A végéhez közeledik a sivatagi forróság

Forrás: Thinkstock -
enyhülés zivatar időjárás-előrejelzés meleg hidegfront időjárás-jelentés hőmérséklet kánikula zápor forróság
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Hétfőn és kedden még marad a szaharai meleg, szerda este azonban érkezik az enyhülés.

Kedd éjfélig tart az Országos Meteorológiai Szolgálat által kiadott legmagasabb, harmadfokú riasztás.

Forrás: Thinkstock

Az előrejelzés szerint hétfőn igazi kánikulára, többnyire derült vagy gyengén felhős, száraz időre lehet számítani, a napi középhőmérséklet több helyen eléri a 27-28 fokot - írja az MTI. Délutántól a Dunántúl északi részén és néhol az Északi-középhegységben már több felhő jelenhet meg, egy-egy zápor, zivatar is kialakulhat. Több helyen megélénkül a szél, a Fertő-tó környékén néhol erős széllökés is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 33-38 fok között alakul. Késő estére 22-29 fok közé csökken a hőmérséklet.

Az UV-B sugárzásnak az átlagértéke nagyon magas lehet, maximuma akár az extrém szintet jelző 8-as értéket is elérheti. Ez azt jelenti, hogy a napon akár 10-15 perc alatt is le lehet égni.
A tartós kánikula miatt az országos tiszti főorvos szerda éjfélig a legmagasabb fokozatú hőségriadót rendelt el.

A meteorológiai szolgálat figyelmeztetésében azt írta, kedden és szerdán az ország északnyugati harmadának kivételével még 28 fok feletti napi középhőmérséklet várható, majd visszaesik a hőmérséklet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.