Kiss László tagadja a nemi erőszakot, holott jogerősen elítélték érte

Forrás: MTI/Kovács Anikó -
Kiss László úszószövetség nemi erőszak
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
"1961-ben koholt vádak alapján, koncepciós perben született meg az a döntés, amelyet utóbb ártó és lejárató szándékkal tettek közzé rólam" - írta közleményében Kiss László, az úszószövetség lemondott kapitánya.

"Kijelentem, hogy az ítéletben foglalt cselekményt soha, semmilyen körülmények között nem követtem el" - írta közleményében Kiss László, az úszószövetség volt kapitánya. Nem azért mondott le, mert bűnös, hanem mert a magyar sport érdekeit tartja szem előtt - olvasható a közleményben. Azt is írta, hogy 1961-ben koncepciós perben született meg a bíróság döntése. Azt az ítéletet, ami miatt most az ügy kirobbant, 1962 február 17-én hirdették ki. A bűncselekmény, amiről az ítélet szól, 1961-ben történt - írja cikkében az Origo.

Kiss László 2015. augusztus 19-én Forrás: MTI/Kovács Anikó

Az ítéletben foglaltak valótlanságának bizonyítása érdekében megtette a szükséges lépéseket. Azt állítja, hogy

keresi a perújítás lehetőségét is.

A 75 éves szakemberről kedden a privatkopo.hu internetes portál megírta, hogy 1961-ben, 21 éves korában két másik úszóval megerőszakolt egy fiatal lányt, amiért három év börtönre ítélték. A börtönből büntetésének letöltése előtt szabadult. "Idő előtti szabadulásomat nem bármiféle beszervezésnek, hanem az 1963-as amnesztiarendeletnek köszönhettem, mely igaztalan büntetésemet enyhítette" - írta közleményében.

Kiss László egy korábbi sajtótájékoztatón Fotó: Polyak Attila - Origo

Vezér Mihály, százhalombatta polgármestere csütörtöki sajtótájékoztatóján viszont azt mondta, hogy Kiss László 21 hónap után elnöki tanácsi kegyelemben részesült. A polgármester azt mondta, hogy személyesen beszélt az ügyről Kiss Lászlóval, annak kirobbanása után. Állítása szerint neki a volt kapitány azt mondta, hogy a kegyelmi döntést meghozók átgondolták az ítéletet, és kétségeik támadtak.

Látták, hogy a döntés nem eléggé megalapozott, ezért engedték ki

- mondta a polgármester.

"Én ugyanaz az ember vagyok, mint aki egy héttel vagy 50 évvel ezelőtt voltam! Világéletemben tisztességesen, a munkámért és ezáltal a magyar sportért éltem" - írta közleményében Kiss László.

"Szembesülnöm kellett azonban azzal" - folytatódik a közlemény -, "hogy tevékenységemet és személyemet jelenleg az ellenem folytatott sajtóhadjáratnak köszönhetően olyan mértékű közfelháborodás övezi, amely súlyosan megosztotta a sportszerető embereket. Jelenleg nem vizsgálom, hogy kinek és miért állhatott érdekében személyem ilyen fokú lejáratása és a korabeli híradásokban már közzétett esemény ismételt felelevenítése."

Kiss László portréja a nevét viselő százhalombattai uszoda falán Fotó: Polyák Attila - Origo

Kiss László arról is írt, hogy

kapitányi tevékenységét eredetileg is csak a 2016-os riói olimpiai játékokig kívánta ellátni.

Úgy gondolja azonban, hogy a jelen körülmények között nem tud hasznára lenni sem a magyar úszóválogatottnak, sem pedig az olimpiai csapatnak. "Fentiekre tekintettel úgy döntöttem, hogy a mai nappal lemondok szövetségi kapitányi tisztségemről. A Magyar Olimpiai Csapatnak sok sikert kívánok a riói olimpiai játékokra!" - írta Kiss László.

Öt közismert magyar erőszakoló, aki megúszta

Vannak hivatások, amelyek dolgozóit a közvélemény ösztönösen felruház bizonyos pozitív tulajdonságokkal: azt várnánk el, hogy egy tanárként, orvosként, esetleg vallási vezetőként dolgozó személy az átlagnál több szociális érzékenységgel és empátiával bír, hogy ezekre az emberekre felnézhetünk, és példaképként állíthatjuk őket gyerekeink elé. Tévedés ne essék, jó esetben ez így is van, mégis: az utóbbi időben egyre több olyan történet lát napvilágot, amikor egy felelősségteljes pozícióban dolgozó ember brutális módon élt vissza hatalmával. Íme a legsokkolóbbak!
Lemondott Kiss László, az úszószövetség kapitánya http://www.life.hu/news/20160407-kiss-laszlo-lemondott-az-uszovalogatott-szovetsegi-kapitanya.htmlKorábban a százhalombattai tiszteletbeli alpolgármesteri címéről is lemondott az 1962-ben csoportos nemi erőszakért börtönre ítélt olimpiai bajnok sikeredző. A helyi képviselőtestület tudomásul vette a döntést. NewsMTI/Földi ImreHosszú Katinka és Cseh László is reagált a Kiss László-ügyben http://www.life.hu/news/20160407-cseh-laszlo-nem-irt-ala-semmilyen-papirt-nyilatkozott-a-kiss-laszlo-ugyben.htmlA két világklasszis sportoló egy-egy rövid közleményben reagált a napok óta tartó botránnyal kapcsolatban. News--"Kiss László az egész ország szégyene" - Felháborodott a magyar közvélemény! http://www.life.hu/news/20160407-kiss-laszlo-dagad-a-botrany-durva-kommentek-leptek-el-az-uszoszovetseg-oldalat.htmlNem csitulnak a kedélyek a magyar úszóválogatott szövetségi kapitánya ügyében. A MÚSZ közösségi oldalát ellepték a durva és felháborodott kommentek, melyek többségében Kiss László és Gyárfás Tamás lemondását követelik. News--Az úszószövetség döntött, Kiss László marad – Ők azok, akik támogattákhttp://www.life.hu/news/20160406-kiss-laszlo-az-uszoszovetseg-bizalmat-szavazott-itt-a-teljes-lista-a-tagokrol-akik-alairtak.htmlA magyar úszóválogatott szövetségi kapitánya mellett a mai napon a Magyar Úszószövetség (MÚSZ) és az edzőbizottság több tagja is kiállt, és további bizalmat szavazott neki annak ellenére, hogy kiderült, 1961-ben csoportosan elkövetett nemi erőszak miatt börtönben is ült. Most nyilvánosságra került az őt támogatók listája. NewsMTI/Földi ImreCsoportos nemi erőszakért ült börtönben Kiss László úszókapitányhttp://www.life.hu/news/20160405-kiss-laszlo-uszokapitany-csoportosan-elkovetett-nemi-eroszak-miatt-ult-bortonben-3-evig.htmlA magyar úszóválogatott szövetségi kapitánya a hatvanas években három évig börtönben volt csoportosan elkövetett nemi erőszak miatt.News--Az úszószövetség döntött az erőszakkal vádolt Kiss László ügyében http://www.life.hu/news/20160406-a-magyar-uszo-szovetseg-bizalmat-szavazott-kiss-laszlonak-az-ot-ert-tamadasok-ugyeben.htmlA Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) és az edzőbizottság szerdán rendkívüli ülést tartott, ahol bizalmat szavaztak az egykori szövetségi kapitánynak. News--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.