versenyzővel találkozik az RTL Klub folyosóján.

Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu

"Ha összefutunk, mindig úgy kezdik, hogy ’szia, Nóra, jól vagyok…’, de aztán csak elkezdenek mesélni magukról. Megszokták, hogy lelkizhetnek velem, én pedig örülök, ha beavatnak, hogy miként élik most az életüket. Azt pedig már tudják, hogy amit elmondanak, az kettőnk között marad" - mesélte mosolyogva a lélekmentor.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.