fashion week színésznő film szerep jelmez mozifilm kosztüm
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Mióta a mozizás sok ember számára elérhető programmá vált, a mozifilmek hősei hatottak az öltözködésre is. Hollywood fénykorában a jelmeztervezőknek nagyobb szerepük volt a divat alakításában, mint a divattervezőknek. Most sincs ez másképp: egy-egy ruha, de olykor egy-egy film is inspirálja a tervezőket - és fordítva. Hamarosan több olyan filmet is bemutatnak, amelyek jelmezei mellett a Life.hu sem mehetett el szó nélkül.

Anna Karenina - Boldog békeidők pompája

Az 1870-es évek végén a hagyományok szerint a felsőbb körökben a nőnek egyetlen fontos feladata volt: a férj vagyonát reprezentálni. A fűzőbe szorított, krinolinba zárt nők terebélyes, gazdagon díszített ruhákat viseltek, pazar ékszereket hordtak, a legnemesebb anyagokba bújtak. Így tettek azok az orosz nők is, akik Tolsztoj regényében megjelentek. A tragikus sorsú, szerelmes asszony története számos filmkészítőt megihletett már. Anna Karenina bőrébe olyan hatalmas sztárok bújtak, mint Greta Garbo, Vivien Leigh, Sophie Marceau és most, 2012-ben Keira Knightley. Az 1870-es évekbe visszarepítő filmet az a Joe Wright rendezte, akinek a nevéhez a Büszkeség és balítélet vagy a Vágy és vezeklés fűződik. Jacqueline Durran jelmeztervező nem kifejezetten korhű kosztümöket tervezett, hanem az 1870-es évek sziluettjét az 1950-es évek ruháinak egyszerűségével kötötte össze.

A Life.hu tippje: Az oroszok - és nem csak az arisztokrácia - öltözködése rendszeresen megihleti a nagy tervezőket is, így a szőrmegallérok, szőrmekucsmák, a cirádás brossokra emlékeztető díszítőelemek rendszeresen felbukkannak a divatban. Játssz az anyagok textúrájával: a szőrme és a kötött jól megfér egymás mellett, a vastag kötött pulcsihoz pedig nyugodtan viselj finomabb anyagból készült nadrágot vagy szoknyát!


1. H&M - 8.990 forint, 2. New Yorker - 8.990 forint, 3. Mango - 12.995 forint, 4. New Yorker - 5.990 forint, 5. Zara - 8.595 forint,
6. Mango - 17.995 forint

A nagy Gatsby - Forradalmi 1920-as évek

Az euforikus ünneplés, az egyre lazuló erkölcsök, a "bolond idők" alatt játszódik F. Scott Fitzgerald világhírű regénye és az abból készült klasszikus film Robert Redford főszereplésével. Ezt dolgozta fel Baz Luhrman, aki a Moulin Rouge és a Romeo + Júlia című filmeket rendezte. Luhrman túlzó, sokszor szürreális képei tökéletesen illenek az 1920-as évek divatjához is, ami forradalmian más volt, mint az első világháború előtt. A fiús öntudatra ébredt nők olyan ruhákat viseltek, amelyek elrejtették az alakjukat, az ideál a fiús nő lett, mégis szinte fulladoztak a tollboákban, flitterekben, rojtokban és gyöngyökben, amelyek a nőiességüket erősítették. Érdemes megjegyezni, hogy Carey Mulligan ruháit Miuccia Prada, a Prada és a Miu Miu divatházak tervezője készítette.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=zSwdRBEbuudZ3U6O

A Life.hu tippje: A '20-as évek divatjára nagy hatással volt az egyenes vonalak, geometriai tervezés uralta art déco stílus, amely a ruhákon és kiegészítőkön is megjelent. Ebbe kapaszkodtak már tavaly is a tervezők, de az 1920-as évek még idén ősszel is megihlették őket. A fast fashion márkák kínálatában is igazi különlegességekre bukkanni. Igaz, a húszas évekre jellemző, derék nélküli ruhák inkább a fiús vagy háromszög alkatú nőknek áll jól, az ilyen stílusú ékszereket bárki viselheti.


1. H&M - 5.990 forint, 2. Vagabond - 29.990 forint, 3. Mango - 7.995 forint, 4. Pull & Bear - 8.995 forint, 5. Mango - 11.995 forint

Gengszterosztag - A drámai '40-es évek

Az 1940-es évek Los Angelese nem lehetett az a tipikus turistacélpont - legalábbis Ruben Fleischer rendező szerint biztosan nem. A várost egy gengszteristen tartja rettegésben, aki ellen a rendőrök törvénytelen eszközökkel képesek csak szembemenni. A filmben ugyan nem a divat áll a középpontban, de nem fukarkodtak a női főszereplő, Emma Stone jelmezeivel, aki a plakáton és a bemutatóban is káprázatos estélyi ruhát visel - természetesen az elmaradhatatlan drámai vörös rúzzsal.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=hpvGOZ9wA5XGGI33

A Life.hu tippje: Bár az 1940-es években a legjellemzőbb ruhadarab a vállban erős kosztüm volt, azért nem szabad megfeledkeznünk a magas derekú nadrágokról sem. Ezek a bőszárú darabok kezdenek visszaszivárogni a divatba. Érdemes őket magas sarkú cipővel, finom, a nadrágba betűrt blúzzal vagy pulóverrel viselni, így biztosan nem szélesít majd. A negyvenes évek tipikus fejfedője, a turbán, idén is divatos, kötött formában pedig még melegít is.


1. Deichmann - 6.990 forint, 2. New Yorker - 7.490 forint, 3. H&M - 2.490 forint, 4. ASOS - 39,46 euró, 5. Mango - 12.995 forint

Divat hideg napokra: Öltözködj rétegesen!http://www.life.hu/legytrendi/20121019-reteges-oltozkodes-hideg-idoben.htmlÁtalakítunk! Új oldalát ismerte meg Katalinhttp://www.life.hu/legytrendi/20121019-atalakitunk-nanasi-pal-fotomuvesz-es-holdampf-linda-az-xfaktor-stylistja.htmlÍgy viseld a csillogó anyagokathttp://www.life.hu/legytrendi/20121018-trendkorkep-igy-viseld-a-csillogo-metalfenyu-arany-ezust-anyagokat.htmlTop 3 őszi ruhadarab pasiknakhttp://www.life.hu/legytrendi/20121019-top-3-oszi-ruhadarab-pasiknak.htmlDivatbotrányok: Női modellek méretes hímtaggalhttp://www.life.hu/legytrendi/20121018-divatbotranyok-noi-modellek-meretes-himtaggal-ime-hires-androgun-modellek.html


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.